Koronatoimia on tehostettava työmailla, korostaa THL – Suomessa todettu useita tautiryppäitä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Koronatoimia on tehostettava työmailla, korostaa THL – Suomessa todettu useita tautiryppäitä

Myös majoituksessa on varmistettava turvaetäisyydet ja käsihygienia.

Käsidesipulloja työmaalla Ruskeasuolla.

Julkaistu: 30.6. 16:06

Rakennustoimialan tulisi entistä paremmin tiedostaa koronaepidemian hillitsemiseen liittyvät toimet, patistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

THL kertoi tiistaina tiedotteessaan, että rakennustyömailla on todettu useita tautiryppäitä Suomessa. THL:n tiedottamat tautiryppäät koskevat samoja, joista HS kertoi maanantaina.

Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta THL:stä kertoo, että rakennustoimialaa haluttiin muistuttaa asiasta, koska rakennustyömailla työskentelee monista maista lähtöisin olevia työntekijöitä, jotka usein majoittuvat ahtaasti ja liikkuvat työmaalta toiselle.

Koronaepidemian torjuntaan on siksi kiinnitettävä niissä erityistä huomiota. Keskeistä on, että kaikki työntekijät ja yritykset, mukaan lukien erilaiset alihankkijat, saavat ohjeet ja osaavat soveltaa niitä käytännössä.

Tartuntojen torjunta rakennustyömailla tapahtuu THL:n mukaan samalla tavalla kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Lähtökohtana on, että sairaana ei saa tulla työpaikalle. Työnantajan on myös syytä päivittää työmaan vaarojen selvitys ja riskien arviointi sekä ohjeistaa työntekijöitä.

Lähikontaktien minimoiminen, käsihygienia, työvälineiden ja sosiaalitilojen puhdistus, työmaan siisteys ja riskiarvioon perustuva henkilökohtaisen suojainten käyttö sekä mahdollisen yhteismajoituksen siisteys ja hygieniajärjestelyt torjuvat niin ikään taudin leviämistä.

Myös majoituksessa on varmistettava, että ihmiset voivat pitää turvallisista etäisyyttä toisiinsa sekä huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta.

THL muistuttaa, että omaehtoista karanteenia on syytä noudattaa, mikäli työntekijä tulee Suomeen ulkomailta. Vain Baltian maista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista saapuville ei suositeta karanteenia.

Omaehtoinen karanteeni koskee myös rakennustyömaan ulkopuolista toimintaa, esimerkiksi majoitustiloja ja vapaa-aikaa.

Koronavirus|Ulkomaalaisten työntekijöiden koronatartunnat olivat ”ajan kysymys”, sanoo liittojohtaja – Myös pääkaupunkiseudun työmaalla useita tartuntoja

Tartunnat|Turussa todettu viikon aikana yhdeksän korona­virus­tartuntaa ulko­maalaisten työn­tekijöiden asuntolassa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa