JSN: Ilmajoki-lehden irti­sanoutuneen pää­toimittajan julkaisema uutinen oli poikkeuksellisen tärkeä lukijoiden kannalta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Media

JSN: Ilmajoki-lehden irti­sanoutuneen pää­toimittajan julkaisema uutinen oli poikkeuksellisen tärkeä lukijoiden kannalta

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilmajoki-lehden päätoimittajan julkaisema uutinen oli pandemian aikaan erityisen merkittävä yleisön tiedonsaannin kannalta. Uutisointi johti päätoimittajan lomauttamiseen ja eroon.

Ilmajoen kunnanvaltuutettu Timo Tuuri (kesk.) ja kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski olivat kehottaneet maaliskuussa Ilmajoki-lehteä olemaan julkaisematta uutista, joka käsitteli Tuurin osallistumista kunnanvaltuuston kokoukseen hänen palattuaan juuri Espanjasta.

Julkaistu: 16.6. 17:00, Päivitetty 17.6. 15:45

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on ottanut kantaa Ilmajoki-lehden päätoimittajan eroon johtaneeseen tapaukseen. Neuvosto toteaa, että lehden päätoimittajan julkaisema uutinen oli korona-aikaan poikkeuksellisen merkittävä yleisön tiedonsaannin kannalta.

Ilmajoki-lehden päätoimittaja Terhi Pirilä-Porvali päätti irtisanoutua työstään 1. kesäkuuta alkaen. Taustalla oli uutinen kunnanvaltuutetun karanteenirikkeestä.

Maaliskuussa Ilmajoen kunnanvaltuutettu Timo Tuuri (kesk.) ja kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski olivat kehottaneet Ilmajoki-lehteä olemaan julkaisematta uutista, joka käsitteli Tuurin osallistumista kunnanvaltuuston kokoukseen hänen palattuaan juuri Espanjasta. Tuurin olisi pitänyt olla matkansa vuoksi karanteenissa kaksi viikkoa kunnan suosituksen mukaan.

Terhi Pirilä-Porvalin mukaan paikallislehdistä löytyy uskallusta tarttua vaikeisiin aiheisiin.

Kun juttu julkaistiin seuraavana päivänä, Pirilä-Porvali lomautettiin.

”Virallisesti minut lomautettiin koronaviruksen talousvaikutusten takia, mutta lomautus tapahtui seuraavana päivänä, kun juttu oli julkaistu”, Pirilä-Porvali kertoi HS:lle viime viikolla.

Pirilä-Porvali koki, että lehteä kustantavan yhtiön johto ei tukenut häntä ulkoa tulleen painostuksen alla vaan tuntui päinvastoin antavan periksi vaikutusyrityksille, joilla haluttiin estää uutisen julkaiseminen.

Pirilä-Porvali erosi työstään, koska lehden hallitus oli pyrkinyt vaikuttamaan lehdessä julkaistaviin sisältöihin.

JSN painottaa kannanotossaan, että sananvapauteen kuuluu yleisön oikeus saada luotettavaa tietoa. Tämä on kirjattu Journalistin ohjeisiin kohtaan yksi.

Neuvosto kertoo, ettei tunne Ilmajoen tapauksen kaikkia yksityiskohtia, mutta toteaa, että uutinen Tuurin valtuuston kokoukseen osallistumisesta tuli pandemian aikana.

JSN muistuttaa, että Journalistin ohjeisiin sitoutuneissa tiedotusvälineissä kaikki sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille, todetaan ohjeiden kohdassa kaksi.

”Toimituksen ulkopuolisilla tarkoitetaan myös mediayhtiön hallitusta ja toimivaa johtoa. Kustantajalla on oikeus määritellä lehden linja, mutta ei pyrkiä vaikuttamaan yksittäisiin julkaisupäätöksiin”, JSN toteaa tiedotteessaan.

Journalistin ohjeiden kohdassa kolme todetaan, että päätoimittajalla ja muilla journalisteilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Neuvosto muistuttaa, että JSN:n perussopimus velvoittaa kaikkia siihen suoraan tai liittojen välityksellä sitoutuneita tiedotusvälineitä edistämään hyvää journalistista tapaa riippumatta ammattiroolista.

”Neuvoston perussopimukseen sitoutuneet viestintäalan liitot ja tiedotusvälineet noudattavat sen periaatteita ja myötävaikuttavat siihen, että niiden jäsenet ja niille töitä tekevät toimivat sopimuksen tarkoittamalla tavalla” , sopimuksessa todetaan.

Oikaisu 17.6. kello 12:28: Pirilä-Porvali irtisanoutui Ilmajoki-lehden päätoimittajan tehtävästä 1. kesäkuuta alkaen, ei 11. kesäkuuta kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Media|Ilmajokelaisen valtuutetun karanteenirike aloitti tapahtumasarjan, joka sai paikallislehden päätoimittajan irtisanoutumaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa