Sää jatkuu epävakaana, kovat tuulenpuuskat saattavat aiheuttaa vahinkoa maanantaina - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

Sää jatkuu epävakaana, kovat tuulenpuuskat saattavat aiheuttaa vahinkoa maanantaina

Päivälämpötilat jäävät ensi viikolla korkeimmillaankin noin 20 asteeseen. Koko heinäkuusta saattaa tulla kolea ja epävakainen.

Heinäkuu alkoi itäisessä Suomessa Päivö-myrskyllä, joka katkoi sähköjä kymmeniltä tuhansilta talouksilta. Kuvassa sähkölinjan päälle kaatunut puu Liperissä 1. heinäkuuta 2020.

Julkaistu: 5.7. 17:48

Lounaasta saapuva laaja matalapaineen alue tarkoittaa sitä, että epävakainen sää jatkuu ensi viikon ajan koko maassa.

”Ensi viikko on yleisesti epävakainen ja tavallista viileämpi”, vahvistaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Maanantaina erityisesti maan keskiosassa on tiedossa sade- ja ukkoskuuroja. Tuuli puhaltaa puuskittain kovaa, ja etelässä tuulen nopeus saattaa nousta jopa 20 metriin sekunnissa.

Valta sanoo, että pientä vahinkoa voi hyvinkin aiheutua muuallakin maassa vahvasti puuskittaisesta perustuulesta.

Tiistaina sateita on luvassa eniten Pohjanmaan seudulle. Lämpötila laskee ehkä maanantaistakin hieman: maanantaina etelässä celsiusasteita on noin 17–20, tiistaina muutaman asteen vähemmän.

”Loppuviikkoa kohden päivälämpötilat voivat kohota ehkä hieman, muttei juurikaan yli 20 asteen”, Valta kertoo.

Ensi viikon jälkeinen sää on vielä kysymysmerkki. Valta kertoo, että pitkän aikavälin sään ennustettavuus on tällä hetkellä tavallista heikompi. Tällä hetkellä uusia helteitä ei ole näköpiirissä, vaan koleus ja epävakaisuus lienevät heinäkuun teemat.

Matalapaineen seurausten vuorokausittainen ennustaminen on korkeapainetta vaikeampaa sään epävakauden takia. Laajan matalapaineen alueen keskelle kertyy liikkuvia osakeskuksia, jolloin pilviä ja sateita muodostuu sinne tänne.

”Ennustettavuus loppuu noin viikon päähän”, Valta sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?