Ilmajokelaisen valtuutetun karanteenirike aloitti tapahtumasarjan, joka sai paikallislehden päätoimittajan irtisanoutumaan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Media

Ilmajokelaisen valtuutetun karanteenirike aloitti tapahtumasarjan, joka sai paikallislehden päätoimittajan irtisanoutumaan

Päätoimittaja lomautettiin keväällä virallisesti virusepidemian talousvaikutusten vuoksi, mutta hän uskoo, että taustalla oli epämieluisa uutisointi.

Terhi Pirilä-Porvalin mukaan paikallislehdistä löytyy uskallusta tarttua vaikeisiin aiheisiin.

Julkaistu: 13.6. 17:26, Päivitetty 13.6. 18:17

Ilmajoki-lehden päätoimittaja on irtisanoutunut työstään. Terhi Pirilä-Porvalin irtisanoutumisen taustalla on tapaus, jossa lehden hallitus oli pyrkinyt vaikuttamaan lehden julkaisemiin uutisiin. Irtisanoutumisesta kertoi torstaina Ilkka-Pohjalainen.

Terhi Pirilä-Porvali

Maaliskuussa Ilmajoen kunnanvaltuutettu Timo Tuuri (kesk.) ja kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski olivat kehottaneet Ilmajoki-lehteä olemaan julkaisematta uutista, joka käsitteli Tuurin osallistumista kunnanvaltuuston kokoukseen hänen palattuaan juuri Espanjasta, Ilkka-Pohjalainen kertoo. Tuurin olisi pitänyt olla ulkomaanmatkansa vuoksi karanteenissa.

Kun juttu julkaistiin seuraavana päivänä, Pirilä-Porvali lomautettiin.

Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa Pirilä-Porvali kertoo, että lehden omistavan Ilmajoki-lehti oy:n hallitus ei asettunut tukemaan päätoimittajaa, vaan painosti tätä luopumaan tietyistä aiheista.

”Minun kannaltani ongelma oli, että meidän yrityksen hallitus olisi ollut valmis taipumaan ulkopuoliseen painostukseen”, Pirilä-Porvali sanoo Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa.

Ilkka-Pohjalaisen mukaan Pirilä-Porvalin päätös irtisanoutumisesta kypsyi kevään aikana.

”Kuten yrityksen hallitukselle irtisanoutumisilmoitukseni yhteydessä toimittamassani viestissäkin totesin, tiedän, että näitä tilanteita tulisi myös vastaisuudessa eteen. En voi suostua sensuuriin”, Pirilä-Porvali sanoo Ilkka-Pohjalaiselle.

Pirilä-Porvali arvioi nyt HS:lle, että hän toivoo tapauksen herättelevän niin kuntapäättäjiä kuin lehtien omistajiakin tarkastelemaan omaa toimintaansa.

”Virallisesti minut lomautettiin koronaviruksen talousvaikutusten takia, mutta lomautus tapahtui seuraavana päivänä, kun juttu oli julkaistu.”

Pirilä-Porvali arvioi, että tapaus tuo keskiöön sen, että paikallismedioidenkin tulee tarttua vaikeisiin asioihin, vaikka paikkakunnalla ”kaikki tuntisivat kaikki”.

”Kokemukseni mukaan paikallismedioissa tehdään kunnianhimoista journalismia ja uskalletaan kirjoittaa myös vaikeista aiheista. Se ei ole aina helppoa, mutta kunnianhimoa löytyy. Jotta pienellä paikkakunnalla ei tapahdu toimittajien itsesensuuria, on tärkeää, että tukea löytyy myös johdosta.”

Avoimuus on tärkeää, jotta ihmiset ymmärtävät journalismin periaatteet, Pirilä-Porvali sanoo.

”Halusin puhua tapauksesta avoimesti, koska se on tärkeää niin paikallislehtien kuin journalismin kannalta. Uskon, että tämä meidän tapaus on aika harvinainen. En ole myöskään itse törmännyt tällaiseen ennen.”

Pirilä-Porvali arvioi, että pienillä paikkakunnilla vaikeiden aiheiden käsittelyn tärkeys korostuu erityisesti median yrityskauppojen keskellä.

”Kun isommat mediat keskittyvät, kiinnostus pienempien paikkakuntien asioihin vähenee. Esimerkiksi kunnanvaltuuston kokouksia on seuraamassa enää yksi media. Uskon paikallisten medioiden selviytymiseen, koska paikallista tietoa aina tarvitaan. Koronakriisin keskellä lähiyhteisöt ja paikallisjournalismi ovat erityisen tärkeitä.”

Ilmajoki-lehti oy:n hallituksen puheenjohtaja Liisa Äärynen arvioi HS:lle, että ei halua kommentoida tapahtumia.

”En kommentoi tätä asiaa. Tämä on Pirilä-Porvalin päätös, kuinka hän haluaa käyttäytyä ja toimia. Nämä ovat lehden sisäisiä asioita”, Äärynen sanoo.

Äärynen ei myöskään kommentoinut kysymystä siitä, onko lehden hallitus yrittänyt vaikuttaa lehden tekemiin journalistisiin päätöksiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?