Säteilyturvakeskus: Viime viikolla Suomessa havaittu säteily tuli idästä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Ympäristö

Säteilyturvakeskus: Viime viikolla Suomessa havaittu säteily tuli idästä

Ydinvoimaloita Venäjällä operoiva Rosenergoatom kiistää, että säteily olisi peräisin venäläiseltä voimalalta.

Mattilan mukaan Helsingissä havaitut radioaktiiviset isotoopit koboltti, rutenium ja cesium syntyvät ydinreaktoreissa, kun polttoaine hajoaa ja vapautuu energiaa.

Julkaistu: 29.6. 15:08

Viime viikolla Helsingissä ja Kotkassa havaittu radioaktiivinen säteily oli todennäköisesti peräisin ulkomaisesta ydinvoimalasta, kertoo Säteilyturvakeskus (Stuk) tiedotteessaan. Säteilyä havaittiin myös Ruotsissa ja Virossa.

Stukin mukaan havaittujen radioaktiivisten aineiden koostumus viittaa siihen, että ne ovat peräisin ydinreaktorin polttoaineesta. Helsingissä havaitut koboltin, ruteniumin ja cesiumin radioaktiivisia isotooppeja syntyy ydinreaktoreissa polttoaineen hajotessa. Koska havaitut pitoisuudet ovat hyvin pieniä, aineet voivat olla peräisin normaalista ydinreaktorien käytöstä tai niiden huollosta.

Stuk kertoo olleensa yhteydessä kotimaisiin ydinvoimalaitoksiin, jotka eivät ole havainneet omissa päästömonitoroinneissaan Stukin havaitsemia aineita. Siksi viranomainen pitää epätodennäköisenä, että havaitut radioaktiiviset aineet olisivat peräisin kotimaisesta lähteestä.

Stukin laboratorionjohtajan Aleksi Mattilan mukaan säteilyn tarkkaa lähdettä ei tällä hetkellä voida nimetä. Hänen mukaansa näytteiden ottamisen aikana ilmavirtaukset Helsinkiin tulivat idän suunnasta.

”Kun ilman kulkeutumista näytteenottopaikalle mallinnetaan taakse päin, alue, jolta hiukkaset olisivat voineet tulla, kasvaa kuitenkin aika isoksi”, Mattila sanoo.

Venäjä on Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan kieltänyt, että säteily olisi tullut sen alueella sijaitsevista ydinvoimaloista. Hollannin viranomaisten mukaan säteilyn lähde olisi Länsi-Venäjällä.

”Laitteiden toiminnasta ei ole tullut valituksia”, Venäjän ydinvoimaloiden käytöstä vastaava Rosenergoatom totesi uutistoimisto Tassille.

Stukista korostetaan, ettei havaittu säteily ole poikkeuksellinen.

”Tällaisia vastaavia radioaktiivisia kohoumia yksittäisissä ilmanäytteissä nähdään Suomessa tyypillisesti muutama kerta vuodessa”, Mattila kertoo.

Stukin mukaan havaitut säteilymäärät ovat niin pieniä, ettei niillä ole vaikutusta terveyteen.

Ydinvoima|Helsingissä havaittu radio­aktiivisia aineita, lähteenä ilmeisesti ydin­voima­laitos – ”Niillä ei ole vaikutusta terveyteen tai ympäristöön”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa