Koulujen kevätjuhla­viikonloppuna lähdettiin heti reissuun muualle Suomeen – Matka­puhelintiedot kertovat liikkumisen pää­kaupunki­seudulta lisääntyneen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rajoitusten purkaminen

Koulujen kevätjuhla­viikonloppuna lähdettiin heti reissuun muualle Suomeen – Matka­puhelintiedot kertovat liikkumisen pää­kaupunki­seudulta lisääntyneen

Liike lisääntyi sekä Helsingin seudulla että sieltä pois.

Turkuun lähdössä oleva juna Helsingin päärautatieasemalla 2016.

Julkaistu: 3.6. 11:46

Pääkaupunkiseudulta moni lähti kesälaitumille tai muuten vain viikonlopuksi muualle jo viime viikonloppuna.

Mobiiliverkon datan pohjalta laaditut Telian tilastot näyttävät, että liikehdintä pääkaupunkiseudulta pois lisääntyi runsaan viidenneksen verrattuna ajankohtaan viikkoa aiemmin. Liike lisääntyi myös pääkaupunkiseudun kuntien välillä ja sisällä.

Vertailtavat päivät olivat perjantait 29. toukokuuta ja 22. toukokuuta. Monella koululaisella siis oli vielä lauantaiaamuna kevätjuhla edessä. Toisaalta viikkoa aiemmin edellä oli helatorstai, joten silloinkaan matkustuspäivä ei ollut kaikkein tyypillisin.

Matkoiksi lasketaan kaikki puolta kilometriä pidempi liikkuminen kahden paikan välillä.

Pysähtyminen yli kahdeksikymmeneksi minuutiksi katkaisee matkan. Lähikuntiin on tästäkin syystä tilastoissa aina enemmän matkoja kuin aivan toiselle puolelle Suomea, eikä matkoja tarkkoina lukuina ole mielekästä vertailla toisiinsa. Muutoksen tilastot kuitenkin näyttävät.

Tilastot on laajennettu koskemaan tässä koko väestöä käyttämällä markkinaosuus- ja väestötietoja. Mukaan on otettu matkaparit, joiden välillä on tapahtunut vähintään 200 matkaa valittuina päivinä.

Tällä laskurilla voit tarkastella, kuinka paljon pääkaupunkiseudulta saapuneiden määrä on muuttunut.

Samansuuntainen vilkastuminen näkyy myös pääkaupunkiseudun sisällä. Helsinkiin päättyviä matkoja Helsingistä tai muista pääkaupunkiseudun kunnista tehtiin 24 prosenttia enemmän, Espoossa ja Vantaalla vastaava luku oli 21 prosenttia.

Muista suurista kaupungeista vallankin Ouluun asti reissaaminen lisääntyi. Näet alta tarkemmin muutoksen suurimmissa kaupungeissa.

Näin tiedot on koottu

Data on kerätty Telian Crowd Insghts -palvelulla, joka laatii tilastoa ihmisvirtojen liikkeistä mobiiliverkon avulla.

Tiedot on laajennettu markkinaosuus- ja väestötilastotietoa hyödyntäen kattamaan koko väestö.

Tilastoista ei voida selvittää yksittäisten ihmisten tai puhelimien liikkeitä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?