Huoltajien mahdollisuutta asioida sähköisesti alaikäisen puolesta laajennetaan, Omakannassa käytössä ollut ikäraja poistuu - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Palvelut

Huoltajien mahdollisuutta asioida sähköisesti alaikäisen puolesta laajennetaan, Omakannassa käytössä ollut ikäraja poistuu

Jatkossa huoltajat voivat nähdä alaikäisten lastensa tietoja Omakanta-palvelussa ilman ikärajaa, ellei asioistaan päättämään kykenevä alaikäinen ole kieltänyt tietojen luovutusta.

Huoltajat voivat tällä hetkellä katsella vain alle kymmenvuotiaiden huollettaviensa tietoja Omakannassa.

Julkaistu: 30.6. 16:49

Jatkossa huoltajat voivat nähdä alaikäisten lastensa tietoja Omakanta-palvelussa ilman ikärajaa, ellei asioistaan päättämään kykenevä alaikäinen ole kieltänyt tietojensa luovutusta, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo.

Uuteen toimintamalliin siirrytään vaiheittain loppuvuodesta 2020 alkaen, kun tarvittavat muutokset on otettu käyttöön potilastietojärjestelmissä eri puolilla maata.

Huoltajat voivat tällä hetkellä katsella vain alle kymmenvuotiaiden huollettaviensa tietoja Omakannassa. Apulaisoikeuskansleri katsoi, että Omakantaan asetetut ikärajat eivät vastanneet potilaslain vaatimuksia.

Potilaslain mukaan alaikäinen voi kieltää terveystietojensa luovuttamisen huoltajalleen, jos terveydenhuollon edustaja on arvioinut alaikäisen riittävän kypsäksi tekemään tämän päätöksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Kansaneläkelaitos ohjeistavat terveydenhuollon palvelunantajia ja järjestelmätoimittajia muutosten valmistelussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää seuraavaksi, miten alaikäisen päätöskyvyn arvioinnista ja siihen liittyvistä potilasasiakirjamerkintöjen kirjaamisesta säädettäisiin laissa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa