Nuorukainen hurjasteli 190 kilometrin tuntinopeudella poliisin tutkaan – KKO tuomitsi ehdollisen vankeuden sijasta sakkoihin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Oikeudenkäynnit

Nuorukainen hurjasteli 190 kilometrin tuntinopeudella poliisin tutkaan – KKO tuomitsi ehdollisen vankeuden sijasta sakkoihin

18-vuotias mies halusi testata auton huippunopeutta ja ajoi puolen kilometrin matkan täysillä poliisin tutkaan.

Korkein oikeus linjasi rangaistusta nuoren miehen hurjastelusta

Julkaistu: 3.7. 11:13

Korkein oikeus (KKO) on linjannut ennakkopäätöksellään nuoren hurjastelijan tuomiota. KKO päätyi siihen, että 18-vuotias nuori voitiin tuomita vain sakkoihin ehdollisen vankeuden sijasta, vaikka hän ajoi 190 kilometrin tuntinopeutta alueella, jossa rajoitus oli 80 kilometriä tunnissa.

Hurjastelu tapahtui Mikkelissä kantatie 62:lla syyskuussa 2018. Nuorukainen ylitti sallitun nopeuden yli kaksinkertaisesti noin puolen kilometrin matkalla. Syyksi hän kertoi halun kokeilla auton huippunopeutta turvalliseksi katsomallaan tienpätkällä.

Syyttäjä vaati miehelle ehdollista vankeutta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus kuitenkin katsoivat, että rangaistukseksi riittää sakko.

Nuorukaiselle määrättiin 110 päiväsakkoa. Rangaistus on aivan sakkohaitarin yläpäästä, sillä yhdestä rikoksesta voidaan tuomita korkeintaan 120 päiväsakkoa.

Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta voidaan lain mukaan tuomita vähintään 30 päiväsakkoa tai korkeintaan kaksi vuotta vankeutta.

Syyttäjä vaati korkeimmassa oikeudessa, että sakkojen sijasta miehelle määrätään ehdollista vankeutta.

KKO on aiemmissa ratkaisuissaan tuominnut vastaavanlaisissa tapauksissa joko ehdollista vankeutta tai sakkoja olosuhteista riippuen.

Tässä tapauksessa huomioon otettiin se, että ajo oli tapahtunut arki-iltapäivänä. Ajo- ja sääolot sekä näkyvyys olivat hyvät, ja tieosuus oli kuiva ja suora.

Risteäviä teitä ei ollut ollut, mutta tiellä oli ollut vähäisiä korkeuseroja. Kyydissä ei ollut matkustajia.

Myöskään muita tienkäyttäjiä ei ollut, mutta se oli poliisin ansiota. Nopeusvalvontaa tehnyt poliisipartio oli varotoimena pysäyttänyt kaksi vastaantulevaa ajoneuvoa pysäytyspaikalle, kun se oli havainnut nuorukaisen lähestyvän vastakkaisesta suunnasta huomattavalla ylinopeudella.

Rangaistukseen vaikuttivat myös hurjastelijan ikä ja ensikertalaisuus. Poika oli täyttänyt 18 vuotta kaksi kuukautta ennen rikosta.

Syyttäjän mielestä näiden seikkojen ei lain perusteella pitäisi vaikuttaa siihen, valitaanko rangaistukseksi sakkoa vai ehdollista vankeutta.

KKO kuitenkin totesi, että nuoren rikoksentekijän iällä ja henkilöön liittyvillä seikoilla voi olla merkitystä rangaistuslajin valinnassa silloinkin, kun hän on tehnyt rikoksen yli 18-vuotiaana. Alle 21-vuotiaan rikoksentekijän kohdalla rangaistusseuraamusta on harkittava tavanomaista kokonaisvaltaisemmin, KKO painotti.

Rikoksentekijän nuoruudella on merkitystä rangaistuslajin valinnassa erityisesti silloin, kun teko liittyy nuoren hetkelliseen harkintakyvyn pettämiseen ja kokeilunhaluun.

KKO:n mukaan tämänkaltaisesta ylinopeudesta tulisi kuitenkin yleensä tuomita vankeusrangaistus.

”Huomattavaan ylinopeuteen liittyy aina varteenotettava vahingon vaara, ja teko on siten tekotavaltaan hyvin vaarallinen ja moitittava. Näin merkittävä ylinopeus merkitsee sitä, että kuljettajalla ja muilla tienkäyttäjillä ei ole juurikaan mahdollisuutta reagoida konkreettisen vaaratilanteen ilmetessä.”

Myös vahingot ovat todennäköisesti vakavia näin suurella ylinopeudella ajettaessa, KKO jatkoi. Toisaalta hyvä keli ja näkyvyys sekä lyhyt ajomatka ovat tässä tapauksessa pienentäneet riskiä. Konkreettista vaaraa ajosta ei ollut.

KKO päätyi siihen, että tässä tapauksessa nuorukainen selviää sakoilla. Kyse on ollut pikemminkin nuoren harkintakyvyn pettämisestä ja ymmärtämättömyydestä kuin tietoisesta ja piittaamattomasta lain rikkomisesta.

Myös miehen elämäntilanteesta tehdyn selvityksen arviot hänestä olivat myönteisiä. Hänen elämäntilanteensa on hyvä, ja hän suhtautuu rikokseensa asiaankuuluvalla vakavuudella ja katuu tekoaan.

Miehen maksettavaksi tulee sakkoa yhteensä 660 euroa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?