Diakonissa­laitos alkaa ohjata ihmisiä ulos väki­valtaisesta ääri­ajattelusta, KRP ei saanut lisärahoitusta omille exit-hankkeilleen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikosten ehkäisy

Diakonissa­laitos alkaa ohjata ihmisiä ulos väki­valtaisesta ääri­ajattelusta, KRP ei saanut lisärahoitusta omille exit-hankkeilleen

Tavoitteena tukea irtautumista aatteilla perustellusta väkivaltaisesta toiminnasta. Diakonissalaitoksen toimialajohtajan mukaan tarkoitus tavoittaa muutamia kymmeniä ihmisiä.

Julkaistu: 30.6. 16:44, Päivitetty 30.6. 18:24

Diakonissalaitos käynnistää exit-hankkeen, jossa tuetaan ihmisten irtautumista aatemaailmalla perustellusta väkivallasta ja ehkäistään väkivaltaista radikalisoitumista.

Tarkoituksena on auttaa uskonnon tai poliittisen ideologian kautta ääriajatteluun ajautuneita palaamaan takaisin yhteiskuntaan.

Tuki sisältää ohjausta eli mentorointia ideologiaan liittyen, mielenterveyspalveluita ja käytännön apua esimerkiksi asunnon, työn tai koulutuspaikan hankkimisessa. Nykyinen 210 000 euron rahoitus riittää hankkeen pyörittämiseen vuoden ajan, ja toiminta aloitetaan elo–syyskuussa pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Oulussa.

Diakonissalaitoksen toimialajohtaja Ilkka Kantola kertoo, että hankkeessa on tarkoitus tavoittaa muutamia kymmeniä ihmisiä niin, että toiminta vaikuttaisi heidän elämäänsä. Yhteyksiä luodaan monien eri reittien kautta. Verkostossa on mukana esimerkiksi erilaisia järjestöjä, Oulun kaupunki ja Rikosseuraamusvirasto.

”Taustalla on usein jokin trauma tai kokemus, joka on sekoittanut ihmisen pään niin, että hän on itsekin huolestunut ja haluaa siitä irti. Silloin tällaisella ammattimaisella toiminnalla voidaan auttaa heitä tästä irti”, Kantola sanoo.

Rahoituksen myönsi sisäministeriö, ja rahat tulevat EU:n sisäisen turvallisuuden rahastosta. Diakonissalaitos pyrkii saamaan toiminnalle pysyvän rahoituksen, jotta palvelut pysyvät saatavilla jatkossakin.

Sisäministeriön kehityspäällikön Tarja Mankkisen mukaan tavoitteena on saada aikaan maanlaajuinen järjestöjen vetämä exit-palvelu deradikalisaation tukemiseksi. Mankkisen mukaan exit-toimintaan kannattaa panostaa.

”Pidämme tätä exit-toimintaa tärkeänä, koska sehän on hyvin kustannustehokasta. Yksittäinen [väkivaltainen] teko voi tulla hyvin kalliiksi, mutta tällainen ennaltaehkäisy on paljon edullisempaa”, Mankkinen sanoo.

Omille exit-hankkeilleen tukea hakenut keskusrikospoliisi (KRP) ei sitä tässä haussa saanut.

KRP:n exit-toiminnan painopisteet ovat järjestäytyneessä rikollisuudessa ja vakavasti radikalisoituneissa, ja toiminta pyörii toistaiseksi entisenlaisena KRP:n omalla rahoituksella, kertoi rikoskomisario Antti Hyyryläinen.

”On se selvää, että kun jäi kehittämisraha saamatta, ainakin muutamat kehityskohteet pistetään jäihin toistaiseksi. Keskitymme tähän arkiseen työhön ja olemassa olevien asiakkuuksien hoitamiseen ja mahdollisiin alkaviin asiakkuuksiin”, hän sanoi.

Mankkisen mukaan KRP:n hankkeelle etsitään rahoitusta EU:n tulevalla rahoituskaudella, jossa rahaa on jaossa merkittäviä määriä.

Terrorismi|Al-Holin leiriltä Suomeen saapuneet naiset voivat saada tukea irtautuakseen ääriajattelusta – HS kysyi terrorismi­tutkijalta, miten exit-ohjelmat toimivat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa