Peruttuja työvuoroja, pitämättömiä taukoja ja puutteellista perehdytystä – Kaikki nuoret eivät tunne oikeuksiaan kesätöissä, mutta osaavat myös selvittää niitä itse - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Työelämä

Peruttuja työvuoroja, pitämättömiä taukoja ja puutteellista perehdytystä – Kaikki nuoret eivät tunne oikeuksiaan kesätöissä, mutta osaavat myös selvittää niitä itse

Nuoret kohtaavat kesätöissään ongelmia palkkauksen, työvuorojen ja työsopimusten kanssa.

Jäätelönmyynti on tyypillistä nuorten kesätyötä.

Julkaistu: 30.6. 2:00, Päivitetty 30.6. 7:08

Kaikki nuoret eivät tunne oikeuksiaan kesätöissä.

SAK:n, Akavan ja STTK:n kesäduunari-infoon tulee kesässä muutama sata yhteydenottoa nuorilta, jotka ovat kohdanneet ongelmia töissä. Kesäduunarineuvoja Anni Ritari vastaa näihin yhteydenottoihin.

”Osa nuorista ei tiedä, mitä työehtosopimusta omalla alalla sovelletaan ja osalle koko järjestelmän rooli voi olla tuntematon.”

Osalla infoon soittaneista nuorista on haju siitä, ettei jokin asia töissä ole kuten pitäisi. Kuitenkaan he eivät ole varmoja, miten asioiden täsmälleen kuuluisi olla.

Ritari kertoo, että tyypillisimmin yhteydenottojen teemat koskevat palkkausta, työvuoroja ja työsopimuksia.

”Nuoret haluavat tarkastaa, onko oma palkka sellainen kuin pitäisi olla, voiko työnantaja perua sovittuja työvuoroja, millaisella aikataululla työvuorot pitää saada ja mitä seikkoja työsopimuksessa pitää olla.”

Infoon tulee yhteydenottoja useilta eri aloilta.

”Sanoisin, että eniten yhteydenottoja tulee palvelualojen puolelta kaupan alan töistä sekä majoitus- ja ravitsemusalalta ja toisaalta myös sosiaali- ja terveysalalta. Myös kesän ’tyypillisistä nuorten töistä’ kuten jäätelön- ja marjanmyynnistä tulee yhteydenottoja.”

Nuoret hakeutuvat kesätöihin rahan takia. Lisäksi nuorille tärkeää on työn kiinnostavuus ja merkityksellisyys, työilmapiiri sekä uusien kokemuksien saaminen.

Nämä seikat selviävät Talous ja nuoret TATin Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksesta. Tutkimukseen vastasi noin 5 900 yläkoululaista, noin 1 900 lukiolaista ja 1 100 ammatillista opiskelijaa.

Kesätöillä hankitaan myös kokemuksia työelämästä, ja moni vastaaja kertoikin kokevansa töissä menestymisen tärkeäksi.

”Kesätyö on usein nuoren varsinainen ensikosketus työelämään ja siksi reilun kohtelun merkitys korostuu”, sanoo johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen Talous ja nuoret TATista.

Nuoria työllistyy kesäisin paljon palvelualalle. Tällaisia työpaikkoja ovat esimerkiksi kaupan, kiinteistöalan ja ravintola-alan työt. Myös jäätelönmyyjät kuuluvat kapan alan työehtosopimuksen piiriin.

Työntekijöitä edustavan Palvelualojen ammattiliiton (PAM) Uudenmaan aluepäällikön Johanna Sparfin kokemuksen mukaan ”nuoria ei työmarkkinoilla niin vain kyykytetä”.

”Nykynuoret ovat kiinnostuneita ja osaavat etsiä tietoa oikeuksistaan”, Sparf perustelee.

Kesäisin nuoret kysyvät liitolta eniten työvuorojen perumisista.

On tyypillistä, että jäätelökioskit tai terassit suljetaan sadesäällä ja työnantaja peruu jo annettuja vuoroja. Sparfin mukaan kaikki nuoret eivät kuitenkaan tiedä, että myös perutuista työvuoroista kuuluu saada palkkaa, ellei ole sovittu, että peruttu työvuoro tarjotaan myöhemmin.

Lisäksi palvelualoilla kesto-ongelmia aiheuttaa taukojen pitämättä jättäminen.

”Mutta se ei liity vain nuoriin tai kesätöihin. Esimerkiksi ravintoloissa, joissa ei ole tauoista minuuttimääräyksiä, voi olla kiireen takia vaikea ehtiä pitämään taukoja.”

Lisäksi Sparf painottaa, että jokaisen nuoren tulisi saada kesätyöpaikassaan riittävä perehdytys ja kuulla työturvallisuudesta.

Vinkkilista nuorelle

Töiden alku:

  • Tee kirjallinen työsopimus. Tämän linkin takaa löydät työsuojeluhallinnon tarjoaman työsopimusmallin.

  • Jos sinulla herää epäilys vaikkapa työpaikkasi palkan tai työsopimuksen oikeellisuudesta, kannattaa luottaa tunteeseen ja selvittää, mitä asiasta sanotaan alan työehtosopimuksessa (tes).

  • Työsopimus ei saa sisältää huonompia ehtoja kuin kyseisen alan tessissä on sovittu. Tessistä löydät alan vähimmäisehdot kuten vähimmäispalkat ja palkanlisät.

Töissä:

  • Jokaisella työntekijällä on oikeus perehdytykseen – joten jos et ole saanut perehdytystä, pyydä sitä.

  • Jos sairastut, sinulla on oikeus palkkaan sairausajalta. Jos työsuhteesi on kestänyt alle kuukauden, tarkista oikeutesi palkkaan tessistä.

  • Alle 18-vuotiaiden työntekijöiden työvuorojen pituudelle ja ajankohdalle on määritelty rajoituksia lailla. Alaikäisen työ ei saa vahingoittaa terveyttä tai kehitystä eikä haitata koulunkäyntiä.

  • Tarkista palkkasi. Palkanmaksun yhteydessä työntekijälle on annettava palkkaselvitys, palkkaerittely tai muu vastaava dokumentti, josta näkyvät peruspalkka, maksetut korvaukset sekä palkasta perityt maksut.

  • Pidä kirjaa tekemistäsi ylitöistä ja tarkista, että sinulle on maksettu korvaus niistä.

Työsuhteen päätyttyä:

  • Pyydä työtodistus. Sinulla on siihen lakisääteinen oikeus.

  • Tarkista lomakorvaukset. Jos et ole pitänyt vuosilomaa kesätyön aikana, sinulle kertynyt loma on maksettava lomakorvauksena työsuhteen päättyessä. Lisäksi sinulla voi olla oikeus lomarahaan.

Lähteet: Kesäduunari-info, PAM

Koronavirus|Epävarmuus kesätöistä huolestuttaa nuoria: ”Kaksi työpaikkaa lupasi ottaa yhteyttä, mutta en koskaan kuullut mitään”

Työolot|Kesätyö pohjois­savolaisella mansikka­tilalla oli kaikkea muuta kuin oli etu­käteen luvattu: ”Koko juttu avasi silmät sille, miksi suomalaiset eivät halua tiloille töihin”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa