Korkein oikeus tuomitsi Ilmavoimien entisen komentajan sakkoihin Lemmenjoki-tapauksesta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Puolustusvoimat

Korkein oikeus tuomitsi Ilmavoimien entisen komentajan sakkoihin Lemmenjoki-tapauksesta

Sampo Eskelinen sai palvelusrikoksesta 30 päiväsakkoa.

Sampo Eskelinen osallistui korkeimman oikeuden istuntoon joulukuussa 2019.

Julkaistu: 29.6. 9:24, Päivitetty 29.6. 10:06

Korkein oikeus tuomitsi maanantaina Ilmavoimien entisen komentajan Sampo Eskelisen sakkoihin Lemmenjoki-tapauksesta.

Eskelinen sai rangaistukseksi 30 päiväsakkoa palvelusrikoksesta. Rangaistus on sama, jonka Helsingin hovioikeus oli aiemmin määrännyt hänelle.

Päiväsakoista kertyy maksettavaa yhteensä 1 770 euroa.

Eskelinen vaati korkeimmassa oikeudessa, että hänen syytteensä hylätään.

Korkeimman oikeuden mukaan Eskelinen syyllistyi Ilmavoimien komentajana palvelusrikokseen, kun hän jätti tahallaan huolehtimatta siitä, että Karjalan lennoston komentajan Markus Päiviön toiminnasta käynnistetään viipymättä esitutkinta.

Useat henkilöt olivat Lemmenjoella 22.–24. syyskuuta 2017 järjestetyn Puolustusvoimien vapaaehtoisen harjoituksen aikana tehneet havaintoja Päiviön epäasiallisesta toiminnasta.

Päiviö johti Lemmenjoella harjoitusta päihtyneenä, nimitteli reserviläisiä ja alaisiaan sekä ”taaksepoistutti” osallistujia. Harjoitukseen osallistuneiden mukaan hän nimitteli ihmisiä esimerkiksi homopojiksi ja tunkeutui yöllä muiden huoneeseen.

Erästä kaupunginjohtajaa Päiviö kutsui ”Suomen paskimmaksi kaupunginjohtajaksi” ja lennoston esikuntapäällikköä ”munattomaksi”.

Eskelinen oli tapahtuma-aikana Päiviön kurinpitoesimies.

Lain mukaan kurinpitoesimiehen on viipymättä käynnistettävä esitutkinta, jos hän saa tietää alaisensa tekemästä sotilasrikoksesta tai epäilee sotilasrikoksen tapahtuneen.

Korkeimman oikeuden mukaan Eskelinen tuli tietoiseksi Päiviön epäillystä sotilasrikoksesta viimeistään 29. syyskuuta 2017.

Eskelisen olisi pitänyt viimeistään 3. lokakuuta huolehtia siitä, että asiassa toimitetaan esitutkinta. Hän teki tutkintapyynnön kuitenkin vasta 18. joulukuuta 2017.

Korkeimman oikeuden mukaan palvelusrikoksen tekoaika oli hieman lyhyempi kuin hovioikeus katsoi omassa ratkaisussaan. Se ei kuitenkaan vaikuttanut Eskelisen saamaan rangaistukseen.

Korkeimman oikeuden ratkaisun myötä Lemmenjoki-tapauksen käsittely ei jatku enää tuomioistuimissa.

Helsingin hovioikeus tuomitsi viime vuoden kesäkuussa Markus Päiviön esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta 60 päiväsakkoon.

Päiviö ei vienyt asiaa korkeimman oikeuden arvioitavaksi. Hänen tuomionsa on lainvoimainen.

Myös Puolustusvoimain entistä komentajaa Jarmo Lindbergiä epäiltiin palvelusrikoksesta. Rikosepäily liittyi Lemmenjoen vapaaehtoisen harjoituksen jälkiselvittelyihin ja siihen, toimiko Lindberg silloin Puolustusvoimain komentajana riittävän aktiivisesti tapauksen selvittämiseksi.

Syyttäjä vapautti Lindbergin rikosepäilystä tämän vuoden maaliskuussa.

Syyttäjän mukaan ei ole näyttöä, että hän olisi syyllistynyt tahalliseen tai huolimattomuudesta tehtyyn rikokseen.

Ilmavoimien ex-komentaja vakuutti korkeimmassa oikeudessa puuttuneensa alaisensa öykkäröintiin Lemmenjoen harjoituksissa

Karjalan lennoston entinen komentaja tuomittiin sakkoihin Lemmenjoen harjoituksesta – kutsui osallistujia esimerkiksi homopojiksi

Esitutkinta: Lemmenjoen harjoituksen johtaja piti alkoholinkäyttöään sopivana ja vetosi liukkaisiin vaelluskenkiin

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa