Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen liikuntarajoitteisen naisen murhasta Kalajoella: oikeuden mukaan teosta ilmeni ”sitkeä surmaamispyrkimys” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikokset

Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen liikuntarajoitteisen naisen murhasta Kalajoella: oikeuden mukaan teosta ilmeni ”sitkeä surmaamispyrkimys”

Syyttäjä vaati elinkautista myös miehen puolisolle, joka kuitenkin tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä.

Julkaistu: 7.7. 17:20, Päivitetty 7.7. 18:02

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tiistaina Tomi Juhani Nissilän, 35, elinkautiseen vankeusrangaistukseen liikuntarajoitteisen naisen murhasta Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla. Nissilän puoliso tuomittiin pahoinpitelystä neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Syyttäjä vaati molemmille elinkautisia vankeusrangaistuksia puolustuskyvyttömän ja liikuntarajoitteisen naisen murhasta.

Oikeus katsoi kaksikon tehneen yhdessä väkivaltaa uhrille lyömällä tätä nyrkein. Naisen ei kuitenkaan katsottu osallistuneen uhrin kuolemaan johtaneeseen kuristamiseen ja teräaseen käyttämiseen.

Veriteko tapahtui tammikuussa kuusikymppisen uhrin kotona, missä oli alkuun koolla useampia ihmisiä juomassa alkoholia. Kaksikko ei tuntenut uhria entuudestaan.

Vastauksessaan käräjäoikeudelle Nissilä myönsi kuristaneensa uhria ja työntäneensä teräaseen tämän kaulaan. Hän kuitenkin katsoi syyllistyneensä tappoon eikä murhaan.

Oikeus kuitenkin toteaa tuomiossa, että Nissilän teosta ilmeni ”varsin sitkeä surmaamispyrkimys”.

Myös nainen kiisti murhasyytteen sekä vaihtoehtoisen syytteen yllytyksestä murhaan. Hänen mukaansa uhrin surmaaminen johtui miehen äkillisestä ja ennalta-arvaamattomasta toiminnasta, johon hän ei osallistunut tai myötävaikuttanut.

Oikeus ei katsonut naisen myöskään yllyttäneen Nissilää murhaan, vaikka naisen puheiden katsottiinkin luultavasti myötävaikuttaneen jossain määrin Nissilän toimintaan.

Oikeuden mukaan Nissilän teon päättäväisyys huomioiden jäi kuitenkin varsin varteenotettava mahdollisuus, että tämä olisi toteuttanut tekonsa ilman naisen puheitakin.

Oikeuden mukaan naisella ja uhrilla oli ollut sanaharkkaa.

Nainen myönsi, että löi uhria nyrkillä ja repi tätä hiuksista, kun asunnossa oli kolmikon lisäksi muita. Hän kiisti jatkaneensa väkivaltaa, kun jäi asuntoon kolmestaan uhrin ja Nissilän kanssa.

Oikeus toteaakin tuomiossaan, että veriteolle ei ole löydettävissä selkeää motiivia, minkä pohjalta pariskunnalla olisi ollut syy pahoinpidellä saati tappaa uhri.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan nainen oli sanonut Nissilälle, että uhri on sukua hänen entiselle miesystävälleen, joka oli naisen mukaan pahoinpidellyt häntä. Myös Nissilä itse on kertonut saaneensa tietää uhrin ja naisen entisen kumppanin sukulaisuudesta, selviää oikeuden tuomiosta.

Tuomiosta kuitenkin ilmenee, että parin elämässä oli meneillään myös muita asioita, joista aiheutunutta raivoa nainen oli purkanut aiemmin päivällä. Oikeuden mukaan ei ole mahdotonta, että uhriin kohdistettu väkivalta olisi voinut johtua naisen turhautumisesta omaan tilanteeseensa tai muusta hermostumisesta.

Liikuntarajoitteinen nainen löytyi kuolleena Kalajoelta, käräjäoikeus vangitsi kaksi ihmistä murhasta epäiltyinä

Nainen löydettiin kuolleena Kalajoella, neljä epäiltyä otettiin kiinni

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?