Somessa on kiertänyt väärä huhu Venäjällä tapahtuneesta ydin­onnettomuudesta: jodi­tablettien menekki kasvoi yllättäen apteekeissa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Apteekit

Somessa on kiertänyt väärä huhu Venäjällä tapahtuneesta ydin­onnettomuudesta: jodi­tablettien menekki kasvoi yllättäen apteekeissa

Viranomaisten mukaan kasvaneen kysynnän taustalla on ilmeisesti sosiaalisessa mediassa kiertänyt virheellinen huhu Venäjällä tapahtuneesta ydinonnettomuudesta. Tarvetta joditablettien käyttöön ei ole.

Joditabletteja myydään apteekeissa, josta niitä ostetaan yleensä varalle. Nyt syytä niiden käyttöön ei ole.

Julkaistu: 3.7. 11:52

Joditablettien menekki on kasvanut yllättäen suomalaisissa apteekeissa.

”Olemme saaneet useista apteekeista ympäri Suomen samaa viestiä, että joditabletteja on kysytty normaalia enemmän eilen torstaina”, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler kertoo.

Kyseessä ei ole kuitenkaan Sandlerin mukaan suurista määristä.

”Jos normaalisti apteekki myy yhden purkin päivässä, niin nyt joditabletteja on ollut kysymässä 5–10 henkilöä.”

Apteekkariliitto ei osaa sanoa, mistä joditablettien kasvanut kysyntä johtuu. Säteilyturvakeskuksen laboratorionjohtaja Aleksi Mattila kertoo, että menekin kasvun taustalla voi olla osittain sosiaalisessa mediassa kiertävä disinformaatio venäläisestä ydinonnettomuudesta.

”Sosiaalisessa mediassa, erityisesti pikaviestipalvelu Whatsappissa, kiertää tietojemme mukaan huhu, jossa varoitetaan onnettomuudesta venäläisellä ydinvoimalaitoksella ja säteilyvaarasta. Huhu ei pidä paikkaansa. Tilanne ydinvoimalaitoksilla on normaali, siellä ei ole tapahtunut mitään sellaista, mikä voisi aiheuttaa säteilyvaaraa Suomessa.”

Stuk on saanut myös kansalaisilta yhteydenottoja, Mattila sanoo.

”Emme osaa vielä tarkalleen sanoa, mistä huhu on lähtenyt liikkeelle, mutta ilmeisesti Venäjän puolella on kiertänyt samantyyppisiä viestejä.”

Joditabletteja ei pidä ottaa muuten kuin viranomaisen kehotuksesta, Mattila sanoo.

”Stukin verkkosivuilta löytyy myös tietoa joditablettien oikeasta käytöstä säteilytilanteessa ja sieltä löytyy myös tieto Suomen ajantasaisesta säteilytilanteesta.”

Myös Apteekkariliiton Sandler muistuttaa, että joditabletteja ostetaan aina kotiin vain varalle.

”Joditabletteja ei tule koskaan käyttää ilman viranomaisten ohjeistusta. Akuuttia haittaa siitä ei ole jos tabletteja on ostettu, mutta tarvetta käyttöön ei ole,”, hän sanoo.

Alkuviikosta uutisoitiin, että Helsingissä ja Kotkassa ilmeni radioaktiivista säteilyä. Säteilyturvakeskus (Stuk) korosti tällöin, että havaitussa säteilyssä ei ole mitään poikkeuksellista.

”Tällaisia vastaavia radioaktiivisia kohoumia yksittäisissä ilmanäytteissä nähdään Suomessa tyypillisesti muutama kerta vuodessa”, arvioi HS:n haastattelussa Stukin Mattila.

Mattilan mukaan joditablettien kasvanut menekki ei johdu alkuviikon uutisoinnista vaan ennemminkin sosiaalisessa mediassa kiertäneistä huhuista.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkealan toimijoiden valvontaprosessin johtaja Johanna Nystedt vahvistaa, että he ovat saaneet myös tiedon Apteekkariliiton ja Stukin kautta.

”Ymmärryksemme mukaan tämä huhu liikkuu sosiaalisessa mediassa, että Venäjällä olisi tapahtunut ydinonnettomuus. Ihmiset reagoivat tähän disinformaatioon.”

Säteilytilanne Suomessa on täysin normaali eikä ydinonnettomuudesta ole Venäjällä mitään viitteitä, Nystedt sanoo.

”Pyrimme ohjeistamaan apteekkeja siihen, että he kysyvät mihin tarkoitukseen jodia ollaan hankkimassa. Jodin käyttöön liittyy riskejä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?