Ruokapalveluyrittäjä huijasi 91-vuotiaalta muistisairaalta lähes kaikki rahat, oikeus tuomitsi ehdollista vankeutta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Oikeudenkäynnit

Ruokapalveluyrittäjä huijasi 91-vuotiaalta muistisairaalta lähes kaikki rahat, oikeus tuomitsi ehdollista vankeutta

Huijatuilla rahoilla yrittäjä osti omakotitalon. Yrittäjän aviomies sai tuomion törkeästä rahanpesusta.

Rovaniemen hovioikeus vahvisti vanhusta huijanneen yrittäjän tuomion.

Julkaistu: 24.6. 15:29

Ruokapalveluyrittäjä huijasi asiakkaanaan olleelta 91-vuotiaalta naiselta melkein kaikki tämän rahat, noin 49 000 euroa. Yrittäjä oli tutustunut uhriin tuodessaan tälle päivittäin aterian.

Rahoilla yrittäjä osti omakotitalon Pohjois-Pohjanmaalta. Talo merkittiin yrittäjän aviomiehen nimiin jälkien häivyttämiseksi.

Rovaniemen hovioikeus on nyt vahvistanut huijarikaksikon tuomiot. Nainen sai kymmenen kuukautta ehdollista vankeutta törkeästä petoksesta, mies samanpituisen rangaistuksen törkeästä rahanpesusta.

Oulun käräjäoikeus oli jo aikoinaan arvioinut kaksikon kertomukset tapahtumista epäuskottaviksi.

Yrittäjä kiisti huijauksen ja väitti vanhuksen lainanneen hänelle rahat. Velkakirja tehtiin hänen mukaansa suullisesti. Tutkinnassa ei kuitenkaan ilmennyt mitään ajatusta siitä, miten laina olisi maksettu takaisin.

Oikeus ei pitänyt uskottavana, että uhri olisi voinut antaa yrittäjälle lähes kaikki rahansa täysissä ruumiin ja sielun voimissa. Vain muutama kuukausi rikoksen jälkeen naiselle määrättiin edunvalvoja muistisairauden takia.

Oikeuden mukaan petos oli törkeä, sillä yrittäjä oli tavoitellut huomattavaa hyötyä eli uhrin lähes kaikkia rahoja.

Uhriksi nainen valitsi erityisestä heikkoudesta tai muusta turvattomasta tilasta kärsineen vanhuksen. Taloudellisen menetyksen lisäksi rikos aiheutti uhrille erityistä huolta.

Oikeus ei myöskään pitänyt uskottavana miehen selityksiä siitä, että hän oli täysin tietämätön omakotitalon hankintaan liittyvistä asioista. Perhe oli muuttanut taloon jo ennen kauppahinnan maksamista.

Oikeus huomautti, että kiinteistön ostaminen toisen nimiin olisi vaikeaa asiaan liittyvien paperitöiden takia.

Rikosvyyhdin takia mies määrättiin menettämään valtiolle omakotitalo. Nainen taas joutuu korvaamaan uhrille huijaamansa 49 000 euroa.

Rikoksen tekemisen jälkeen naisen yritys meni konkurssiin ja pariskunnalle tuli avioero. Rikos tapahtui vuonna 2012.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa