Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille ja Mehiläiselle huomautus: lääketieteen opiskelijat työskentelivät päivystyksessä ilman riittävää valvontaa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sairaanhoito

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille ja Mehiläiselle huomautus: lääketieteen opiskelijat työskentelivät päivystyksessä ilman riittävää valvontaa

Akuuttiklinikan vuorolistan mukaan vuoden aikana puolet vuoroista oli lääketieteen opiskelijoiden tekemiä.

Länsi-Pohjan keskussairaala.

Julkaistu: 30.6. 13:21

Lapin aluehallintovirasto on antanut 26. kesäkuuta huomautuksen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille (LPSHP) ja Mehiläiselle siitä, että lääketieteen opiskelijat ovat työskennelleet päivystyksessä ilman riittävää valvontaa ja ohjausta vuosina 2018 ja 2019, kertoo aluehallintovirasto tiedotteessa.

Lisäksi päivystysyksikössä ei ole ollut kokonaisuudesta vastaavaa laillistettua lääkäriä.

Aluehallintovirasto teki tarkastuskäynnin Länsi-Pohjan keskussairaalan päivystykseen toukokuussa 2019 yhdessä Valviran asiantuntijoiden kanssa. Tarkastuskäynnin syynä olivat aluehallintovirastolle tulleet ilmoitukset.

Ilmoitusten mukaan Länsi-Pohjan keskussairaalan ympärivuorokautisessa päivystyksessä eli akuuttiklinikalla työskenteli lääketieteen opiskelijoita ilman asianmukaista ohjausta ja valvontaa.

Tiedotteen mukaan lääketieteen opiskelija saa toimia laillistetun lääkärin sijaisena erikoissairaanhoidossa vain jos hän on suorittanut kyseisen erikoisalan opinnot.

Akuuttiklinikan vuorolistan mukaan 18.6.2018–12.5.2019 puolet vuoroista oli lääketieteen opiskelijoiden tekemiä.

Klinikalla on ollut tilanteita, joissa kaikki päivystävät lääkärit ovat olleet lääketieteen opiskelijoita. Tällöin heidän ohjaajanaan on toiminut päivystävä kirurgi tai anestesialääkäri, mutta he eivät ole olleet opiskelijoiden välittömässä läheisyydessä klinikalla vaan eri puolella taloa.

Neljän vuoden opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija voi toimia lääkärin tehtävässä erikoissairaanhoidon toimintayksikössä, mutta edellytyksenä on, että hänellä on laillistetun lääkärin välitön johto ja valvonta.

Tiedotteen mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ja Mehiläinen ovat nyt muuttaneet akuuttiklinikan toimintatapoja lainmukaisiksi. Akuuttiklinikalla ei enää työskentele neljän vuoden opinnot suorittaneita lääketieteen opiskelijoita.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa