Huumeliigan jäsenille 13 vuotta vankeutta Helsingin käräjäoikeudessa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Huumerikokset

Huumeliigan jäsenille 13 vuotta vankeutta Helsingin käräjäoikeudessa

Liiga toi maahan kokaiinia, metamfetamiinia, ekstaasia ja muita huumeita.

Poliisin kuvassa takavarikoitua metamfetamiinia.

Julkaistu: 30.6. 16:50

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kahdelle miehelle maksimirangaistukset eli 13 vuotta vankeutta törkeistä huumerikoksista.

Heidän lisäkseen vyyhdessä tuomittiin kymmenen ihmistä ehdottomiin vankeuksiin, ja kolme muuta sai ehdollista vankeutta.

Oikeuden mukaan 53-vuotias Jaanus Paistu ja 29-vuotias Petri Matti Alex Vaajanen olivat olleet keskeiset tekijät järjestäytyneessä ja suunnitelmallisessa huumausaineiden salakuljetuksessa. Kolmas keskeinen hahmo, 28-vuotias Tony Andreas Zimmerman, sai yhdeksän vuotta vankeutta.

Oikeus otti huomioon korkeimman oikeuden (KKO) viimeaikaiset linjaukset huumetuomioiden pituuksista. KKO on ohjeistanut, että rangaistuksen ankaruudessa on otettava huumeiden määrän ja laadun lisäksi esimerkiksi se, onko syytetty ollut huumeliigassa johtoasemassa vai pelkkä salakuljettaja.

Tässä tapauksessa Suomeen tuotiin useita eri huumeita, muun muassa kuusi kiloa metamfetamiinia, pari kiloa kokaiinia, noin 10 000 ekstaasitablettia sekä Subutex-tabletteja ja marihuanaa. Keskeisessä roolissa on ollut Helsingin Pitäjänmäessä sijaitseva autopesula.

Rikokset tapahtui vuonna 2019.

Osa syytetyistä tunnusti huumetekemisiään, mutta Paistu ja Vaajanen kiistivät. He selittivät yhteydenpitoaan laillisilla liiketoimilla.

Sen sijaan Zimmerman sai alennusta tuomioonsa, koska hän alkoi jo esitutkinnan alkuvaiheissa selvittää tekemisiään.

Oikeuden mukaan Zimmermanin tunnustusten takia säästyi huomattavasti aikaa. Hän oli toiminut korkealla sekä maahantuonti- että levitysorganisaatiossa, joten hänen kertomuksellaan saatiin myös sellaista tietoa, mihin ei olisi muuten päästy käsiksi.

Zimmerman myös antoi matkapuhelimensa pin-koodin.

”Käräjäoikeus katsoo, että Zimmermanille tuomittavaa rangaistusta on alennettava hänen selvittämisensä vuoksi noin kolmanneksella.”

Kahden päätekijän kiistosta huolimatta asiassa oli normaaliin huumejuttuun verrattuna poikkeuksellisen paljon suoraa näyttöä huumerikoksista, oikeus totesi.

Syytettä tukevaa näyttöä olivat autopesulalta ja muualta takavarikoidut huumeet, niiden levitykseen käytettävä tarpeisto sekä velkalistat. Myös tele- ja tilakuunteluista saatiin näyttöä syytettyjen välisestä kaupankäynnistä.

Oikeus päätti, että päätekijät pysyvät edelleen vankilassa, vaikka osa heistä toivoi pääsevänsä vapaalle odottamaan koronapandemian rauhoittumista. Oikeus totesi, että epidemian on nyt todettu väistyneen Suomessa, joten tuomittuja ei ole syytä laskea vapaalle.

Oikeus määräsi päätekijät menettämään valtiolle rikoksen tuottamaa hyötyä. Paistu tuomittiin maksamaan noin 120 000 euroa.

Vaajasen ja Zimmermannin osuudeksi tuli noin 54 000 euroa. Heidän korvaussummansa on yhteisvastuullista eli raha voidaan periä kummalta tahansa, kunnes korvaus on kokonaisuudessaan maksettu.

Rikosepäilyt|Helsingin poliisi: Epäilty huumevyyhti kytkeytyy Tullin tutkimaan nuuskan sala­kuljetukseen

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa