Myrsky katkoi sähköjä muun muassa Pirkanmaalla, Hämeessä ja Länsi-Uudellamaalla - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

Myrsky katkoi sähköjä muun muassa Pirkanmaalla, Hämeessä ja Länsi-Uudellamaalla

Kuuronauha heikkenee oletettavasti lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana. Tampere-Pirkkalan lentoasemalla tuulen nopeudeksi mitattiin lauantaina alkuillasta jopa 23,9 metriä sekunnissa.

Ohi ajanut autoilija otti kuvan kaatuneesta puusta Tampereella Pyynikin urheilukentän vieressä.

Julkaistu: 6.6. 18:02, Päivitetty 6.6. 21:43

Voimakas kuuronauha aiheutti lauantai-iltana myrskypuuskia ja myös sähkökatkoja ainakin Pirkanmaalla, Hämeessä ja Länsi-Uudellamaalla, mutta myös pohjoisemmissa osissa Suomea.

Myrsky alkoi lauantaina iltapäivällä. Kovimmat puuskat olivat illalla jo hellittämässä, mutta kello kahdeksan ja yhdeksän välillä Pieksämäen ja Suonenjoen alueella, Viitasaaren lähistöllä ja Kaustisen ja Haapajärven alueella uskottiin voivan esiintyä vielä vahinkoa aiheuttavia puuskia, Ilmatieteen laitos kertoi viestipalvelu Twitterissä.

Kuuronauha on voimakas ja kapea saderintama, joka on muodostunut Lounais-Suomessa. Noin kuuden aikaan illalla Ilmatieteen laitos ilmoitti sen jatkavan etenemistään pohjoisemmaksi ja idemmäksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuuronauha saavutti Jyväskylän seudun seitsemän aikaan illalla.

Eniten myrskyn aiheuttamia vahinkoja esiintyi Uudeltamaalta Pirkanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä. Pelastuslaitokselle tuli myrskyn takia yhteensä lähes 400 tehtävää.

Illan mittaan havaintoasemilla mitattiin myös ukkoskuuroja.

Kuuronauha heikkenee oletettavasti lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana. Keski-Ruotsista Suomea lähenee kuitenkin matalapaineen alue, mikä näyttäytyy voimistuvana tuulisuutena etenkin pohjoisessa.

Energiateollisuuden Sähkökatkokartta-sivuston mukaan sähköt olivat olleet kello 18 mennessä hetkellisesti poikki enintään noin 20 000 kotitaloudesta yhtä aikaa.

Ilmatieteen laitokselta kuitenkin arvioitiin, että koko illan aikana sähkökatkokset ovat todennäköisesti olleet tätä laajemmat.

VR kertoi lauantaina puoli yhdeksän aikoihin, että Hämeenlinnan ja Toijalan väliselle junaradalle oli kaatunut puu, joka keskeytti Helsingin ja Tampereen välisen junaliikenteen. Kyseisen välin junayhteyksiä alettiin korvata busseilla.

VR:n mukaan Helsingin ja Tampereen välisessä junaliikenteessä oli tuolloin odotettavissa suuria häiriöitä. Häiriöiden arvioitiin säteilevän myös muille rataosuuksille.

Kovia myrskypuuskia mitattiin esimerkiksi Tampere-Pirkkalan lentoasemalla, missä tuulenpuuskan nopeudeksi mitattiin 23,9 metriä sekunnissa. Pohjoiseen levitessään myrskypuuskat osoittivat laantumisen merkkejä eikä yhtä suuria tuulennopeuksia ollut mitattu.

Ilmatieteen laitos antoi lauantaina päivällä verkkosivuillaan Varsinais-Suomeen varoituksen vaarallisesta tuulesta. Se kehotti Twitterissä ihmisiä varautumaan myrskyyn ja seuraamaan sen etenemistä tutkakuvista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?