Punkkirokotteiden hinnoissa merkittäviä eroja: Mehiläinen vertailun kallein, Saaristolääkärit halvin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Terveys

Punkkirokotteiden hinnoissa merkittäviä eroja: Mehiläinen vertailun kallein, Saaristolääkärit halvin

Terveystalossa punkkirokotteiden kysyntä on lisääntynyt koronakeväänä, Mehiläisessä vähentynyt.

Ihmiset jonottivat punkkirokotetta Helsingissä 25. toukokuuta.

Julkaistu: 4.6. 13:12

Puutiaisaivotulehdukselta suojaavan TBE-rokotteen eli punkkirokotteen hinnoissa on merkittäviä eroja, käy ilmi STT:n tekemästä vertailusta.

Kolmen pistokerran kattavan rokotussarjan hinta liikkuu 147–206 euron välillä. Yhden TBE-rokotekerran hinta aikuisille liikkuu 49 euron ja 66,50 euron välillä. Vertailussa olivat mukana punkkirokotuksia myyvät Mehiläinen, Saaristolääkärit ja Terveystalo. Vertailu on tehty normaalihintojen perusteella eikä siinä ole huomioitu mahdollisia asiakasetuhintoja.

Vertailun edullisin hinta on Saaristolääkärien punkkibussissa, missä rokotekerta aikuiselle on 49–55 euroa. Kolme rokotekertaa maksaa 147–165 euroa.

Kalleinta on Mehiläisessä, missä punkkirokotuksen hinta on normaalisti 66,50 euroa käynniltä. Hintaan lisätään 2,10 euron Kanta-maksu, jolla katetaan rokotustietojen vieminen Kanta-arkistoon. Kolmelta käyntikerralta se tekee normaalihinnalla 205,80 euroa.

Terveystalossa rokotekerta maksaa 64 euroa eli kolme rokotuskertaa maksaa 192 euroa.

”Kyseessä on pakettihinta, johon sisältyy sekä rokoteaine että itse rokotus eli hoitajantyö”, Terveystalon henkilöasiakkaista ja lääkärikeskuksista vastaava johtaja Siina Saksi kuvailee hinnan muodostumista.

Punkkirokote antaa suojaa punkkien eli puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokote ei suojaa borrelioosilta tai punkin puremalta. Perusrokotusohjelman lisäksi punkkirokotteeseen suositellaan tehosteannosta.

Rokotteen kysyntä on kovassa kasvussa ainakin Terveystalossa. Saksin mukaan rokotteen kysyntä oli toukokuussa erittäin suurta.

”Kesäkuun ensimmäisten päivien perusteella kesäkuusta tulee myös erittäin vilkas.”

Saksin mukaan yksityishenkilöiden lisäksi työnantajat ovat kiinnostuneita rokottamaan työntekijöitään. Hän arvelee, että lisääntynyt kysyntä voi johtua osittain koronavirusepidemiasta, minkä seurauksena ihmiset ovat aiempaa kiinnostuneempia terveydestään.

Mehiläisessä punkkirokotteiden kysyntä on mennyt tänä vuonna eri suuntaan kuin Terveystalossa.

”Rokotetta annetaan eniten aina keväisin, mutta koronan vuoksi näiden rokotteiden määrä on tänä vuonna ollut jonkin verran vähäisempi kuin aiempina vuosina”, liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf kertoo.

”Kun korona lähti liikkeelle, on kaikkea terveyteen liittyvää asiointia siirretty eteenpäin tai vähennetty. Se on näkynyt merkittävästi, mutta asiointi on palautumassa asteittain.”

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy vuosittain etenkin rannikkoseudulla. Riskialueilla vakituisesti asuville ja loma-asuntoja omistaville rokote on maksuton. Aiemmin rokottamaton saa kolme maksutonta rokoteannosta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa.

Tutkimukset|Punkit leviävät kohti pohjoista – Kartta näyttää koko Suomen tilanteen

Terveys|Punkit saattavat tarvita tänä kesänä kaksi veriateriaa yhden sijaan, sanoo tutkija – Toimi näin, jos huomaat punkin tarttuneen ihoon

Punkit|Suomi laajentaa punkkirokotetta – kartta näyttää, onko asuinkunnassasi puutiaisaivokuumetta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?