Selvitys: Koronakevät koetteli perheiden taloutta, mutta hyvinvointi parani poikkeustilan jatkuessa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Perheet

Selvitys: Koronakevät koetteli perheiden taloutta, mutta hyvinvointi parani poikkeustilan jatkuessa

Lastensuojelun Keskusliiton selvityksen mukaan monien perheiden taloudellinen tilanne heikkeni nopeasti kriisin alettua eikä se parantunut kevään aikana.

Kauppakeskus Jumbo Vantaalla maaliskuussa.

Julkaistu: 10.6. 12:26

Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustila lisäsi perheissä koettua stressiä ja taloudellista ahtautta. Poikkeusajan jatkuessa perheiden hyvinvointi kuitenkin parani, ja osa perheistä on onnistunut nauttimaan poikkeuksellisesta keväästä.

Lastensuojelun Keskusliiton tekemän selvityksen mukaan koronaviruskriisi iski vakavimmin perheisiin, jotka olivat jo muutenkin heikommassa asemassa. Esimerkiksi perheille, joissa on erityistä tukea tarvitsevia lapsia, oli suurta haittaa siitä, että arki muuttui äkillisesti. Poikkeustila myös nosti esille perheiden väliset hyvinvointierot.

Monien perheiden taloudellinen tilanne heikkeni nopeasti kriisin alettua, eikä se parantunut tilanteen jatkuessa. Jopa 40 prosentissa vastanneista perheistä jompikumpi huoltajista on ollut yt-neuvotteluiden piirissä tai huoltajan yritystoiminta on kärsinyt kriisistä huomattavasti.

Selvityksestä annetun tiedotteen mukaan lasten liikkumisessa, unessa ja ravinnossa tapahtui muutoksia huonompaan suuntaan. Harrastustaukoa enemmän lapset kärsivät siitä, etteivät voineet tavata kavereitaan.

”Perheet kuitenkin sopeutuivat tilanteeseen nopeasti”, hankepäällikkö Petri Paju sanoo tiedotteessa.

”Pohjakosketus saavutettiin heti alussa, ja toukokuussa tilanne oli jo osin kohentunut. Osa perheistä onnistui myös nauttimaan poikkeusajasta.”

Selvitys on osa Lastensuojelun Keskusliiton Kaikille eväät elämään -avustusohjelmaa. Selvityksessä kysyttiin kahteen kertaan, huhti- ja toukokuussa, miten perheissä on selvitty poikkeustilan aiheuttamista muutoksista. Kyselyyn vastasi yli 3 000 henkilöä.

Koulujen järjestämään etäopetukseen oltiin pääosin tyytyväisiä. Tyytyväisyys lisääntyi huhtikuusta toukokuuhun, ja toukokuussa etäopetuksen vaikutukset oppimiseen arvioitiin enää lievästi negatiivisiksi. Osalle koululaisista etäopetus sopi jopa paremmin kuin lähiopetus.

Kouluruokailu nousi kyselyssä keskeiseksi niin taloudellisena tekijänä kuin arjen sujuvuudenkin kannalta.

Eriarvoisuuden näkökulmasta poikkeustilalla oli selvityksen mukaan monia vaikutuksia. Perheiden välinen eriarvoisuus on todennäköisesti kasvanut.

Ne, jotka olivat taloudellisesti tiukimmilla jo ennen kriisiä, saattoivat harvemmin siirtyä etätöihin, ja perheet, joilla ei ollut taloudellisia puskureita, ovat joutuneet turvautumaan vakuudettomiin luottoihin ja pikavippeihin.

Toisaalta rajoituksilla on ollut myös yhdenvertaisuutta lisääviä vaikutuksia, sillä poikkeustilan aikana juuri kukaan ei ole matkustanut, harrastanut kalliisti tai käynyt kylpylöissä.

Koronavirus|Ruoka-avun tarve ja velka­ongelmat lisääntyneet korona­epidemian aikana – Kyselyn mukaan joka neljäs sosiaalityöntekijä tyytymätön Kelaan

Avioerot|Avioerojen kerrottiin lisääntyneen peräti 30 prosenttia Helsingissä – Pitääkö uutinen koronakevään eropiikistä sittenkään paikkaansa?

Opiskelijat|Kysely: Poikkeuskevät lisäsi merkittävästi korkea­koulu­opiskelijoiden uupumusta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?