Rajavartiolaitoksen helikopterin reitille osui trombi: ”Vaikuttava näky, jonka harva pääsee kokemaan” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

Rajavartiolaitoksen helikopterin reitille osui trombi: ”Vaikuttava näky, jonka harva pääsee kokemaan”

Trombien vauhti on usein monta kymmentä metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan trombi on tyypillinen tilanteessa, jossa sää on epävakainen ja ukkoskuuroja ilmenee.

Ruutukaappaus merivartioston videosta.

Julkaistu: 1.7. 8:07, Päivitetty 1.7. 12:41

Rajavartiolaitoksen Super Puma -helikopterin reitille osui tiistaina illalla trombi, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto tviitissä.

”Breaking news! Rajan Super Puma oli törmätä Krakenin häntään (trombi) Isokarin vesillä”, tviitissä kerrotaan.

Turun Meripelastuskeskuksen meripelastusjohtaja Petri Kippola ei ollut itse mukana lennolla, mutta kertoo, että tilanne on varmasti ollut jännittävä myös helikopterin miehistölle.

”Siinä mielessä tässä on vähän käytetty värikynää, että kyllä miehistö on havainnut trombin selvästi. Eli siinä mielessä todellinen törmäys ei ole ollut lähellä”, Kippola sanoo.

”Trombit liikkuvat hyvin äkillisesti ja ne syntyvät nopeasti. Vauhti on usein monta kymmentä metriä sekunnissa. Ilmassa kuitenkin lentäjillä on silmät auki.”

Merivartiosto on havainnut trombeja itämerellä ennenkin ja jakanut niitä sosiaaliseen mediaan.

”Viime vuoden heinäkuussa valvontalentokone kuvasi vielä pidemmän pätkän Saaristomerellä. Trombi muutti siinä muotoaan, se vahvistui ja voimistui hetkessä korkeaksi.”

Kippolan mukaan helikopterissa oli mukana aluksen päällikkö ja perämies, mekaanikko ja kaksi pintapelastajaa.

”Uskon, että se on hyvin jännittävä näky kun trombi syntyy. Lentäjät myös kunnioittavat luonnonilmiöitä, lentäjät eivät ikinä lennä esimerkiksi ukkosrintamaan. Tämäkin on varmasti ollut vaikuttava näky ja sellainen, jonka harva pääsee kokemaan”, Kippola sanoo.

Trombeja on ollut kautta aikojen, mutta nyt ihmiset huomaavat niitä enemmän ja jakavat muun muassa sosiaaliseen mediaan, Kippola sanoo.

”Yhdessä tapauksessa Kristiinankaupungissa muutama vuosikymmen sitten trombi otti siviiliveneen ja nosti sen rannalle. Miehistön jäsenet lensivät kivikkoon, mutta selvisivät.”

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ilkka Alanko sanoo, että trombit ovat tähän vuodenaikaan yleinen ilmiö.

”Trombi on tyypillinen sellaisessa tilanteessa, jossa sää on epävakainen ja ukkoskuuroja ilmenee.”

Trombi syntyy kuuro- ja ukkospilvien ilmavirtauksien yhteydessä.

”Kuuro- ja ukkospilvissä on ilmavirtauksia ja sieltä syntyy paikallinen pyörretuuli. Kun niitä ilmenee vesistöalueille, niitä kutsutaan myös vesipatsaiksi”, Alanko sanoo.

Oikaisu 1.7.2020 klo 12:30: Helikopteri ei ollut Merivartioston, vaan Rajavartiolaitoksen. Tarkennettu Kippolan sitaattia Kristiinankaupungin tapauksesta, kyseessä ei ollut meripelastusvene vaan siviilivene.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?