Rullakkokaupalla postia on ollut jumissa Helsinki-Vantaalla jo kuukausia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Posti

Rullakkokaupalla postia on ollut jumissa Helsinki-Vantaalla jo kuukausia

Koronaviruksen vuoksi Postin kulku ulkomaille pysähtyi pitkälti maaliskuussa. Helsinki-Vantaan lentokentällä seisoo kymmeniä rullakoita paketteja ja kirjeitä, joiden olisi pitänyt lähteä ulkomaille kuukausia sitten mutta joita Posti alkaa nyt palauttaa lähettäjille.

Postin lajittelua logistiikkakeskuksessa Vantaalla.

Julkaistu: 1.7. 16:18

Postin kuljetusyhteydet ovat yhä koronan vuoksi poikki useaan valtioon. Kuljetukset suurimpaan osaan Euroopan maista toimivat, joskin Posti varoittaa mahdollisista viiveistä. Euroopan ulkopuolisista maista kuljetukset toimivat tällä hetkellä vain muutamiin maihin.

Kreikka on yksi eurooppalaisista valtioista, johon posti Suomesta ei tällä hetkellä kulje. Kreikan lisäksi kuljetusyhteydet ovat täysin poikki myös Maltalle.

Kreikan Spartassa asuva Anneli Lehto-Koutsovitis kertoo odottavansa yhä maaliskuun puolivälissä Suomesta hänelle lähetettyjä paketteja ja kirjeitä. Kreikasta Suomeen toimitetaan kuitenkin hänen mukaansa postia.

Lehto-Koutsovitis alkoi ihmetellä huhtikuun lopussa sitä, miksi posti Suomen ja Kreikan välillä kulki vain toiseen suuntaan.

”Määräpäivä veroilmoituksen täyttämisessä meni ohi, sillä esitäytetty ilmoitus ei koskaan saapunut”, kertoo Lehto-Koutsovitis.

Lehto-Koutsovitisin mukaan Posti on Suomen päässä ottanut paketit vastaan siitä huolimatta, että kuljetustoiminta Kreikkaan ei toimi.

”Olen itse saanut postia korona-aikana Englannista ja se on saapunut vain lyhyellä viiveellä”, jatkaa Lehto-Koutsovitis.

Anneli Lehto-Koutsovitis kotinsa terassilla Kreikan Spartassa.

Myös moni muu Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut Kreikassa asuva suomalainen kertoo, että he ovat saaneet postia muista valtioista, mutta eivät Suomesta.

Monien postipaketit ja kirjeet ovat odottaneet Vantaan lentokentällä siitä saakka, kun koronarajoituksia alkoi tulla voimaan maaliskuussa. Tiedotus Postin suunnalta on ollut heidän mukaansa lähes olematonta.

Kreikan Kosilla asuva Eeva Mantere-Triantafillou kertoo, että Postin kuljetusongelmat Kreikkaan viivästyttävät hänen eläkkeensä maksua. Kreikan eläkelaitos tarvitsee eläkkeenmaksua varten asiakirjoja Eläketurvakeskuksesta. Asiakirjat on postitettu Suomessa huhtikuussa, mutta ne eivät ole tulleet perille Kreikkaan.

”Kreikan viranomaiset pyysivät Eläketurvakeskukselta selvitystä oikeudestani eläkkeeseen, mutta selvitys ei ole saapunut tänne”, kertoo Mantere-Triantafillou.

Lisäksi ongelmia on Kreikassa asuville aiheutunut suomalaisten pankki- ja luottokorttien uusimisesta ja toimittamatta jääneistä paperilaskuista. Verkossa asiointiin tarvitaan usein suomalaiset verkkopankkitunnukset, joita kaikilla Kreikassa asuvilla suomalaisilla ei ole.

Eeva Mantere-Triantafillou kotonaan Kreikan Kosilla.

Postin kansainvälisten paketti- ja verkkokaupan palveluiden vastaava Jouni Lamberg kertoo, että tilanne kansainvälisten postikuljetusten suhteen on yhä vaikea.

”Kansainvälinen postiliikenne Suomesta perustuu pitkälti lentoliikenteeseen ja maaliskuussa käytännössä sata prosenttia lennoista peruttiin”, kertoo Lamberg.

Lamberg kertoo Postin pyrkineen tekemään erilaisia järjestelyitä logistiikkakumppaneidensa ja muiden valtioiden postin kanssa, jotta posti saataisiin kulkemaan rahtiliikenteen mukana maanteitä pitkin.

Kauttakulkuliikenteen kanssa on kuitenkin tullut ajoittain ongelmia ja iso määrä paketteja ja kirjeitä on jäänyt matkan varrelle, esimerkiksi Saksaan, odottamaan jatkoyhteyksiä.

”Kreikkaan emme valitettavasti ole saaneet yhteistyökumppaniemme kautta yhteyksiä”, kertoo Lamberg.

Lamberg kertoo Postin tiedostavan, että Kreikassa asuu paljon suomalaisia, joka tekee tilanteesta erityisen valitettavan.

”Tavoitteemme on 100 prosentin kattavuus Euroopassa, mutta kaikkien maiden kohdalla se ei ole onnistunut.”

Lamberg kertoo tilanteen olevan vielä huonompi Etelä- ja Väli-Amerikan valtioiden kanssa.

”Välillä saamme postia johonkin Yhdysvaltoihin tai Kanadaan menevään koneeseen. Nekin kuljetukset saatetaan kuitenkin perua viime hetkellä, tai tila koneessa muuttuukin pienemmäksi.”

Afrikkaan ja Australiaankaan ei tällä hetkellä kulje Postin kautta lähetyksiä.

Aasian maista Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin suhteen tilanne on parempi. Postilla on niihin kuljetusyhteyksiä.

Saatavilla oleva kuljetuskapasiteetti ja lentojen säännöllisyys kuitenkin vaihtelee.

Lambergin mukaan toimitukset Kiinasta Suomeen päin toimivat. Se ei tarkoita, että lähetyksissä ei olisi viiveitä. Erityisesti Kiinassa on valtava määrä verkkokauppaostoksia, jotka kerääntyivät odottamaan kuljetusta Kiinan epidemiatilanteen ollessa pahimmillaan.

Vaikka paketit kulkevat nyt, kestää aikansa saada kasaantuneet lähetykset kuljetettua ympäri maailmaa.

”Tavarat tulevat merikonteissa ja junalla lentorahdin sijasta”, kertoo Lamberg.

”Tavaroita voi kasaantua myös esimerkiksi suuriin Keski-Euroopan satamiin ja junien solmukohtiin, joka viivästyttää toimituksia entisestään.”

Lamberg ei lupaa, että tilanne tulee kaikkien valtioiden osalta parantumaan lähitulevaisuudessa, sillä lentoliikenteen määrän ei odoteta palaavan korona-aikaa edeltävälle tasolle enää tämän vuoden aikana.

Lamberg kertoo Kreikan tilanteen olevan postilähetysten suhteen vaikea. Kreikkaan kyllä lähtee lomalentoja, mutta niihin ei oteta postirahtia.

Lambergin mukaan Posti tulee lähiaikoina aloittamaan Postin ulkomaanterminaalissa viikko- ja kuukausitolkulla odottaneiden pakettien lähettämisen takaisin lähettäjille. Palauttaminen aloitetaan paketeista. Kentällä odottaa kymmeniä rullakoita, joista osassa on paketteja ja osassa kirjeitä.

Asiakkaat voivat Postin verkkosivujen kautta hakea rahallista korvausta heille aiheutuneista postimaksuista, jos lähetykset eivät ole koskaan lähteneet Suomesta.

Posti|Posti aloittaa yt-neuvottelut ja suunnittelee kesän ajaksi muutosta jakeluaikatauluihin: ”Emme ole siirtymässä kolmipäiväiseen jakeluun”

HS-haastattelu|”En tiedä, ovatko Postin ongelmat ratkaistavissa”, sanoo Postin hallituksen uusi johtaja

Verkkokauppa|Kuluttajat lähettivät toukokuussa toisilleen postipaketteja ahkerasti – Määrä kasvoi 70 prosenttia, syynä vertaisverkkokauppa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?