Esitutkinta: Suomeen tulleet ruotsalaisveljekset järjestivät poliisille ansan, takaa-ajossa poliiseja kohti ammuttiin noin 20 kertaa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Porvoon poliisiampuminen

Esitutkinta: Suomeen tulleet ruotsalaisveljekset järjestivät poliisille ansan, takaa-ajossa poliiseja kohti ammuttiin noin 20 kertaa

Keskusrikospoliisi sai tutkinnan valmiiksi, ja juttu siirtyy syyteharkintaan.

Poliisi tutki Ölstensin teollisuusaluetta ampumisen jälkeen elokuussa 2019.

Julkaistu: 1.7. 13:04, Päivitetty 1.7. 14:40

Viime elokuisille Porvoon poliisiampumisille ei ole keskusrikospoliisin (krp) esitutkinnassa löytynyt yhtä selkeää motiivia.

Rikosnimikkeiden perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että epäillyt veljekset houkuttelivat poliisit ansaan voidakseen ryöstää poliisipartion aseistusta.

Veljeksillä ei ole ollut kytköstä järjestäytyneisiin rikollisryhmiin, kertoo krp keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa.

Rikoksista epäillyt veljekset ovat suomalaistaustaisia Ruotsin kansalaisia, mutta toisella on myös Suomen kansalaisuus. He ovat syntyneet vuonna 1989 ja 1994 ja varttuneet Porvoossa.

Krp on nyt saanut valmiiksi ampumistapausta koskevan esitutkinnan.

Veljeksiä epäillään muun muassa kahdesta murhan yrityksestä, koska heidän epäillään ampuneen 25. elokuuta 2019 kohti poliiseja Porvoossa. Ammuskelussa loukkaantui kaksi poliisia, joista toinen vakavammin.

Lisäksi veljeksiä epäillään myöhemmin takaa-ajon aikana tapahtuneista murhan yrityksistä. Kaikkiaan kymmenkunta poliisia joutui hengenvaaraan, yksi partio kahteen kertaan. Takaa-ajon osalta epäiltyjä murhan yrityksiä on yksitoista.

Miehiä epäillään muistakin rikoksista.

Krp ilmoittaa tiedotteessaan pitävänsä välttämättömänä, ettei motiivien pohdiskelua jatketa tässä vaiheessa. Se olisi tärkeää syyteharkinnan ja oikeudenkäynnin turvaamiseksi.

Veljekset Raymond (vas.) ja Richard Granholm

Esitutkinnassa on krp:n mukaan selvinnyt, että veljeskaksikko saapui Suomeen autoineen 18. huhtikuuta 2019. He kävivät toukokuussa lyhyesti Ruotsissa, mutta sen jälkeen he ovat ilmeisesti oleskelleet Suomessa yhtäjaksoisesti kiinniottoonsa saakka.

”Poliisilla on kohtuullisen hyvä käsitys oleskelun luonteesta”, krp toteaa avaamatta kuitenkaan tätä tarkemmin.

Itse ampuminen oli poliisille järjestetty ansa.

”Julkisuudessa olleita tapahtumia oli epäiltävästi edeltänyt tiedustelua ja valmistelua sen suhteen, että poliisi saataisiin tiettyyn paikkaan haluttuna aikana.”

Illalla 24. elokuuta kello 21.35 hätäkeskukseen tuli puhelu, jossa poliisia pyydettiin Porvoossa Epoon alueelle hiekkakuopalle nuorisojoukon tappelun vuoksi. Poliisipartio ei kuitenkaan löytänyt ilmoittajaa.

Vähän puolenyön jälkeen hätäkeskukseen tuli uusi puhelu. Hälytys koski väitettyä omaisuusrikosta. Kun partio meni paikalle, sitä kohti ammuttiin heti. Välikohtaus kesti kolmisen minuuttia.

Näillä kahdella puhelulla on krp:n mukaan yhteys. Asiaa on tutkittu törkeän ryöstön valmisteluna.

Tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-ahon mukaan ketään muuta ei epäillä rikoksista. Tämä tarkoittaa, että jompikumpi veljeksistä olisi soittanut hätäpuhelut.

Rikosnimike viittaa siihen, että veljesten tarkoituksena oli ryöstää poliisipartio eli viedä heiltä aseet ja muuta varustusta. Huhta-aho ei vahvista tätä mutta ei myöskään kiistä.

Aseistuksen ryöstöaikeisiin viittaa myös se, että krp:n mukaan veljekset olisivat jo kesäkuussa yrittäneet hankkia käsiaseita salatun sähköpostipalvelun avulla. Tämä selvisi poliisin suorittaman verkkopeitetoiminnan aikana.

”Poliisilta oli kateissa voimankäyttöön liittyvää välineistöä alkurikoksen jäljiltä, mutta viimeistään kiinnioton yhteydessä kateissa ollut omaisuus palautui.”

Poliisi otti kiinni veljekset takaa-ajon päätteeksi Pirkanmaalta Ikaalisista.

Tiedotteessaan krp avaa myös takaa-ajon vaiheita. Sen kuluessa veljekset ampuivat kohti poliisiautoja ja aiheuttivat vaaraa sivullisillekin.

Krp:n mukaan tapahtumien aikana ammuttiin poliiseja kohti parikymmentä laukausta.

Valmiusyksikkö Karhu yritti pysäyttää veljesten auton Tampereella ennen Rantatunnelia. Pako-Volvo kuitenkin kiihdytti tunneliin, ja poliisia kohti ammuttiin viisi laukausta. Näistä kolme osui poliisiauton keulaan.

Konkreettisessa vaarassa oli tällöin kaikkiaan kahdeksan poliisia, krp kertoo tiedotteessaan.

Hämeenkyrössä veljekset kiersivät poliisin asettaman piikkimaton ja jatkoivat matkaansa huomattavaa ylinopeutta Ikaalisten suuntaan.

Valmiusyksikkö Karhun auto yritti pysäyttää pakoauton törmäämällä sen takaosaan. Silloin pako-Volvosta ammuttiin laukauksia kohti poliisiautoa.

Pakomatka päättyi lopulta Ikaalisissa poliisin piikkimaton jälkeen. Auto pysähtyi muutaman sadan metrin päähän piikkimatosta.

”Epäillyt olivat asettautuneet ajoneuvon ulkopuolelle, eikä kiinniottoon sisältynyt vastustusta”, krp kuvailee.

Syyteharkinnan asiassa tekevät erikoissyyttäjät Jukka Haavisto ja Laura Sairanen. Syytteen nostamisen määräaika on 25. elokuuta.

Oikaisu 1.7.2020 kello 13.42: Aiemmin jutussa mainittiin virheellisesti Espoo. Kyseessä on kuitenkin Porvoon Epoo.

Toisella Porvoon ampumisesta epäillyllä on Ruotsin ohella Suomen kansalaisuus – Tutkinnanjohtaja kertoo, mitä tapauksesta nyt tiedetään

HS:n tiedot: Porvoon epäillyt ampujat ovat veljeksiä, toinen on Ruotsissa otellut vapaaottelija, jolla oli yhteyksiä rikollisiin piireihin

HS-analyysi: Porvoon poliisi­ampumisista epäiltyjen veljesten toiminta näyttäytyy järjettömänä

”Olen kiittänyt suomalaista poliisia siitä, että he eivät ampuneet poikia kuoliaaksi” – Porvoon poliisi­ampumisista epäiltyjen veljesten isä kertoo HS:lle pojistaan ja epäuskon täyttämästä viikosta

”Huikkaa virtas” – Poliisi­ampujiksi epäiltyjen Granholmien isän oma­elämä­kerrassa istutaan sökö­pöydissä, ja ”mamma venaa himassa skidien kanssa”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Kotimaa