Turtiaisen ja Räsäsen tapaukset nostivat esiin poliisin ja syyttäjän erot viharikosten tulkinnassa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Viharikokset

Turtiaisen ja Räsäsen tapaukset nostivat esiin poliisin ja syyttäjän erot viharikosten tulkinnassa

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt poliisin suorittamaan esitutkinnan kansanedustaja Ano Turtiaisen George Floyd -twiitistä ja useista Päivi Räsäsen kirjoituksista. Raija Toiviaisen mukaan on kokonaismäärään suhteutettuna on vain vähän tapauksia, joissa poliisin esitutkintakynnystä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on täytynyt arvioida uusiksi.

Kansalaiset tunnistavat Raija Toiviaisen mukaan yleensä hyvin, milloin viesti on halventava tai solvaava.

Julkaistu: 29.6. 2:00, Päivitetty 29.6. 7:40

Poliisin ja valtakunnansyyttäjän tulkinnat viharikosten tunnusmerkistöstä näyttävät eroavan jossain määrin toisistaan, arvioi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Käytännössä kyse on siitä, koska täyttyy tunnusmerkistö kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä on tehnyt aika ajoin uutta harkintaa sen jälkeen, kun poliisi on todennut, että syytä epäillä rikosta ei ole. Näin on tapahtunut esimerkiksi kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kirjoitusten yhteydessä.

Räsänen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin ja perustelee ulostuloja uskonnonvapaudella.

Lue lisää: Missä menee raja uskonnonvapauden ja kansanryhmää vastaan kiihottamisen välillä? Päivi Räsäsen poikkeuksellinen tapaus saattaa määritellä lain rajat uudelleen, sanoo professori

Toiviainen määräsi taannoin tutkittavaksi myös perussuomalaisiin kuuluneen kansanedustajan Ano Turtiaisen twiitin. Turtiaisen levittämässä kuvassa poliisiväkivaltaan kuollut yhdysvaltalainen George Floyd on painettu maahan poliisin kuristaessa häntä. Floydin kasvot oli värjätty vaaleanpunaiseksi ja kuvaan oli lisätty teksti ”Pink Floyd”.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä totesi twiitin rasistiseksi ja erotti Turtiaisen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoi, että Turtiainen pahoitteli toimintaansa etäkokouksessa.

Ennen Toiviaisen määräystä poliisi oli päätellyt, että Turtiaista ei ole syytä epäillä rikoksesta.

Lue lisää: Poliisi aloittaa sittenkin esitutkinnan kansanedustaja Ano Turtiaisen twiitistä

”Huomaan, että oikeudellinen tulkinta näissä yksittäisissä kysymyksissä on hieman erilainen”, Toiviainen sanoo poliisin ja valtakunnansyyttäjän linjasta.

Toiviainen huomauttaa, että myös muiden kuin kansanedustajien tapauksessa kynnystä rikosilmoituksen kirjaamisesta on arvioitu uusiksi. Mitenkään alituisesti tapauksia ei Toiviaisen mukaan silti ole, jos määrän suhteuttaa kaikkien avattujen rikosilmoitusten määrään kiihottamisista kansanryhmää vastaan.

Tilastotietoa valtakunnansyyttäjän toimiston pyörtämistä esitutkintapäätöksistä ei ole saatavilla. Poliisin tilaston mukaan viime vuonna on avattu yhteensä 70 rikosepäilyä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Toiviaisen mukaan on tavanomaista, että juridisessa harkinnassa voidaan päätyä erilaisiin lopputuloksiin. Lakipykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hän pitää kuitenkin selväsanaisena, eikä jatkuvaa eritahtisuutta harkinnassa pitäisi syntyä.

Ainakin toistaiseksi tulkinnanvaraisia tapauksia on ilmaantunut Toiviaisen mukaan vain vähän. Toiviaisen mukaan nämä kysymykset ovat tyypillisesti sellaisia, että niistä käydään keskustelua yhteistyöpalaverissa poliisin kanssa.

”Kysymys on lopulta siitä, onko viesti syrjivä tai rasistinen”, hän sanoo.

Toiviainen uskoo, että myös kansalaiset tunnistavat yleensä hyvin solvaavat ja halventavat viestit.

”Se, mikä on halventavaa ja solvaavaa, ei ole mitenkään uutta meidän rikosoikeudellisessa järjestelmässämme. Ajatellaan esimerkiksi, kuinka kauan meillä on ollut olemassa kunnianloukkaussäännöstö”, Toiviainen sanoo.

Toiviaisen mukaan ihmisten ei lähtökohtaisesti tarvitse olla huolissaan esitutkintakynnyksestä kiihottamisessa kansanryhmää vastaan, kunhan ei kohdista ihmisarvoa loukkaavia näkemyksiä johonkin tiettyyn ryhmään.

”Kantaa voi ottaa hyvinkin kriittisesti ja spekuloida esimerkiksi sitä, minkälaista haittaa maahanmuutosta voi olla. Onhan se silti eri asia, jos halventaa koko ryhmän”, Toiviainen sanoo.

Poliisi|Poliisi aloittaa sittenkin esi­tutkinnan kansan­edustaja Ano Turtiaisen twiitistä

Missä menee raja uskonnon­vapauden ja kansan­ryhmää vastaan kiihottamisen välillä? Päivi Räsäsen poikkeuksellinen tapaus saattaa määritellä lain rajat uudelleen, sanoo professori

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa