Ulkoministeri Haavistoa koskeva esitutkinta valmistui, kuulemiset jatkuvat syyskuun alussa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Poliisi

Ulkoministeri Haavistoa koskeva esitutkinta valmistui, kuulemiset jatkuvat syyskuun alussa

Esitutkintapöytäkirjat siirtyvät nyt valtakunnansyyttäjälle.

Ulkoministeri Pekka Haavistoa koskeva esitutkinta on valmistunut.

Julkaistu: 6.7. 12:02, Päivitetty 6.7. 18:10

Keskusrikospoliisi on saanut ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toimintaa koskevan esitutkinnan valmiiksi.

Poliisi toimittaa esitutkintapöytäkirjat seuraavaksi valtakunnansyyttäjälle.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti helmikuussa, että ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta Syyrian al-Holin pakolaisleirin tapauksessa aloitetaan esitutkinta.

Valiokunta pyysi valtakunnansyyttäjää selvittämään, onko Haavisto syyllistynyt virkatoimissaan sellaiseen tahallisuuteen tai törkeään huolimattomuuteen, jota perustuslaissa edellytetään ministerisyytteen nostamiselle.

Perustuslakivaliokunta rajasi esitutkinnan koskemaan sitä, kuinka Haavisto menetteli konsulipäällikkö Pasi Tuomisen virkajärjestelyissä.

Haavisto yritti siirtää Tuomisen toisiin tehtäviin, vaikka tältä oli jo otettu al-Holiin liittyvät asiat pois.

Keskusrikospoliisi ei avannut esitutkinnan sisältöä mitenkään maanantaisessa tiedotteessaan. Poliisi huomautti, että tiedotusvastuu kuuluu perustuslakivaliokunnalle.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd) mukaan valiokunnan jäsenille ja asiantuntijoille varataan elokuu aineistoon tutustumiseen. Haavistoa koskeva esitutkinta-aineisto on yli tuhatsivuinen.

”Se on mittava paketti ja vaatii aikaa ja perehtymistä”, Ojala-Niemelä sanoo.

Haavistoa koskevan esitutkinnan käsittely ja siihen liittyvät kuulemiset jatkuvat Ojala-Niemelän mukaan syyskuun alussa.

Helmikuussa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen arvioi, että esitutkinta Haaviston toimista voisi kestää syksyyn asti. Ojala-Niemelä on tyytyväinen, että esitutkinta valmistui jo nyt.

”Näin isossa kysymyksessä on ministerin oikeusturvan kannalta tärkeää, että kaikki viranomaiset toimivat huolellisesti ja perusteellisesti, mutta ilman aiheetonta viivytystä. Siksi katson, että on hyvä asia, että esitutkinta on valmistunut. Se vie eteenpäin myös perustuslakivaliokunnan työtä.”

Ennen kuin esitutkintapöytäkirja etenee perustuslakivaliokunnalle, valtakunnansyyttäjä arvioi, onko tutkintamateriaali valmis vai onko siihen tarvetta tehdä tarkennuksia.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoi STT:lle tekevänsä arvion luultavasti tämän viikon aikana. Rappe sanoi, että hänellä on ”tiettyjä käsityksiä” siitä, tulisiko asiassa nostaa syyte.

”Mutta tältä osinhan asia ei ole julkinen vielä”, hän kuitenkin huomautti STT:lle. Rappe myös sanoi, että mikäli perustuslakivaliokunta on kiinnostunut kuulemaan valtakunnansyyttäjän näkemyksen, he kyllä kysyvät sitä.

Perustuslakivaliokunnan helmikuinen päätös esitutkinnan aloittamisesta oli yksimielinen.

Haavisto siirsi konsulipäällikkö Pasi Tuomisen pois tehtävistään viime vuoden lokakuussa ja nimitti erityisedustajan hoitamaan al-Holin leiriin ja siellä oleviin suomalaisiin liittyviä asioita.

Tätä ennen Haavisto ja Tuominen olivat olleet aiheesta erimielisiä. Tuominen on kertonut vastustaneensa Haaviston hänelle antamaa ohjeistusta edistää virkamiesteitse al-Holin leirillä olevien suomalaisten naisten ja lasten kotiuttamista.

Ojala-Niemelä sanoi helmikuussa, ettei virkamiehen ja ministerin erimielisyys ole vielä riittävä peruste sille, että virkamies siirretään kokonaan toisiin tehtäviin.

”Kysymys kuuluu, miksi hänet tuli siirtää vielä pois tehtävästään, jos al-Holia koskevat kysymykset oli jo siirretty häneltä pois”, Ojala-Niemelä kommentoi tuolloin.

Sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta on käsitellyt Haavistoa koskevan esitutkinta-aineiston ja laatinut mietintönsä asiasta, eduskunnan täysistunto äänestää syytteen nostamisesta.

Ulko­ministeri Haaviston päätöksestä syrjäyttää konsuli­päällikkö al-Hol -kiistassa esitutkinta, tutkinta voi kestää syksyyn saakka

Mitä perustuslakivaliokunnan Haavisto-päätös tarkoittaa? Kuinka poikkeuksellinen se on? HS etsi vastaukset

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?