Syyttäjä: Yksin jätetty opiskelija vei palvelutalon asukkaan saunaan, asukas kuoli palovammoihin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikosepäilyt

Syyttäjä: Yksin jätetty opiskelija vei palvelutalon asukkaan saunaan, asukas kuoli palovammoihin

Syyttäjän mukaan opiskelijalle ei ollut annettu tarpeeksi perehdytystä saunotustilanteisiin. Hänen esimiehelleen vaaditaan myös rangaistusta kuolemantuottamuksesta.

Julkaistu: 25.6. 13:49

Pohjoiskarjalaisessa palvelutalossa asunut nainen kuoli saunassa saamiinsa palovammoihin kesällä 2018, syyttäjä sanoo.

Tapauksen käsittely alkoi torstaina Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Palvelutalossa oppisopimuksella hoitajana työskennellyttä miestä syytetään kuolemantuottamuksesta ja palvelutalon palveluesimiestä kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mies vei liikuntakyvyttömän naisen saunaan siten, että laittoi tämän suihkutuolissa istumaan saunaan ja löi tilaan löylyä saunan ulkopuolella olevasta napista painamalla. Syyttäjän mukaan mies ei riittävällä tavalla varmistanut, olivatko olosuhteet turvalliset naiselle, vaan löi löylyä liikaa tai antoi naisen olla kuumassa saunassa liian kauan.

Seurauksena naiselle koitui laajoja palovammoja pään ja ylävartalon alueelle sekä sisäelinvaurioita. Hän kuoli vammoihinsa joitain päiviä myöhemmin.

Syyttäjän mukaan esimies aiheutti menettelyllään huolimattomuudella osaltaan uhrin kuoleman. Esimies oli syytteiden mukaan jättänyt huolehtimatta siitä, että opiskelija perehdytetään riittävällä tavalla siihen, miten asiakkaita saunotetaan turvallisesti huomioiden kunkin asiakkaan sairauksien mahdollinen vaikutus. Mies kertoi, että hän saunotti naista ensimmäistä kertaa eikä tiennyt tarkemmin tämän sairauksista tai lääkityksestä.

Syyttäjän mukaan esimies ei ollut huolehtinut siitäkään, että muu henkilökunta olisi tietänyt miehen olevan opiskelija, jota pitää opastaa ja valvoa muun muassa saunotustilanteissa. Opiskelija oli tilanteessa yksin, eikä ollut oman kertomansa mukaan saanut siihen ohjeistusta tai perehdytystä.

Mies oli kyseisenä päivänä myös ilman omaa ohjaajaansa, koska tämä oli jäänyt sairauslomalle muutamaa viikkoa aiemmin eikä tälle ollut nimetty sijaista, syytteissä sanotaan.

Syyttäjä vaati miehelle ehdollista vankeusrangaistusta ja esimiehelle sakkoja.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?