11-vuotias poika onki käsikranaatin Lahden satamasta, Puolustusvoimat riensi raivaustöihin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Poliisi

11-vuotias poika onki käsikranaatin Lahden satamasta, Puolustusvoimat riensi raivaustöihin

Ruosteinen sirpalekäsikranaatti kranaatti päätyi lapsen kalansaaliiksi. Raivaajaupseerin mukaan väärin käsiteltynä kranaatista olisi voinut aiheutua räjähdysvaara.

Julkaistu: 2.7. 13:29, Päivitetty 2.7. 19:22

Nuoren kalamiehen onkeen tarttui torstaina käsikranaatti Lahden satamassa. Vanhempi konstaapeli Toni Janhunen Hämeen poliisilaitoksen tilannekeskuksesta kertoi STT:lle, että kranaatti jäi satamassa lapsen onkeen.

”Se tuli hätäkeskukseen ilmoitukseksi, että nuoret pojat olivat kalastamassa magneettiongella, ja sillä nostivat kranaatin.”

Hämeen poliisilaitos kertoi käsikranaatista torstaina hieman ennen yhtä iltapäivällä.

Kranaatin tarttumisesta onkeen uutisoivat aiemmin Etelä-Suomen Sanomat ja Ilta-Sanomat, joihin lukija oli ottanut yhteyttä. Lukijan mukaan kranaatti oli tarttunut hänen 11-vuotiaan pojanpoikansa magneettionkeen.

Poliisi rajasi sataman ja Pikku-Vesijärven välisen hiekkatien ja pyysi Puolustusvoimat apuun räjähteen raivaamiseksi. Poliisilta oli paikalla yksi partio ja Puolustusvoimilta neljä raivaajaa.

Puolustusvoimien panssariprikaatin raivaajaupseeri Pasi Suvitie sanoo STT:lle, että raivaajat pääsivät nopeasti tapahtumapaikalle.

Normaalisti vastaava raivaustyö hoidetaan kahden raivaajan voimin, mutta nyt Suvitie sattui kollegansa kanssa olemaan valmiiksi lähettyvillä, joten kaikkiaan neljä raivaajaa puursi kranaatin kimpussa.

Puolustusvoimat sai kranaatin raivattua kolmen aikaan torstai-iltapäivällä. Raivaajat toivat Parolasta panssariprikaatista räjähdeperävaunun, jolla kranaatti kuljetettiin Hälvälän harjoitusalueelle Hollolaan ja räjäytettiin.

Suvitie arvioi kranaatin olleen peräisin 1940-luvulta. Kyseessä oli vanha F1-mallin sirpalekäsikranaatti.

”Kranaatti oli hyvin ruostunut niin, ettei sen tilasta oikein tahtonut saada varmuutta, ja siksi tehtiin varma siirto räjähdeperävaunulla. Väärin käsiteltynä olisi voinut aiheutua räjähdys.”

Poliisi kiitti Twitterissä Puolustusvoimia ja toivotti ”parempaa kalaonnea nuorelle miehelle”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?