Thaimaalaisten poimijoiden puute voisi ajaa suomalaiset yritykset ahtaalle – ”En usko, että tähän hätään saadaan kehitettyä mitään muuta järjestelmää” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Koronavirus

Thaimaalaisten poimijoiden puute voisi ajaa suomalaiset yritykset ahtaalle – ”En usko, että tähän hätään saadaan kehitettyä mitään muuta järjestelmää”

Ilman thaimaalaisia poimijoita kotimaiset yritykset saattavat joutua korvaamaan kotimaiset marjat ulkomaisilla. Osa voi jopa keskeyttää tuotantonsa.

Ulkomailta tulevia marjanpoimijoita ohjeistetaan esimerkiksi jokamiehenoikeuksista. Arkistokuva vuodelta 2015.

Julkaistu: 4.7. 20:02

Ulkomaalaisten työntekijöiden puute kohdistuu nyt metsissä kypsyviin luonnonmarjoihin.

Elintarviketeollisuusliiton alaisen luonnontuote­teollisuusyhdistyksen toimialapäällikkö Marika Säynevirta kertoo, että thaimaalaisten poimijoiden puute voisi ajaa suomalaiset yritykset ahtaalle, sillä teollisen raaka-aineen talteenotto voi jäädä pieneksi.

Viime vuonna ulkomaalaiset poimijat keräsivät yli 90 prosenttia myyntiin tulleista luonnonmarjoista Suomessa. Nyt koronaviruspandemia estää työntekijöiden saapumisen Suomeen.

Suomi yrittää saada 3 000 poimijaa maahan ennen kuin metsämarjat kypsyvät. Lakka ja mustikka ovat kerättävänä jo kahden viikon päästä.

Lue lisää: Mätäneekö marjasato metsään, jos Thaimaa ei päästä poimijoita Suomeen? ”Tulee kova kiire”, sanoo erikoistutkija

”Kotimaisia marjoja halutaan, mutta ilman ulkomaisia poimijoita marjoja ei varmaan oikein teollisuuden käyttöön tänä kesänä saada”, Säynevirta sanoo.

Suurkeittiöiden ja elintarvikeyritysten jalostukseen tarvitsevat määrät ovat niin suuria, että ilman thaimaalaisia poimijoita niitä ei Säynevirran mukaan saada kasaan.

”Enkä usko, että tähän hätään saadaan kehitettyä mitään muuta järjestelmää, jolla marjaa saataisiin niin paljon talteen.”

Ruokaviraston mukaan elintarviketeollisuuden myyntiin tulevista luonnonmarjoista yli 90 prosenttia oli viime vuonna ulkomaisten poimijoiden keräämiä. Esimerkiksi mustikkaa tuli viime vuonna myyntiin runsaat 4,2 miljoonaa kilogrammaa. Viime vuoden sato oli huono.

Puolukan sato puolestaan oli viime vuonna keskinkertainen. Myyntiin sitä kerättiin runsaat 5,9 miljoonaa kilogrammaa.

Kuluttajat huomaavat tilanteen muutoksen kaupassa.

”Kotimainen marja on todella suosittu ainesosa. Marjaa myydään tuoreena, pakastettuna, kuivattuna ja jauheena. Sitä on hilloissa, kiisseleissä ja alkoholissa sekä ainesosana monissa muissa tuotteissa kuten jogurtissa, muroissa ja suklaassa”, Säynevirta sanoo.

Tilanteen takia yritykset joutuvat hankkimaan marjoja ulkomailta.

Yleensä Suomeen on hankittu mustikkaa ulkomailta esimerkiksi Puolasta, Valko-Venäjältä ja Baltian maista. Puolukkaa ulkomailta on kuitenkin hankalampi saada.

Säynevirta muistuttaa, että koronavirus vaikuttaa marjojen poimijoihin yhtä lailla ulkomailla, joten ulkomaisenkaan sadon saatavuus ei ole varmaa.

Arktiset aromit ry:n toiminnanjohtajan Birgitta Partasen mukaan osa toimijoista hankkii marjoja ulkomailta, jos poimijoita ei saada, mutta osa todennäköisesti keskeyttää tuotantonsa.

”Osa on sitoutunut suomalaisen marjan käyttöön. Heille tämä on varmasti isompi ongelma. Pahimmassa tapauksessa joitain tuotteita ei ole saatavilla lainkaan”, Partanen sanoo.

Partanen näkee kaksi vaihtoehtoa siinä, jos ulkomaalaisia marjanpoimijoita ei saada Suomeen.

”Joko siitä tulee täysi katastrofi, tai sitten me suomalaiset keräämme marjat itse.”

Hän näkee isona haasteena mutta myös mahdollisena sen, että suomalaiset keräisivät marjasadon.

”Ainoastaan hinnan takia ei suomalaista saa marjoja keräämään, mutta yhteishengen takia voi saada. Tässä mitataan myös sitä, miten haluamme jatkossa Suomessa hoitaa marja-asiat. Metsissä on satojen miljoonien eurojen edestä marjoja. Haluammeko me ne omaan käyttöömme?”

Partasen mukaan nyt on tilaisuus ”muuttaa väärään suuntaan kallistunutta käytäntöä”. Hänen mukaansa on vaarallista, jos muutenkin riskialttiilla alalla toimitaan vain ulkomaalaisten poimijoiden varassa.

Tukkualalla toimivan Kespron hedelmien ja vihannesten osto- ja myyntijohtaja Erno Talvitie kertoo, ettei poimijatilanne ole toistaiseksi vaikuttanut tuoremarjojen saatavuuteen heidän osaltaan lainkaan.

”On tietysti vaikea sanoa, mitä loppukesä tuo tullessaan, mutta ainakin meidän viljelijöillämme kaikki näyttäisi olevan hyvin”, Talvitie sanoo luottavaisena.

Kotimaiset marjat ovat Kesprolla pääosassa, mutta yhtiö ostaa myös ulkomaisia marjoja Ruotsista ja Hollannista. Talvitie kertoo, että tilanteen mukaan ulkomaisten marjojen osuutta on mahdollista nostaa, jotta asiakkaita pystytään palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Elintarvikejätti Valio puolestaan kertoo, että yritys on ollut yhteydessä marjantoimittajiin, mutta tällä hetkellä asiasta ei ole muuta kerrottavaa.

”Seuraamme tilannetta”, Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio sanoo.

Fazer, joka toimii leipomo-, makeis- ja ruokapalvelualalla, ei myöskään vielä halua arvioida kesän mahdollisesti menetettyjen marjasatojen vaikutusta toimintaan.

Koronavirus|Mätäneekö marjasato metsään, jos Thaimaa ei päästä poimijoita Suomeen? ”Tulee kova kiire”, sanoo erikoistutkija

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?