Sinilevätilanne on rauhoittunut Suomessa sekä merialueilla että sisävesillä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Levät

Sinilevätilanne on rauhoittunut Suomessa sekä merialueilla että sisävesillä

Järvien pintavesien lämpötilat ovat Etelä- ja Keski-Suomessa 18–22 astetta, eli 1–3 astetta pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpiä.

Sinilevää Itämeressä Helsingin edustalla kesäkuussa.

Julkaistu: 2.7. 20:12, Päivitetty 2.7. 21:28

Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla on havaittu viime viikkoa vähemmän sinilevää, kertoo Suomen ympäristökeskus tiedotteessa.

Helteiden jälkeen tuulinen ja pilvinen sää on hillinnyt sinilevälauttojen muodostumista.

”Loppukesän kelit tulevat hyvin pitkälle määrittämään sen, minkälainen sinileväkesästä muodostuu”, sanoo tiedotteessa tutkija Kaisa Kraft Suomen ympäristökeskuksesta.

Merialueilla sinilevää on havaittu runsaasti ainoastaan Helsingin edustan yhdeltä seurantapisteeltä, Kaarinan edustalta ja Utön saaren edustalta.

Sisävesillä neljällä havaintopaikalla oli runsaasti sinilevää. Runsaat havainnot ovat pääosin niiltä eteläisen Suomen järviltä, joilla havaittiin runsaasti levää myös edellisillä viikoilla.

Järvissä pintavesien lämpötilat ovat Etelä- ja Keski-Suomessa 18–22 astetta, eli 1–3 astetta pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpiä. Pohjois-Suomessa pintavedet sen sijaan ovat 1–2 astetta pitkäaikaista keskiarvoa viileämpiä, 5–17 asteen välillä.

Merialueilla veden lämpötila vaihtelee pohjoisen 12:n ja etelän 23 asteen välillä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?