Kovia ukkosia ja tuulia on luvassa lähes koko maassa – viime yönä pelastuslaitos korjasi tuulenpuuskien jälkiä etelärannikolla - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Sää

Kovia ukkosia ja tuulia on luvassa lähes koko maassa – viime yönä pelastuslaitos korjasi tuulenpuuskien jälkiä etelärannikolla

Kovat tuulenpuuskat kaatoivat puita Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Suuremmilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Sähköjohdon päälle kaatunut puu viime viikolla Liperissä. Maanantain vastaisena yönä sähköt olivat poikki useista talouksista kaatuneiden puiden vuoksi.

Julkaistu: 6.7. 14:28

Sunnuntai-iltana sekä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä tuulen nopeus nousi korkeisiin lukemiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

”Puuskat olivat pahimmillaan eilen illalla noin yhdeksän aikaan”, kertoo meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteenlaitokselta.

Sekä Uudellamaalla että Varsinais-Suomessa tuuli oli puuskittaista ja nousi korkeimmillaan 24,6 metriin sekunnissa Hangossa ja 22,9 metriin sekunnissa Turun Rajakarilla.

Tuulenpuuskat aiheuttivat myös tehtäviä pelastuslaitoksille Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

”Puolenyön tietämillä on ollut joitakin tuuleen liittyviä vahingontorjuntatehtäviä ja sähkökatkoja”, kertoo Tuomala.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Heikki Kervinen kertoo, että eilisillan ja yön aikana pelastuslaitos on suorittanut 48 vahingontorjuntatehtävää Länsi-Uudellamaalla Espoosta Hankoon ja Karkkilaan asti. Tehtävät ovat liittyneet puiden kaatumisiin.

Kervisen mukaan tehtävien määrä on keskimääräistä suurempi, mutta suuremmilta vahingoilta on vältytty.

”Henkilövahinkoja ei ole tullut eikä puita ole kaatunut esimerkiksi talojen päälle”, kertoo Kervinen.

Myös Turun seudulla on aiheutunut häiriöitä kovan tuulen vuoksi, kertoo Turku Energian valvomomestari Rolf Nylund.

Turussa ainakin kaksi puuta kaatui sähköjohtojen päälle, jonka vuoksi yli 400 asiakasta Satavassa ja Kakskerrassa oli ilman sähköä yöllä ja aamulla. Viime viikolla Päivö-myrsky katkoi sähköt yhteensä 100 000 ihmiseltä.

Turun Meripelastuskeskus on myös suorittanut pelastustehtäviä kovan tuulen vuoksi, kertoo meripelastusjohtaja Petri Kippola.

Suurikokoinen purjevene jouduttiin hinaamaan satamaan yöllä ja aamulla merivartiosto suoritti vielä kolme meripelastustehtävää.

Ilmatieteenlaitos varoittaa kovista ukkosista ja tuulista Lappia lukuun ottamatta koko Suomessa tänään ja huomenna. Länsirannikolla sekä Keski- ja Itä-Suomessa on voimassa varoitukset rajuista ukkosista ja kovista tuulista. Myös etelärannikolla on voimassa tuulivaroitus.

”Pahimmat ukonilmat menevät ohi luultavasti puoleenyöhön mennessä”, kertoo Tuomala.

”Huomenna kuurosateita tulee aamupäivällä ja tuuli voi olla puuskittaista Etelä-Lapista Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen.”

Aallonkorkeus ja tuulen nopeus voivat nousta korkeaksi Pohjanmaalta Suomenlahden länsiosiin ulottuvalla merialueella.

Lämpimiä kesäpäiviä ei toistaiseksi ole näköpiirissä, vaikka tuuli- ja ukkosvaroitukset ovat voimassa vain alkuviikosta.

”Epävakainen sää jatkuu lähipäivät eikä lämpötiloissa ole näkyvillä merkittävää muutosta”, kertoo Tuomala.

”Loppuviikkoa kohden ennustettavuus heikkenee”, jatkaa Tuomala.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?