Tulli paljasti yli kolmen miljoonan arvosta marihuana­lähetyksiä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Huumeet

Tulli paljasti yli kolmen miljoonan arvosta marihuana­lähetyksiä

Kaikissa tapauksissa marihuana on lähetetty Espanjasta Suomeen pikarahtilähetyksissä. Syyteharkintaan on edennyt myös toinen tekotavaltaan hyvin samankaltainen huumausainerikosten sarja.

Julkaistu: 22.6. 8:42

Tulli tiedottaa, että se on tutkinut rikoskokonaisuutta, jossa vuonna 2019 Espanjasta lähetettiin Suomeen yhteensä noin 50 kiloa marihuanaa. Marihuana lähetettiin kahdeksassa eri pikarahtilähetyksessä.

Tullin mukaan lähetysten samanlainen pakkaustapa viittaa siihen, että huumausaineiden maahantuonti on ollut suunnitelmallista ja tekijät samoja. Pikarahtilähetykset oli osoitettu yksityishenkilöille ja -osoitteisiin Suomessa.

Marihuanaa on päätynyt levitykseen noin 43 kiloa. Sen arvo katukauppassa on arviolta noin 870 000 euroa.

Tapauksen esitutkinnan aikana on ollut kiinniotettuna kuusi noin 30–40-vuotiasta Suomen kansalaista.

Tulli kertoo lisäksi, että syyteharkintaan on siirtynyt myös hyvin samankaltainen törkeiden huumausainerikosten sarja. Siinä Espanjasta on lähetetty marraskuun 2019 ja maaliskuun 2020 välisenä aikana Suomeen yhteensä 18 pikarahtilähetystä. Ne sisälsivät yhteensä noin 157 kiloa marihuanaa.

Lähetysten vastaanottamisessa käytettiin epäiltyjen sekä tapauksen ulkopuolisten henkilöiden nimiä ja henkilötietoja. Tullin mukaan osassa pikarahtilähetyksistä oli hyödynnetty Airbnb-sivuston kautta vuokrattavana olleita asuntoja.

Marihuanaa on päätynyt levitykseen noin 130 kiloa, ja sen katukauppa-arvo on arviolta yli 2,3 miljoonaa euroa. Tapauksen esitutkinnan aikana Tulli takavarikoi käteistä rahaa noin 75 000 euroa. Käteisen epäillään olevan peräisin huumausainekaupasta.

Syyteharkintaan siirtyneestä rikossarjasta on epäiltynä kaksi tanskalaista 1990-luvulla syntynyttä henkilöä. Epäillyt olivat matkustaneet Suomeen vastaanottamaan huumausainelähetyksiä ainakin Lahdessa, Kotkassa ja Vastilassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?