Puolustusvoimat jatkaa ylennettyjen nimien julkaisua, HS:n hakukone kertoo juhlapäivänä ylennetyt - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Ylennykset

Puolustusvoimat jatkaa ylennettyjen nimien julkaisua, HS:n hakukone kertoo juhlapäivänä ylennetyt

Puolustusvoimat selvitti, onko ylennettävien nimilistojen antaminen julkisuuteen laillista.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati on peruutettu, mutta Laivaston soittokunta järjestää juhlapäivän kunniaksi konsertin.

Julkaistu: 4.6. 2:00, Päivitetty 4.6. 7:11

Puolustusvoimat jatkaa vanhaa perinnettä, jossa ylennystiedot luovutetaan viestimien käyttöön julkaistavaksi.

Asiaa on selvitetty sen jälkeen, kun viime vuonna julkisuudessa nousi esiin pohdintaa siitä, onko ylennystietojen julkaiseminen lain mukaista.

Sosiaalisessa mediassa keskusteltiin myös siitä, vaarantaako ylennystietojen julkistaminen jollain tavalla maanpuolustusta.

Ylennettyjen nimilistat on ollut tapana julkaista viestimissä kaksi kertaa vuodessa eli Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä kesäkuussa ja Suomen itsenäisyyspäivänä joulukuussa.

Puolustusvoimat pyysi lausunnot nimilistojen julkaisusta muun muassa Pääesikunnan oikeudelliselta osastolta ja tietosuojavaltuutetulta.

Tietosuojavaltuutetun toimistosta vastattiin Puolustusvoimien lausuntopyyntöön toukokuussa, ettei tietosuojavaltuutettu ota kantaa ylennystietojen julkaisuun. Vastauksen mukaan tietosuojavaltuutetun toimivaltaan ei kuulu siitä päättäminen, mitkä tiedot on pidettävä salassa.

Pääesikunta päätti tämän jälkeen soveltaa julkisuuslakia jatkossakin entiseen tapaan, mikä mahdollistaa tietojen luovuttamisen viestimille. Yksittäisillä ihmisillä katsotaan kuitenkin olevan oikeus kieltää omien tietojensa luovuttaminen.

Ylennettyjen nimien julkaisun ei katsota myöskään vaarantavan maanpuolustusta, koska nimien yhteydessä ei julkaista tietoa ylennettyjen sodan ajan sijoituksista. Yleensä reserviläisiäkin kehotetaan esimerkiksi kertausharjoitusten yhteydessä pitämään sodan ajan sijoitukset omana tietonaan.

Tänä vuonna Puolustusvoimien juhlapäivänä ei ylennetä ketään kenraalikuntaan. Sen sijaan everstiksi ylennetään kuusi, kommodoriksi yksi ja insinöörieverstiksi yksi henkilö.

Reserviupseereita ylennetään noin 900. Joukossa on yksi everstiluutnantiksi ja yksi komentajaksi ylennetty.

Voit hakea Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä ylennettyjä HS:n hakukoneella.

Puolustusvoimat jakaa juhlapäivänään myös sotilasansiomitaleita. Mitalin saa nyt 197 henkilöä, joista pääosa on Puolustusvoimien palveluksessa.

Sotilasansiomitali myönnetään tunnustuksena erityisestä kunnostautumisesta, neuvokkuudesta, aloitteellisuudesta tai pelottomasta toiminnasta vaaratilanteessa.

Puolustusvoimien ulkopuolisille mitali voidaan myöntää Puolustusvoimien hyväksi tehdystä erityisen ansiokkaasta työstä.

Puolustusvoimien piti järjestää alun perin valtakunnallinen paraati Raaseporissa, mutta se on koronaepidemian vuoksi peruutettu. Lippujuhlan päivää on päätetty siksi juhlistaa uudella tavalla.

Puolustusvoimat järjestää kulttuurikeskus Logomossa Turussa Laivaston soittokunnan viihdekonsertin.

Konsertissa ei ole yleisöä paikalla, mutta Yle lähettää konsertin televisiossa, verkossa ja radiossa.

Laivaston soittokunnan solisteina toimivat Suvi Teräsniska, Arttu Wiskari ja Pete Parkkonen. Laivaston soittokuntaa johtavat musiikkikomentajakapteeni Petri Junna ja musiikkikapteeniluutnantti Tero Haikala.

Puolustusvoimat tuottaa muun lippujuhlan päivän ohjelman virtuaalisesti omilla sosiaalisen median kanavillaan ja verkkosivuillaan. Ohjelmaan kuuluu muun muassa virtuaalisia kalustoesittelyjä.

Ilmavoimat järjestää lisäksi torstaina ylilentoja useilla paikkakunnilla Hornet- ja Hawk-koneilla. Lentoihin osallistuu koneita kaikista lennostoista.

Lennot toteutetaan yleensä neljän koneen osastoina kello 9–12 ja ne tehdään sään salliessa.

Esimerkiksi Helsingissä Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawks tekee ylilennon Hietaniemen hautausmaalla seppeleenlaskun yhteydessä. Ylilennon jälkeen se suorittaa esityslennon Hietaniemen alueella.

Tarkemmin päivän muusta ohjelmasta voi lukea Puolustusvoimien nettisivulta.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa