Harvinaisen suuri maastopalo kytee yhä Muhoksella, syttymisen syy on vielä epäselvä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Maastopalot

Harvinaisen suuri maastopalo kytee yhä Muhoksella, syttymisen syy on vielä epäselvä

Palosta aiheutui runsaasti savuhaittaa kuntakeskuksen taajamaan.

Paloalue sijaitsee Tyrnävän kunnanrajan tuntumassa.

Julkaistu: 30.6. 14:37, Päivitetty 30.6. 22:19

Muhoksella Pohjois-Pohjanmaalla maanantaina alkunsa saaneen maastopalon syttymissyy on yhä epäselvä.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Petri Hintikka kertoi tiistaina, että sammutustyöt alueella jatkuvat yhä. Siksi alueelle, josta palo on saanut alkunsa, ei ole vielä päästy.

Perjantaina ja lauantaina Muhoksella sattui useita pienehköjä maastopaloja salamaniskuista, joten on myös mahdollista, että tuli on salamoiden seurauksena jäänyt kytemään maastoon.

Hintikka ei kuitenkaan lähtenyt arvioimaan syttymissyytä ennen kuin palo on saatu sammutettua ja asiaa on päästy tutkimaan.

Maastopalo havaittiin maanantaina puolenpäivän jälkeen. Palo levisi pääasiassa latvapalona lopulta noin 250 hehtaarin alueelle. Palo oli Hintikan mukaan harvinaisen suuri.

”Tämän suuruusluokan palot ovat varsin harvinaisia. Tavallisesti maastopalot ovat joidenkin kymmenien hehtaarien suuruisia, ja nekin luokitellaan jo suuriksi”, Hintikka kertoo.

Palo tuotti runsaasti savua.

Palo saatiin yön aikana rajattua, mutta jälkisammutustyöt kestävät vielä ainakin pari päivää.

Paloa oli tiistaina yhä sammuttamassa noin parikymmentä pelastuslaitoksen yksikköä. Paikalla on ollut myös sekä Rajavartiolaitoksen että Puolustusvoimien helikopterit.

Sammutustöitä haittasivat alueen hankala saavutettavuus ja vesistöjen puute alueella. Maasto on Hintikan mukaan turvepohjaista maastoa, joka savuaa pitkään.

Lue lisää: Raju maastopalo Muhoksella – Sammutustöitä haittaa vesistöjen puute

Palosta aiheutui runsasta savua, joka kulkeutui kuntakeskusta kohti.

Oikaisu 30.6. kello 22.01: Paloalue sijaitsee Tyrnävän kunnanrajan tuntumassa, ei Tyrvään kunnanrajalla, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?