Koronavirustilanne on Suomessa rauhoittunut, eikä tänne saapuvia matkailijoita pidetä suurena riskinä: ”Epidemia supistuu, kuihtuu, laantuu ja vähenee” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Koronavirustilanne on Suomessa rauhoittunut, eikä tänne saapuvia matkailijoita pidetä suurena riskinä: ”Epidemia supistuu, kuihtuu, laantuu ja vähenee”

Ravintoloiden avaaminen ei vaikuta lisänneen epidemian kiihtymistä. STM:n mukaan hoitovelka on tällä hetkellä vaarassa kasvaa useissa perusterveydenhuollon palveluissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen STM:n ja THL:n koronatilannekatsauksessa torstaina.

Julkaistu: 25.6. 12:02

Koronavirusepidemia on Suomessa rauhoittunut, selviää sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina julkaistusta arviosta. Viikoittain tartuntatautirekisteriin ilmoitettavat tapausmäärät ovat jatkaneet vähenemistään.

Esimerkiksi neljäntoista sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu lainkaan uusia tapauksia tuoreimman viikon seurantajakson aikana.

Asiasta kertoivat STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ministeriön ja laitoksen yhteisessä tilannekatsauksessa torstaina.

Tällä hetkellä arvioitu viruksen tartuttavuusluku eli niin sanottu R-luku on 0,40–0,75. Tämä tarkoittaa, että Suomessa koronavirusepidemian hidastuminen jatkuu edelleen.

”Koronaan sairastuneita henkilöitä paranee taudista selvästi nopeampaan tahtiin kuin uusia tapauksia todetaan. Epidemia supistuu, kuihtuu, laantuu ja vähenee”, Puumalainen totesi tiedotustilaisuudessa.

Koronavirustestejä tehdään silti jatkuvasti. Positiivisten testien määrä suhteessa tehtyihin koronavirustesteihin on kuitenkin jatkuvasti vähentynyt. Tehdyistä testeistä vain noin 0,5 prosenttia on ollut positiivisia.

STM:n Voipio-Pulkki kertoi, että hoitovelka eli palveluiden alikäyttö suhteessa tarpeeseen on tällä hetkellä vaarassa kasvaa useissa perusterveydenhuollon palveluissa.

Tällaisia palveluja ovat suun terveydenhuolto, äitiys- ja lastenneuvolapalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuolto. Voipio-Pulkin mukaan tilannetta on selvitettävä tarkemmin.

”Erityisesti äitiys- ja lastenneuvoloiden kohdalla tämä on erityisen huolestuttavaa.”

Voipio-Pulkin mukaan hoitovelan välttämiseksi on erityisen tärkeää, että pitkäaikaissairauksien seurantakäynnit toteutuvat.

Ravintoloiden avaaminen ei tuoreimman tiedon mukaan ole kiihdyttänyt epidemiaa.

”Meillä ei ole tiedossa, että mikään ravintolaympäristö olisi osoittautunut virusta levittäväksi tilanteeksi”, Puumalainen sanoi.

Suomi ilmoitti tiistaina höllentävänsä matkustusrajoitteita monesta Euroopan maasta saapuville turisteille, jos maiden tautitilanne sen sallii. Näistä maista saapuville ei enää suositella 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Lue lisää: Matkailua aiotaan helpottaa epidemiatilanteen kehittymisen perusteella – Päivittyvä grafiikka näyttää, mitkä maat täyttävät nyt hallituksen asettaman ehdon

THL ei pidä Suomeen saapuvia matkailijoita suurena riskinä tartuntojen leviämisen kannalta, sillä matkailua on avattu lähtökohtaisesti maihin, joissa koronavirustilanne on rauhallinen ja samanlainen kuin Suomessa.

Joissain Euroopan maissa kaikki turistit ohjataan lentokentillä koronavirustesteihin, mutta Puumalaisen mukaan ratkaisun tehokkuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Siksi Suomeen tulevia turisteja ei testata järjestelmällisesti.

”Lentokentällä otettu testi ei takaa, etteikö henkilölle voisi kuitenkin kehittyä koronatartunnan oireita vaikkapa seuraavana päivänä. Tällä hetkellä lentokenttätestaus näyttää Suomen ratkaisuihin heikkotehoiselta, mutta totta kai uuden tiedon tullessa asiaa tarkastellaan uudelleen.”

THL on myös uusinut matkailijoille tarkoitetut ohjeet.

Nyt kun epidemian rajoituksia on purettu, pitää Voipio-Pulkin mukaan varautua toiseen aaltoon. Tilanne on kuitenkin pysynyt hyvin rauhallisena koko maassa, ja epidemiologisten arvioiden tekeminen jatkuu koko kesän ajan.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa