Oulun yliopiston etätentti­järjestelyistä tehtiin poliisille tutkintapyyntö, yliopisto kielsi kokeiden video­valvonnan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Korkeakoulut

Oulun yliopiston etätentti­järjestelyistä tehtiin poliisille tutkintapyyntö, yliopisto kielsi kokeiden video­valvonnan

Oulun yliopistossa siirryttiin etätentteihin ja -valvontaan pikaisesti maaliskuun puolivälissä koronaviruksen takia.

Vielä ei tiedetä, miten Oulun yliopiston kesän etätentit valvotaan. Kuvassa Oulun yliopiston päärakennus.

Julkaistu: 15.6. 14:08

Oulun poliisille on tehty tutkintapyyntö liittyen Oulun teknisen tiedekunnan etätentin järjestelyistä, kertoo Oulun poliisilaitos.

Tentti järjestettiin toukokuussa. Poliisilla on meneillään asiassa esiselvitys.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen vahvistaa, että poliisi selvittää, onko etätentin videovälitteisessä valvonnassa syytä epäillä rikosta.

Rikosnimikkeenä voisi Kiiskisen mukaan olla muun muassa kotirauhan rikkominen. Mahdolliset nimikkeet tarkentuvat, mikäli asia etenee rikostutkintaan. Kiiskinen ei ota kantaa tapauksen yksityiskohtiin.

Hänen mukaansa kotirauhan rikkominen voi yleisellä tasolla olla mahdollista tilanteessa, jossa toisella on kotiin videoyhteys ja siihen liittyy oikeudettomuus ja yksityisyydensuojan loukkaus.

”Tässä pitää selvittää, mikä videoyhteys tilanteessa on ollut ja missä tarkoituksessa, ja onko yhteydessä ollut ristiriitaa yliopiston ja oppilaan välillä”, Kiiskinen sanoo.

Oulun yliopiston koulutuspalvelujen johtaja Vesa-Matti Sarenius kertoo, että yliopistossa siirryttiin etätentteihin ja -valvontaan pikaisesti maaliskuun puolivälissä koronaviruksen takia.

Yliopiston tenttejä on siitä asti tehty etänä. Valvontaa on järjestetty videovälitteisesti. Suuressa osaa kursseja muutettiin arviointimenetelmiä, eli tenttejä korvattiin vaihtoehtoisilla suoritustavoilla.

Kun yliopisto sai viime viikolla tiedon poliisille tehdystä tutkintapyynnöstä, yliopisto kielsi videovälitteiset ryhmätenttien valvomiset.

”Emme vielä tiedä, toimimmeko videovalvonnan suhteen väärin. Muutimme toimintaa varuiksi.”

Yliopistoissa on tenttejä kesälläkin. Vielä ei tiedetä, miten nämä etätentit valvotaan.

Sarenius painottaa, että koronaviruksen aiheutama tilanne on kaikille yliopistoille uusi.

”Kukaan ei etukäteen arvannut, että tällaisia kieltämisiä tarvitaan. Tässä on se ongelma, että toisaalta tentin valvominen videon välityksellä saattaa puuttua yksityisyyden suojaan. Toisaalta on yliopistojen tehtävä varmistaa, että opiskelijan tekemä kurssisuoritus ei ole plagioitu tai vilpillinen.”

Opiskelijavalinnat|Lääketieteellisen etäpääsykokeen huijaustaktiikkaa esittelevä video näyttää yksityiskohtaisesti, miten Googlea pystyi käyttämään kritisoidussa kokeessa apuna

Yliopistot|Opiskelijajärjestö tuomitsee vilpin etäpääsykokeessa – SYL:n edustaja ihmettelee kuitenkin etäkokeen tekijöille annettuja ohjeita

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa