Koronakevät vähensi väkivaltaisuuksia Suomessa kahden kuukauden ajan – grafiikka näyttää, mitä tapahtui, kun ravintoloiden rajoituksia purettiin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Turvallisuus

Koronakevät vähensi väkivaltaisuuksia Suomessa kahden kuukauden ajan – grafiikka näyttää, mitä tapahtui, kun ravintoloiden rajoituksia purettiin

Poliisin tietoon tuli viime viikolla enemmän pahoinpitelyjä kuin kertaakaan aiemmin tänä vuonna. Osasyitä voivat olla helteet ja ravintolarajoitusten lieventäminen.

Poliisilla on ollut alkukesän aikana selvästi viimevuotista enemmän sellaisia hälytystehtäviä, jotka liittyvät häiriökäyttäytymiseen ja ilkivaltaan.

Julkaistu: 2.7. 9:53

Poliisin tietoon tulleet pahoinpitelyt vähenivät keväällä merkittävästi koronarajoitusten myötä. Nyt tilanne on palautumassa vauhdilla entisenlaiseksi, kun pahoinpitelyt ovat lisääntyneet lähes viikko viikolta alkukesän ajan.

Pahoinpitelyjen yleistymistä voivat selittää muun muassa anniskeluravintoloiden aukeaminen ja kesäkuun lämmin sää, arvioi Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkinen.

Erityisesti viime viikko näyttää olleen poikkeuksellinen väkivaltainen aiempaan vuoteen verrattuna.

”Mitä enemmän on ihmisiä liikkeellä, sitä helpommin tulee asetelmia ja nokkapokkaa, jotka voivat johtaa pahoinpitelyihin”, Heikkinen sanoo.

Poliisin tietoon tuli alkuvuoden aikana lähes joka viikko yli tuhat pahoinpitelyrikosta yleisillä ja yksityisillä paikoilla.

Kun koronavirukseen liittyviä rajoituksia otettiin maalis-huhtikuussa käyttöön, pahoinpitelyilmoitukset kääntyivät heti laskuun.

Ravintolat määrättiin sulkemaan ovensa tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta 4. huhtikuuta. Suuri osa anniskelupaikoista oli keskeyttänyt toimintansa vapaaehtoisesti jo sitä ennen.

Pahoinpitelyjen määrä laski vähimmilleen maalis-huhtikuun vaihteessa. Tuolloin yhden viikon aikana poliisin tietoon tuli vain noin 650 pahoinpitelyä.

Väkivaltatilanteen rauhoittuminen kesti karkeasti ottaen noin kaksi kuukautta. Rauhoittuminen saattoi tosin olla osittain näennäistä, sillä poliisi on epäillyt väkivallan siirtyneen koteihin ja jääneen siten pimentoon.

Lue lisää: Ravintoloiden sulkeminen rauhoitti kadut – poliisin mukaan väkivalta siirtyi osin koteihin

Pahoinpitelyt alkoivat lisääntyä toukokuussa jo ennen ravintoloiden aukeamista. Touko-kesäkuun vaihteessa määrä oli palautunut kutakuinkin alkuvuoden tasolle.

Kesäkuun alusta lähtien ravintolat saivat jälleen jatkaa toimintaansa rajoitetusti. Ovet oli silti suljettava viimeistään kello 23.

Kesäkuun aikana pahoinpitelyt yleistyivät lähes joka viikko edelliseen viikkoon verrattuna.

Poliisilla on ollut alkukesän aikana selvästi viimevuotista enemmän sellaisia hälytystehtäviä, jotka liittyvät häiriökäyttäytymiseen ja ilkivaltaan.

Myös kotihälytystehtävien määrä on pysytellyt koko kevään ja kesän viime vuotta suurempana.

Viime viikolla pahoinpitelyjen määrä kasvoi jo suuremmaksi kuin minään muuna viikkona tänä vuonna. Alustavien tietojen mukaan pahoinpitelyrikoksia kirjattiin viime viikolta ainakin noin 1 350.

Mistä viime viikon pahoinpitelymäärä voi johtua?

Samalle viikolle osuivat sekä ravintolarajoitusten lieventäminen että helteinen sää. Viime viikon maanantaina ravintolat saivat muun muassa oikeuden olla avoinna kello 23:n sijasta aamukahteen asti.

Poliisitarkastaja Heikkisen mukaan on vielä liian varhaista arvioida, miten ravintolarajoitusten lieventäminen on mahdollisesti vaikuttanut pahoinpitelyjen ja häiriökäyttäytymisen määrään.

Se voi olla Heikkisen mukaan osasyy tapausten lisääntymiseen.

”Ravintoloilla ja niiden järjestyksenvalvojilla on vastuu huolehtia, ettei niissä anniskella liian päihtyneille. Jos tämä vastuu laiminlyödään, siitä seuraa ongelmia. Ravintolat eivät kuitenkaan voi vaikuttaa kaikkeen”, Heikkinen sanoo.

Hän huomauttaa, että toki asiakkailla itselläänkin on vastuu käytöksestään. Lisäksi kavereiden tulisi katsoa toistensa perään, jos joku porukassa päihtyy voimakkaasti ja käyttäytyy huonosti.

Heikkinen muistuttaa, että ihmisiä on kokoontunut lämpiminä kesäpäivinä myös esimerkiksi puistoihin. Niissäkin tapahtuu pahoinpitelyitä ja muita rikoksia.

Turvallisuus|Ravintoloiden sulkeminen rauhoitti kadut – poliisin mukaan väkivalta siirtyi osin koteihin

Rikokset|”Hälytyskellojen pitäisi nyt soida” – kotihälytykset yleistyneet edelleen korona-aikana, rikoksia voi jäädä entistä enemmän pimentoon

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?