Kesätyöntekijöiden ongelmat mansikkatilalla eivät yllättäneet viranomaisia, ja tänä kesänä epäkohdat voivat tulla uudella tavalla esiin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Työolot

Kesätyöntekijöiden ongelmat mansikkatilalla eivät yllättäneet viranomaisia, ja tänä kesänä epäkohdat voivat tulla uudella tavalla esiin

Ulkomaalaisten kynnys valittaa työnteon olosuhteista on ollut korkea, sanoo STM:n valvontajohtaja Arto Teronen. Nyt kun tiloilla työskentelee tavallista enemmän kotimaista työvoimaa, yhteydenotot aluehallintovirastoihin voivat Terosen mukaan lisääntyä.

Yksi haastatelluista työntekijöistä kuvasi navettamajoitusta.

Julkaistu: 27.6. 20:40

Mansikkatilojen työoloissa ilmenevät epäkohdat ovat tuttuja valvontatyötä tekeville viranomaisille. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) valvontajohtaja Arto Teronen kuvaa kenttää haastavaksi työsuhteiden lyhyyden takia.

HS kertoi lauantaina pohjoissavolaisella mansikkatilalla kesätöissä olleiden suomalaisten kokemuksista. Työpaikalla juuri mikään ei ollut niin kuin oli etukäteen luvattu. Majoituksessa haisi home ja betonilattia oli jääkylmä.

Lue lisää: Kesätyö pohjois­savolaisella mansikka­tilalla oli kaikkea muuta kuin oli etu­käteen luvattu: ”Koko juttu avasi silmät sille, miksi suomalaiset eivät halua tiloille töihin”

”Tarkastuksissa on tyypillistä, että kohteissa on haasteita ja epäselvyyksiä”, kuvaa Teronen.

Hän ennakoi epäkohtien nousevan tänä kesänä uudella tavalla esiin, kun tiloilla on käytössä aiempaa enemmän kotimaista työvoimaa. Myös yhteydenottojen aluehallintovirastoihin (avi) hän ennakoi lisääntyvän.

Marjatilojen työntekijät ovat jo pitkään olleet lähinnä ulkomaista kausityövoimaa. Ulkomaalaisten kynnys valittaa työnteon olosuhteista on ollut korkea.

”Usein kausityössä on ajatus se, että tullaan Suomeen tienaamaan rahaa. Kun tänne asti on lähdetty, tietyllä tavalla kestetään ne olosuhteet, jotka saattavat olla aika karuja”, sanoo Teronen.

Ulkomaisten työntekijöiden luottamus viranomaisiin voi Terosen mukaan olla myös heikko.

”Valitusta ei lähdetä tekemään, vaan nuollaan haavat ja lähdetään pois tai ehkä ei tulla seuraavana kesänä enää sille tilalle”, Teronen kuvaa.

Eräs haastateltavista kuvasi majoituksen makuupaikkoja.

Työsuojeluviranomaiset tekevät vuosittain 500–600 tarkastusta alkutuotannon erilaisiin työpaikkoihin, joissa tiedetään käytettävän ulkopuolista työvoimaa.

Suuresta osasta löytyy Terosen mukaan epäkohtia. Ne liittyvät esimerkiksi työhön perehdyttämiseen, palkkaukseen ja kirjanpitoon.

”Työterveyshuollon sopimukset ovat kausityössä aika usein tekemättä. Aika paljon on välinpitämättömyyttä ja ajatellaan, ettei lakia tarvitse noudattaa, kun ne ovat tuossa muutaman kuukauden”, kuvaa Teronen.

Majoitusoloja viranomaisten on haastavampi valvoa. Asumisterveys kun kuuluu kuntien terveyssuojeluviranomaisille.

”Jos asumisolot eivät ole ihmiselle kelpaavat, vinkkaamme kyllä kuntien viranomaisille asiasta”, Teronen sanoo.

Etelä-Suomen avin työsuojelujohtaja Eerik Tarnaala sanoo valvonnan koskevan lähinnä työolosuhteita.

”Tauottaminen, sosiaaliset tilat ja vessat – ne tulevat suoraan työturvallisuuslaista ja kuuluvat meidän toimivaltaan. Majoitus ei suoraan siihen kuulu”, sanoo Tarnaala.

Epäkohdat ovat Tarnaalankin mukaan tunnettuja. Hän korostaa, että jos työnantaja ei tarjoa majoitusta, jonka on luvannut, sovittua majoitusta pitää vaatia. Näin olivat HS:n haastattelemat työntekijät tehneetkin ja saaneet paremman majoituksen.

”Suurelta osin työntekijät ovat kuitenkin ulkomaisia, eivätkä he välttämättä ole halukkaita reklamoimaan.”

Aveissa kannetaan Tarnaalan mukaan huolta ulkomaisesta kausityövoimasta.

”On paljon työnantajia, jotka hoitavat velvollisuutensa niin kuin pitää. Korostunut riski hyväksikäytölle on kuitenkin olemassa.”

Viranomaisten toimivalta on rajallinen, Tarnaala muistuttaa.

”Kaikkiin asioihin ei riitä paukut puuttua. Me valvomme lakeja, jotka eduskunta on valvottavaksi säätänyt”, hän toteaa.

Tänä kesänä koronatilanne vaikeuttaa jonkin verran avien tarkastustoimintaa. Aiemmin keväällä tarkastuksia suoraan rajoitettiin tartuntariskin takia.

Nyt kun suojaimia on saatu, tarkastuksia pystytään tekemään.

Työolot|Kesätyö pohjois­savolaisella mansikka­tilalla oli kaikkea muuta kuin oli etu­käteen luvattu: ”Koko juttu avasi silmät sille, miksi suomalaiset eivät halua tiloille töihin”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa