Koronarajoituksia puretaan vauhdilla, mutta Puolustusvoimissa poikkeusolot jatkuvat - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Puolustusvoimat

Koronarajoituksia puretaan vauhdilla, mutta Puolustusvoimissa poikkeusolot jatkuvat

Heinäkuussa aloittava saapumiserä astuu palvelukseen poikkeusoloissa. Maaliskuussa aloitetut poikkeukselliset järjestelyt varusmiespalveluksessa jatkuvat toistaiseksi.

Varusmiehiä hakemassa varusteitaan Porin prikaatissa Kankaanpään Niinisalossa.

Julkaistu: 26.6. 2:00, Päivitetty 26.6. 8:01

Koronarajoituksia puretaan tällä hetkellä vauhdilla lähes kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Puolustusvoimissa rajoitustoimenpiteet kuitenkin jatkuvat yhä.

Maaliskuun alussa varusmiehet jaettiin kolmeen osastoon, jotka ovat pysyneet erillään toisistaan jo kuukausia.

Aluksi osastojen oli tarkoitus liikkua kasarmin, metsän ja lomalla olon välillä viikon jaksoissa – niin sanotun rotaatiomallin mukaisesti. Rotaatioiden pituus muutettiin kuitenkin nopeasti kahteen viikkoon, sillä koronavirus voi itää pitkäänkin ennen oireiden ilmaantumista.

Puolustusvoimien pääesikunnan verkkopäätoimittajan Helena Immosen mukaan Puolustusvoimat seuraa epidemiatilannetta ja rajoitusten purkua, mutta toimii oman aikataulunsa mukaisesti.

Alle kahden viikon päästä palveluksensa aloittava saapumiserä 2/2020 aloittaa siis koulutuksensa yhä poikkeusoloissa. Immosen mukaan saapumiserä viettää ensimmäisen viikon kasarmilla, mutta muuten ainakin kuusi viikkoa kestävä alokasaika kuluu tämänhetkistä rotaatiomallia noudattaen.

”Kasarmille saapuu varusmiehiä ympäri Suomea ja maailmaa, ja koulutuksessa varusmiehet ovat tiiviisti yhdessä”, perustelee Immonen rajoitusten tarpeellisuutta.

Mahdollisuus rotaatiomallin soveltamiselle eri tavalla eri alueilla on kuitenkin olemassa. Joukko-osastot voivat oman harkintansa mukaan esimerkiksi lyhentää rotaatioiden kestoa tämänhetkisestä kahdesta viikosta. Perusperiaate siitä, että osastot eivät tapaa toisiaan, pysyy kuitenkin toistaiseksi voimassa kaikissa varuskunnissa.

Koronavirustartunnoilta ollaankin varuskunnissa suojauduttu tehokkaasti, kertoo Immonen. Vain 18 varusmiehellä ja 19 Puolustusvoimien henkilökunnan jäsenellä on tähän mennessä todettu koronavirustartunta.

Järjestelyt ovat johtaneet poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa varusmiehet ovat olleet metsäolosuhteissa kaksi viikkoa putkeen ja ilman lomia kuukauden. Yleensä yli kahden viikon mittaiset lomattomat ajat ja metsäjaksot ovat harvinaisia lukuun ottamatta varusmiespalveluksen huipentavaa ”loppusotaa” – suurta harjoitusta, johon osallistuu satoja varusmiehiä.

Poikkeuksellisten järjestelyjen lisäksi Puolustusvoimat on kevään aikana osallistunut useampiin virka-aputehtäviin.

Immosen mukaan Puolustusvoimat on toteuttanut tähän mennessä 13 koronatilanteeseen liittyvää virka-aputehtävää. Suurin osa niistä koskee materiaalista tukea ja kuljetuksia, esimerkiksi retkisänkyjen ja hengityskoneiden tarjoamista. Puolustusvoimien henkilökunta toteutti suurimman osan tehtävistä, mutta varusmiehet olivat näkyvästi läsnä varsinkin Uudenmaan sulun vartioinnissa.

Varusmiehiä poistumassa tiesululta Hyvinkäällä, kun Uudenmaan eristys purettiin

Pitkät ajat metsissä ja ilman lomia eivät kuitenkaan ole johtaneet tavanomaista useampiin palveluksen keskeyttämisiin.

Joka vuosi keskimäärin 15–17 prosenttia varusmiehistä lopettaa varusmiespalveluksen kesken. Vuoden 2019 ensimmäisessä saapumiserässä keskeyttämisprosentti oli tasan vuosi sitten 17,2 prosenttia, mutta tänä vuonna luku on laskenut 16,1 prosenttiin.

Immonen muistuttaa, että kevät on ollut poikkeuksellinen kaikille Puolustusvoimien ulkopuolellakin.

”Poikkeusolot ovat luoneet varuskunnissa me-henkeä”, hän kertoo.

Ansa Lassila kotiutui viime viikolla varusmiespalveluksesta vänrikkinä.

Lassila aloitti palveluksensa Porin prikaatissa Säkylässä, jossa hän kouluttautui sotilaspoliisiksi. Toukokuun puolivälissä – koronarajoitusten keskellä – hän siirtyi Haminaan Reserviupseerikoulun apukouluttajaksi.

Lassila oli pisimmillään viisi ja puoli viikkoa palveluksessa ilman lomia, aivan palveluksensa lopussa. Toisaalta Säkylästä Haminaan siirtyessään hän oli lomalla kuukauden putkeen: viimeiset kaksi Säkylän ja ensimmäiset kaksi Haminan viikkoa.

Lassilan mukaan tunnelma palveluksessa oli positiivinen. Kaikki tunsivat olevansa poikkeusoloissa yhdessä ja luontoon tuli aivan uudenlainen kosketus metsässä vietettyjen viikkojen ansiosta.

”Stressaavinta oli Uudenmaan sulun aikaan”, kertoo Helsingistä kotoisin oleva Lassila.

Lassilan mukaan hän ja hänen uusmaalaiset ystävänsä prikaatissa ehtivät jo tehdä suunnitelmia sen varalle, etteivät he pääse lomalla kotiin.

”Suunnittelimme jo menoa johonkin mökille, vaikka meillä ei edes ollut muita vaatteita kuin armeijan varusteet ja joitain urheiluvaatteita.”

Posti on osaltaan pyrkinyt piristämään varusmiehiä pitkien lomattomien jaksojen aikana.

Toukokuun alussa Posti ja Puolustusvoimat käynnistivät ”Postia varusmiehelle” -kampanjan. Kampanja suunnattiin erityisesti varusmiehille ja heidän läheisilleen.

Ilmasotakoulussa kortteja lähetettiin ja otettiin vastaan lämmöllä.

Koronavirus|Näin korona­virus näkyy armeijassa: Virka-apu­pyyntöihin varauduttu, varus­miehiä siirretty teltta­majoitukseen ja lomia peruttu

Pääkirjoitus|Puolustusvoimat onnistui taistelussa virusta vastaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?