Ampujaa pakoon auttanut kaksikko sai sakkoja rikoksen­tekijän suojelemisesta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Oikeudenkäynnit

Ampujaa pakoon auttanut kaksikko sai sakkoja rikoksen­tekijän suojelemisesta

Tapon yrityksestä epäilty oli päässyt pakenemaan kavereidensa avustuksella Ruotsiin. Hänet otettiin kiinni Tukholmassa noin viisi kuukautta myöhemmin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi epäiltyä avustaneille sakkoja.

Julkaistu: 30.6. 18:16

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi ihmistä sakkoihin tapon yrityksestä epäillyn miehen suojelemisesta.

Kaksikko oli alkanut piilotella epäiltyä sen jälkeen, kun tämä oli ampunut miestä Helsingin Vuosaaressa. Avun turvin mies pääsi pakenemaan Ruotsiin. Hän ehti olla karkuteillä viitisen kuukautta.

Hänet otettiin kiinni Tukholmassa helmikuussa.

Tapahtumat alkoivat, kun 25-vuotias Aarni Ahjolinna ampui syyskuussa 2019 kiistakumppaniaan rintaan riidan päätteeksi.

Ennen riitaa miehet olivat viestitelleet toisilleen kiivaaseen sävyyn. Ahjolinna oli lähtenyt kiistakumppanin asunnolle varustautuneena pistoolilla, pesäpallomailalla ja luotiliiveillä. Hän oli tunkeutunut asuntoon rikkomalla terassin ikkunan.

Raskas aseistus johtui hänen kertomansa mukaan siitä, että hän pelkäsi uhria.

Ampumisen jälkeen Ahjolinna sai apua kahdelta ystävältään. Häntä kuljetettiin autolla pitkin pääkaupunkiseutua, ja hän majoittui lentokenttähotelliin kaverin nimellä.

Ampujalle myös varattiin toinen asunto, jossa hän piileskeli, kunnes pääsi jatkamaan pakomatkaansa pohjoisen kautta Ruotsiin.

Miespuolinen apuri kiisti toimineensa syytteessä kerrotulla tavalla. Nainen taas myönsi toiminnan, mutta ei kertomansa mukaan ymmärtänyt, että kyseessä on rikos.

Käräjäoikeus tuomitsi Ahjolinnan tapon yrityksestä neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Pakomatkan saama julkisuus ei oikeuden mukaan ollut peruste alentaa tuomiota.

Pakoreissussa avustanut nainen joutuu maksamaan 40 päiväsakkoa eli yhteensä 720 euroa sakkoa. Mies sai maksettavakseen 30 päiväsakkoa eli 600 euroa sakkoa. Kummatkin tuomittiin rikoksentekijän suojelemisesta.

Oikeuden mukaan mies oli rikkonut lakia kuljettaessaan epäiltyä, mutta hotelliin majoittuessaan Ahjolinna saattoi käyttää kaverinsa henkilötietoja tämän tietämättä.

Nainen puolestaan ei syyllistynyt rikokseen sillä, että hän oleskeli vuokra-asunnossa epäillyn kanssa. Sen sijaan muu avustaminen oli rikollista.

Poliisi epäili kahden muun ihmisen piilotelleen epäiltyä, mutta syyte nostettiin vain nyt tuomittua kaksikkoa vastaan.

Rikokset|Poliisi epäilee neljän ihmisen piilotelleen miestä, jota epäillään tapon yrityksestä Vuosaaressa

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa