Saamelaiskäräjät valitti malmin­etsintäyhtiön alue­varauksesta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Ympäristö

Saamelaiskäräjät valitti malmin­etsintäyhtiön alue­varauksesta

Valitus koskee Enontekiön Natura-alueelle tehtyä varausta.

Julkaistu: 4.6. 13:26, Päivitetty 4.6. 16:07

Saamelaiskäräjät on tehnyt Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen valituksen Enontekiön Hietakerolle tehdystä aluevarauspäätöksestä. Kyseisellä alueella harjoitetaan saamelaisten perinteistä elinkeinoa, poronhoitoa. Tämän lisäksi osin Tarvantovaaran erämaa-alueella sijaitseva varausalue kuuluu soidensuojeluohjelmaan ja on osa Natura 2000 -aluetta.

Saamelaisten oikeuksia edistävän Saamelaisneuvoston tiedotteen mukaan saamelaiset oikeudenomistajat saivat tiedon heidän laidunmailleen kohdistuvasta varauspäätöksestä käytännössä ainoastaan sanomalehti-ilmoituksen kautta.

Korkeimman hallinto-oikeuden aikaisemman toista tapausta koskeneen päätöksen mukaan saamelaisilla ei ole nykyisen kaivoslain nojalla oikeutta valittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tekemästä kaivoslaissa tarkoitetusta varauspäätöksestä.

Saamelaiskäräjien valituksen perusteena on kuitenkin kielilain noudattamatta jättäminen: asiasta ei ollut tiedotettu pohjoissaameksi.

”Tukes ei ole noudattanut asiasta tiedottamisessa saamen kielilakia ja tietojemme mukaan asiasta ei ole tiedotettu ollenkaan saamen kielellä. Tässä on tapahtunut selkeä menettelyvirhe”, toteaa tiedotteessa saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso valituksen perusteista.

Saamelaiskäräjät vaatiikin, että varauksen hyväksymispäätös tulee kumota ja asia palauttaa takaisin Tukesin käsiteltäväksi.

Tukesin mukaan sen ei olisikaan tarvinnut tiedottaa asiasta saameksi, koska varauspäätös ei koske erityisesti saamelaisia.

”Varauksesta voi valittaa se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Käytännössä siis kilpaileva yritys”, Tukes kertoo Twitterissä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto hyväksyi Akkerman Finland oy:n tekemän varausilmoituksen tämän vuoden huhtikuussa ja se on voimassa 31.1.2022 saakka. Varausilmoituksen nojalla yritys saa etuoikeuden valmistella malminetsintälupaa, jonka myötä se saisi suorittaa alueella tutkimuksia mineraaliesiintymien löytämiseksi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?