Osa järvistä on poikkeuksellisen lämpimiä – Näsijärvi viisi astetta keskiarvon yläpuolella - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Uimavedet

Osa järvistä on poikkeuksellisen lämpimiä – Näsijärvi viisi astetta keskiarvon yläpuolella

Sinilevähavaintoja ei ole tehty järvistä juuri lainkaan.

Julkaistu: 6.6. 16:56

Uimavedet lämpenevät tällä hetkellä hyvää vauhtia eri puolilla Suomea. Ympäristökeskuksen seurannan mukaan lauantaina lämpimin oli Näsijärvi 18,4 asteellaan. Perjantaina järven lämpötila tosin käväisi jo hieman 19 asteen yläpuolella.

Näsijärven tämänhetkinen lämpötila on viisi astetta pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Seuraavaksi lämpimimmät olivat Virroilla sijaitseva Kitusjärvi (18,2 astetta) ja Närpiön Hinjärvi (17,9), joiden lämpötila ylitti keskiarvon noin kolmella asteella.

Suurista järvistä Pielinen oli myös reilut kolme astetta tavallista lämpimämpi 15,5 asteella ja Kallavesi hieman vajaat kolme 14,5 asteen lämpötilalla.

Ympäristökeskuksen viimeisimmän leväkatsauksen mukaan sinilevää on merialueilla paikoitellen, mutta järvissä ei juurikaan. Varsinainen sinileväkausi alkaakin sen mukaan vasta heinäkuussa.

”Talvi oli ennätyksellisen lauha lähes koko maassa. Lämpeneminen on päässyt aikaisemmin liikkeelle, kun jäät ovat sulaneet aiemmin”, arvelee Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomala.

Suurin ero koettiin Tuomalan mukaan Itä-Suomessa, missä koko talven lämpötilat jäivät seitsemän astetta keskiarvoa lämpimämmiksi. Toukokuu oli puolestaan melko tavanomainen, mutta nyt suunnataan taas lämpöä kohti.

”Muutama päivä tästä eteenpäin maksimilämpötilat näyttäisivät olevan asteen tai kaksi tavanomaista korkeampia.”

Tuomala arvioi, että ilmat säilyvät tavanomaista lämpimämpinä ainakin juhannukseen asti. Tämä lupaa hyvää myös järvien lämpenemiselle.

”Kunhan ei kauheasti tuule”, Tuomala huomauttaa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?