Suomessa ei ole tehohoidossa yhtään koronapotilasta – tilanne pysyy hyvänä vain ohjeita noudattamalla, infektiolääkäri sanoo - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Suomessa ei ole tehohoidossa yhtään koronapotilasta – tilanne pysyy hyvänä vain ohjeita noudattamalla, infektiolääkäri sanoo

Vaikka yhtään potilasta ei olisi hoidossa, koronaviruksen tehohoito pidetään silti jatkuvassa valmiudessa. ”Pystymme nopeasti avaamaan suurenkin mittakaavan tehohoidon”, Husin kehittämisjohtaja Visa Honkanen sanoo.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ensihoidon ja päivystyksen Tyks Akuutin hoitovälineistöä 3. huhtikuuta.

Julkaistu: 29.6. 10:42, Päivitetty 29.6. 16:13

Suomessa ei ole tällä hetkellä tehohoidossa koronapotilaita, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilanneraportista.

Tehohoidossa vielä perjantaina yksi potilas, joka oli hoidossa Husin sairaalassa.

”Yksi tapaus pääsi kotiin viikonloppuna. Kun eilisen puolenyön jälkeen ei ole Husin alueella tullut enää teholle koronaviruksen takia potilaita, silloin tilanne on nollassa. Tämä on hieno asia”, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) kehittämisjohtaja Visa Honkanen.

Husin alueella koronaviruksen takia on sairaalahoidossa 17 ihmistä. Koko Suomessa on hoidossa 23 ihmistä.

”Osastolla on nyt 17 potilasta. Toki viikonloppuna otetaan vähemmän näytteitä, mutta mistään ei tule nyt sellaista hälyttävää signaalia, että tilanne olisi pahenemassa.”

Suurin osa tehohoidon potilaista on hoidettu koronaepidemian aikana Husin alueella. Enimmillään Husissa oli tehohoidossa 46 koronaviruspotilasta.

”Pääsääntöisesti tehohoidon potilaat ovat olleet Suomessa Husin alueella hoidossa”, Honkanen sanoo.

Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että tilanne kuvastaa hyvin tämänhetkisestä koronaviruksen tautitilannetta Suomessa.

Järvinen korostaa, että tautitilanne pysyy hyvänä vain, jos ihmiset yhä muistavat noudattaa hyvää hygieniaa.

”Uusien tapausten määrät ovat olleet matalat, mutta uusia virustartuntoja todetaan edelleen jatkuvasti”, hän sanoo.

”Käsiä pitää pestä, välttää väentungoksia ja pitää riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin. Koronavirusoireisten tulee mennä testiin eikä sairaana saa liikkua muiden ihmisten joukossa”.

Koronavirusepidemian alussa tehohoitopaikkojen riittävyys oli yksi suurimmista huolista, koska monessa maassa hoitopaikat eivät riittäneet.

Maaliskuun lopussa Saksa toi useita covid-19-tautia sairastavia potilaita tehohoitoon Italiasta ja Ranskasta.

Saksan mahdollisuus auttaa muita perustui siihen, että Saksassa on eniten tehohoidon kapasiteettia asukasta kohden Euroopassa.

Vaikka yhtään potilasta ei olisi hoidossa, koronaviruksen tehohoito pidetään silti jatkuvassa valmiudessa Husin alueella.

”Pidämme koko ajan yhden alueen koronapotilaita varten myös tehohoidon puolella, vaikka ei olisi yhtään potilasta sisällä. Pystymme nopeasti avaamaan suurenkin mittakaavan tehohoidon. Myös osastolle joutuvien määrä ennakoi tehohoidon tapausten määrää, joten seuraamme sitä tarkasti”, Honkanen sanoo.

Toukokuussa HS selvitti, että noin kolmannes Suomessa koronaviruksen takia tehohoitoon joutuneista potilaista on ollut perusterveitä. Puolet potilasta ovat olleet alle 60-vuotiaita.

Espoon Jorvin sairaalan tehohoidon ylilääkäri Tero Varpula sanoi HS:n haastattelussa toukokuussa, että vaikka kuormitus tehohoidossa on loivempaa, kaikkia infektiopotilaita epäillään koronaviruksesta ja se tuo oman haasteensa.

Varpulan mukaan on tärkeää, että sairaaloiden henkilökunta pääsee vuorotellen palautumaan kevään raskaasta työrupeamasta ja poikkeustilasta.

”Kesän lomakausi ja pitämättömät vuosilomat tuovat oman haasteensa. Meidän pitäisi yrittää nähdä tilanne kesän yli. Tehohoidon näkökulmasta meidän tulee myös valmistautua mahdolliseen toiseen aaltoon”, Varpula sanoi toukokuussa.

Oikaisu 29.6.2020 klo 11:15: Haastateltavan nimi on korjattu Visa Honkaseksi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa