Ruuhka laivasta maihin ja kassien purku lentokentällä ovat matkailun vaaranpaikkoja: ”Prisman kassallakin joutuu joskus jonottamaan”, huomauttaa Tallink Siljan viestintäjohtaja - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Matkailu

Ruuhka laivasta maihin ja kassien purku lentokentällä ovat matkailun vaaranpaikkoja: ”Prisman kassallakin joutuu joskus jonottamaan”, huomauttaa Tallink Siljan viestintäjohtaja

Laivaterminaalissa ja lentokentillä syntyy ruuhkatilanteita, jotka voivat olla koronavirustartunnan kannalta vaaranpaikkoja. Helsingin Satama ja Finavia luottavat ihmisten ymmärrykseen turvavälien tärkeydestä.

Helsinki-Vantaan lähtöaula 11. kesäkuuta.

Julkaistu: 14.6. 21:35, Päivitetty 15.6. 9:57

Matkailun käynnistyessä syntyy väistämättä ruuhkia ja koronaviruksen leviämiselle otollisia tilanteita. Laivojen poistumiskannet ja matkalaukkujen purku lentokentällä ovat tuttuja tilanteita, joissa väki tapaa pakkautua hyvin tiiviisti.

Esimerkiksi Tallink Siljan laivoilla, Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Finnairilla luotetaan tartuntojen torjunnassa ennen kaikkea ihmisiin itseensä.

”Uskon siihen, että jokainen voi lentää huoletta. Tärkeintä on huolehtia riittävästä hygieniasta ja maskien riittävyydestä. Maskihan pitää vaihtaa joka kerta, kun esimerkiksi syö tai juo”, sanoo Finnairin viestintäsuhteista vastaava johtaja Päivyt Tallqvist.

Matkailu Suomen lähimaihin helpottuu maanantaista alkaen. Hallitus linjasi torstaina, että Baltiaan, Norjaan, Islantiin ja Tanskaan voi matkustaa ilman rajoituksia. Islantiin suuntaava matkailija voi maanantaista lähtien valita, tekeekö kentällä maksullisen koronatestin vai jääkö kahden viikon karanteeniin. Myös Norja on sallinut suomalaismatkustajien tulon maahan.

Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta, Latviasta ja Liettuasta voi tulla Suomeen ilman rajoituksia tai suositusta karanteenista. Kaikista Schengen-maista Suomeen saa tulla työmatkan lisäksi perheasian, seurustelusuhteen, asunnon tai vapaa-ajan asunnon vuoksi.

Moni Euroopan maa on itse avannut ovensa turisteille ja mahdollistaa näin saapumisen ilman karanteenia lomakohteessa.

Matkustamisen lisääntyessä Helsingin Satamassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemaa pyörittävässä Finaviassa kiinnitetään erityistä huomiota vaaranpaikkoihin ja turvallisuuteen.

Kentillä ja terminaaleissa pyritään ennakoimaan syntyviä ruuhkasolmuja ja jaetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita, kuulutetaan ja pidetään tarjolla käsihuuhteita.

Helsingin Sataman viestintäpäällikkö Eeva Hietanen kertoo, että terminaalien ruuhkakohdat ovat tiedossa. Ruuhkaa syntyy, kun matkustajat odottavat pääsyä laivaan.

”Terminaaleissa ei ole vaaranpaikkoja, mutta toki niitä voi syntyä jos ihmiset jonottavat liian lähellä toisiaan”, Hietanen sanoo.

Jotta ihmiset muistaisivat pitää turvavälit, jonotuskohtiin on liimattu niistä muistuttavia tarroja.

Maskia terminaaleissa ei ole pakko käyttää, mutta halutessaan sellaisen saa toki pukea. Terminaaliin saapumisesta tai odotustiloissa oleskelemisesta ei ole erillisiä ohjeita.

Hietasen mukaan sisällä on tilaa jokaiselle odottajalle, mutta hyvällä säällä laivaa voi odottaa halutessaan odotella esimerkiksi terminaalin terassilla ja näin pelata turvavälien suhteen vähän varmemman päälle.

Koronavirukseen liittyviä opastetauluja Helsingin länsiterminaalissa 6. maaliskuuta.

Tallink-Siljan laivoilla ei ole suositusta minkäänlaisen hengityssuojaimen käyttämisestä.

Yhtiön laivoilla pääsee matkustamaan Helsingistä Tallinnaan ja Riikaan sekä Turusta Tukholmaan. Lisäksi Suomesta pääsee päiväristeilyille.

Laivoille ei oteta tänä kesänä matkustajia aluksen täydeltä, vaan matkustajien määrä vaihtelee laivan ja reitin mukaan.

Väkijoukkoa voi tasoittaa sekin, että Tallinnan liikenteessä seilaa yksi laiva tavallista enemmän.

Laivallakin ruuhkaisia vaaranpaikkoja aiheuttavat laivaan meno ja sieltä poistuminen. Matkustajilla on nimittäin tapana siirtyä hyvissä ajoin poistumiskannelle odottamaan ovien avautumista ja maihinnousua.

”Olemme päättäneet, että laivoilla käytetään kaikkia mahdollisia poistumiskansia. Lisäksi ennen maihinnousua pyydämme ihmisiä kuulutuksin odottamaan poistumista muualla kuin aulassa”, sanoo viestintäjohtaja Marika Nöjd.

 ”Luotamme paljon siihen, että ihmiset osaavat jonottaa laivaan pääsemistä ja sieltä poistumista.”

”Luotamme paljon siihen, että ihmiset osaavat jonottaa laivaan pääsemistä ja sieltä poistumista. Aivan kuten Prisman kassallakin joutuu joskus jonottamaan. Kaikki pääsevät sisään laivaan ja sieltä pois, vaikka siihen voi mennä 10–15 minuuttia tavallista kauemmin.”

Mahdollisia vaaranpaikkoja ovat laivalla myös muun muassa seisovat pöydät, baarit ja yökerhot. Näissä kaikissa asiakasmäärää rajoitetaan.

”Buffet-ravintoloissa ruokailuja porrastetaan ja rytmitetään tavallista enemmän. Buffet-ravintoloissa matkustajat eivät kesällä itse koske ottimiin vaan henkilökunta antaa annoksia.”

Kaiken taustalla on kuitenkin luotto ihmisiin ja siihen, että heidän täytyy pystyä toimimaan itse järkevästi. Esimerkiksi jokainen saa itse arvioida, meneekö yökerhoon tanssimaan tai antaako lapsensa osallistua järjestettyihin aktiviteetteihin.

Lentokentälläkin ruuhkat syntyvät paikkoihin, joissa odotetaan omaa vuoroa.

”Näitä paikkoja ovat lähtöselvitys, turvatarkastus, koneeseen nouseminen ja matkalaukkujen odottaminen saavuttaessa Helsinki-Vantaalle. Vaikea sitä odottamista on estää. Siksi muistutammekin jatkuvasti turvaväleistä. Lisäksi suosittelemme vahvasti matkustajia käyttämään suojamaskia myös lentokentillä”, sanoo lentoaseman johtaja Ulla Lettijeff.

Lentokentillä maskia käyttävät myös kaikki työntekijät, jotka ovat tekemisissä asiakkaiden kanssa.

Lettijeffin mukaan viime aikoina lentokentällä ei ole juurikaan syntynyt ruuhkaa tai jonoja. Siinä, missä normaaliolosuhteissa kentällä käy päivittäin noin 60 000 matkustajaa, nyt matkustajia on noin 2 000–3 000 päivässä.

Vähäinen matkustajamäärä on mahdollistanut muun muassa sen, että joka toinen lähtöselvitysautomaatti on otettu pois käytöstä.

”Me tarjoamme mahdollisuuden turvavälien pitämiseen ja hyvän käsihygienian ylläpitämiseen, mutta ennen kaikkea me luotamme ihmisiin”, Lettijeff sanoo.

3. maaliskuuta lentokentän turvatarkastuksessa oli ruuhkaa.

Finnairin lennoilla jatketaan jo aiemmin kerrottuja turvallisuusjärjestelyjä: lennoilla tulee käyttää maskia, turhaa liikkumista koneessa pyritään vähentämään ja jos on tilaa, matkustajat istuvat mahdollisimman kaukana toisistaan. Finnair ei ota lennoille matkustajia, joilla on hengitystieinfektion oireita.

Finnairin Tallqvist kertoo, että vaikka lentokone on pieni tila ja siinä istutaan yleensä lähekkäin, ilma vaihtuu tehokkaasti ja tartuntariski on näin ollen pieni.

Lue lisää lentämisen turvallisuudesta tästä HS:n jutusta toukokuun lopulta.

Oikaisu 15.6. kello 9.56: Toisin kuin uutisessa aiemmin kerrottiin, Tallink-Siljan laivoilla ei pääse tällä hetkellä matkustamaan Turusta Riikaan ja Tallinnaan.

Rajoitukset|Maskipakkoa, karanteenia sekä suljettuja ja avattuja rajoja – HS selvitti, millaisia rajoituksia suomalaisten suosikki­matka­kohteissa on

Rajoitukset|Näin hallitus linjasi: Baltiaan, Norjaan, Islantiin ja Tanskaan voi matkustaa ilman rajoituksia, myös muista EU-maista tulo Suomeen helpottuu

Matkailu|HS selvitti, missä Euroopan maissa suomalainen saa nyt lomailla – Helsinki-Vantaalla koettiin sekä suurta pettymystä että haikeita jäähyväisiä

Matkailu|Laivayhtiöt uskovat matkailun Viroon piristyvän nopeasti – Viking Line toivoo myös Ruotsia koskevien rajoitusten purkamista

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa