Muhoksen raju maastopalo on saatu rajattua - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Maastopalot

Muhoksen raju maastopalo on saatu rajattua

Palosta aiheutui runsaasti savuhaittaa kuntakeskuksen taajamaan.

Muhoksella oli maanantaina käynnissä laaja metsäpalo. Illalla yhdeksän aikaan palo oli jo laantumaan päin. Savuhaittoja oli laajasti.

Julkaistu: 29.6. 20:15, Päivitetty 30.6. 22:20

Noin 250 hehtaaria metsää oli maanantaina tulessa Muhoksella Pohjois-Pohjanmaalla. Palosta aiheutui runsasta savua, joka kulkeutui kuntakeskusta kohti.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Petri Hintikka kertoi maanantaina illalla, että paikalla oli vajaa parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä ja rajavartiolaitoksen helikopteri.

Aikaisin tiistaiaamuna Hintikka kertoi STT:lle, että palo on saatu rajattua ja sen eteneminen on pysäytetty. Sammutustyöt jatkuvat palopäällikön mukaan ainakin tiistain ajan.

Paloalue sijaitsee Tyrnävän kunnanrajan tuntumassa. Hintikan mukaan alue on verrattain laaja ja hankalakulkuisessa maastossa, jolloin sammutusyksiköitä ei saanut helposti lähelle paloa.

”Palorintama on sen verran leveä ja huomattavan korkea, ettei kaikille sen osa-alueille ei ole päästy kaluston kanssa”, Hintikka kertoi.

Sammutustöitä hidasti myös se, ettei alueella ole vesilähteitä lähellä. Ilmatieteen laitos ennusti alueelle maanantain ja tiistain väliseksi yöksi sateita, joiden toivottiin osaltaan tuovan helpotusta tilanteeseen.

Paloalue sijaitsee Tyrnävän kunnanrajan tuntumassa.

Paloalueen lähettyvillä noin muutaman kilometrin päässä on Hintikan mukaan yksittäisiä asuintaloja, mutta talot eivät hänen arvionsa mukaan mukaan olleet vaarassa.

Vaikka savu aiheutti voimakasta savunhajua Muhoksen taajamassa, ei siitäkään Hintikan mukaan ollut vaaraa.

Pieniä tai keskisuuria maastopaloja syttyi maanantaina useilla paikkakunnilla, kuten Kalajoen Rautiossa, Espoon Ruuhijärvellä, Nurmeksen Tervavaarassa, Siuntiossa, Liedossa, Naantalissa, Parkanossa Vahojärvellä sekä Utajärvellä.

Osassa sammutustöitä vaikeutti niin ikään vaikeakulkuinen maasto.

Muhoksella havaittiin perjantaina useita pienempiä maastopaloja, jotka olivat saaneet alkunsa torstaina riehuneen ukkosen salamaniskusta. Paloalueet olivat noin kymmenen aaria.

Myös maanantaina Muhoksen itäpuolella sammutettiin pienempi puolen hehtaarin maastopalo.

Oikaisu 30.6. kello 22.00: Paloalue sijaitsee Tyrnävän kunnanrajan tuntumassa, ei Tyrvään kunnanrajalla, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Palo tuotti runsaasti savua.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?