Tutkijat ja lääkärit vetoavat avoimessa kirjeessä: ”Maskien käyttö auttaa pelastamaan ihmishenkiä” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Suojautuminen

Tutkijat ja lääkärit vetoavat avoimessa kirjeessä: ”Maskien käyttö auttaa pelastamaan ihmishenkiä”

Avoimen kirjeen allekirjoittajat ovat samalla linjalla Suomen hallituksen asettaman tiedepaneelin kanssa, joka kannattaa kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja julkisessa liikenteessä.

Allekirjoittaneiden mukaan oleellisinta on se, että maskeja käyttäisi laadusta riippumatta suuri osa väestöstä.

Julkaistu: 3.6. 8:39, Päivitetty 3.6. 9:22

Maskien käyttö on hyödyllinen ja vaikuttava keino koronaepidemian tukahduttamiseksi, sanoo laaja joukko suomalaisia tutkijoita ja lääkäreitä keskiviikkona julkaistussa avoimessa kirjeessä.

Avoin kirje on laadittu Suomen oloihin, mutta se pohjaa aikaisempaan yli sadan kansainvälisen lääkärin, tieteentekijän ja asiantuntijan allekirjoittamaan englanninkieliseen kirjeeseen.

”Tieteellinen näyttö on vahva sen puolesta, että kasvosuojien eli maskien käyttö auttaa pelastamaan ihmishenkiä, säilyttämään työpaikkoja ja hidastamaan pandemian etenemistä”, vetoomuksen suomenkielisessä versiossa sanotaan.

Allekirjoittaneet ehdottavat maskisuosituksen antamista aktiivisille epidemia-alueille.

”Ehdotamme, että jokainen, joka liikkuu aktiivisella tartunta-alueella, pitäisi mukanaan maskia ja olisi valmis tarvittaessa käyttämään sitä. Ehdotamme lisäksi, että viranomaiset suosittelevat maskien käyttöä julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa, liikennevälineissä ja julkisissa rakennuksissa pikimmiten.”

Lisäksi vetoomuksessa ehdotetaan, että yritykset, jotka tarjoavat yleisölle tärkeitä tuotteita ja palveluja, suosittelisivat työntekijöidensä ja asiakkaidensa käyttävän maskia riippumatta siitä, edellyttääkö Suomen paikallinen lainsäädäntö tätä vai ei.

Vetoomus on samalla linjalla hallituksen asettaman tiedepaneelin kanssa, joka kannattaa kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja julkisessa liikenteessä.

Allekirjoittaneiden mukaan maskiksi käy huivi tai kangassuojus. Oleellisinta on se, että niitä käyttäisi laadusta riippumatta suuri osa väestöstä.

Vetoomuksen mukaan maskien hyöty väestötasolla perustuu suurelta osin siihen, että maskien käyttö vähentää sekä oireellisten että oireettomien viruksenkantajien levittämää viruksen määrää. Näin maski vähentää käyttäjän todennäköisyyttä tartuttaa muita.

Lisäksi vetoomuksessa perustellaan maskien hyötyä muun muassa sillä, että maskien käyttöönotto olisi paikallisena pakollisena toimena huomattavasti lievempi vapauden rajoitus kuin esimerkiksi ulkonaliikkumiskiellot.

”Maskien haitat, kustannukset ja niiden asianmukaisen käytön riskit ovat hyvin alhaiset potentiaalisiin hyötyihin verrattuna väestötasolla”, avoimessa kirjeessä sanotaan.

Suojautuminen|”Maskien ansiosta olemme voineet pitää kaikki töissä” – Kymmenet suomalais­yritykset valmistavat kankaisia kansan­maskeja, vaikka suositusta niiden käyttöön ei ole

Suojautuminen|Tiedepaneeli eri linjoilla kasvo­maskeista hallituksen tilaaman selvityksen kanssa: ”Asiassa pitäisi toimia varovaisuus­periaatteella”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?