Saimaalta on löytynyt runsaasti norpille vaarallisia katiskoja: ”Suunta on kääntynyt taas huonompaan” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Saimaannorppa

Saimaalta on löytynyt runsaasti norpille vaarallisia katiskoja: ”Suunta on kääntynyt taas huonompaan”

Useampi kuin joka kymmenes katiska on ollut säännösten vastainen, kertoo kalastuksenvalvoja Sami Kurenniemi. Hänen mukaansa kesän mökkibuumi on saattanut houkutella vesille kielloista tietämättömiä kalastajia, mutta mukana on myös ”tietoista ja välinpitämätöntä” toimintaa.

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan keskeisillä elinalueilla ei saa käyttää ahdasnieluisia katiskoja, jonne norppa voi jäädä loukkuun. Katiskan nielu ei saisi olla myöskään venytettävissä yli 15-senttiseksi.

Julkaistu: 8.7. 9:52

Saimaalla kalastuksenvalvonnassa on löydetty suuri määrä kiellettyjä katiskoja, kertoo Suomen luonnonsuojeluliitto.

Kyse on katiskoista, joiden nielu on suurempi kuin sallitut 15 senttimetriä. Tällöin ruokaa etsivä saimaannorppa mahtuu uimaan katiskan sisään ja voi jäädä sinne loukkuun.

”Katiskaan jouduttuaan norppa ei enää välttämättä pääse sieltä pois, vaan tukehtuu sinne”, liiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen sanoo tiedotteessa.

Metsähallituksen kalastuksenvalvoja Sami Kurenniemi vahvistaa, että kiellettyjä katiskoja on tänä vuonna löytynyt edellisvuotta enemmän. Hän arvioi, että niiden osuus on ollut melkein kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

”Tänä kesänä on tarkastettu 1 205 katiskaa, ja niistä 165 on ollut norppaturvattomia”, Kurenniemi kertoo.

”Esiin on [verkkokalastuskiellon aikana] tullut myös 12 verkkoa. Viime kesänä normivalvonnassa tuli esiin vain yksi verkko, joka oli jäänyt edelliseltä syksyltä.”

Kurenniemi on tehtävässä vasta toista vuotta, mutta hänen käsityksensä mukaan kiellettyjen pyydysten osuus on kasvanut myös aiempiin vuosiin verrattuna.

”Silloin kun rajoitukset alkoivat, jopa puolet [katiskoista] oli norppaturvattomia. Siitä on pikkuhiljaa tultu parempaan suuntaan, mutta nyt suunta on kääntynyt syystä tai toisesta taas huonompaan.”

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan keskeisillä elinalueilla ei saa käyttää sellaisia katiskoja, joiden nielu on leveydeltään yli 15 senttimetriä. Nielu ei myöskään saa olla venytettävissä tätä suuremmaksi.

Myös verkkokalastus on näillä alueilla kielletty huhtikuun puolestavälistä kesäkuun loppuun asti. Viime kesänä useita norppia kuoli kalaverkkoihin.

Kurenniemen tietojen mukaan kalastuslupien ja katiskojen kauppa on käynyt Saimaalla vilkkaasti. Hän arvelee, että koronan aiheuttaman mökkibuumin myötä liikkeellä saattaa olla enemmän kielloista tietämättömiä kalastajia.

”Voi olla, että aina ei ole selvitetty mahdollisia kalastusrajoitteita. Mutta osa on ihan tietoista ja välinpitämätöntä. Tässä on varmasti monia tekijöitä.”

Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että löysänieluisen katiskan nielua voi muuttaa ahtaammaksi kotikonstein. Markkinoilla on myös valmiita, norpille turvallisia katiskoita.

 Katiskan nielua voi muuttaa ahtaammaksi kotikonstein.

”Löysänieluisesta katiskasta saa helposti norppaturvallisen asentamalla katiskaan esimerkiksi harjateräksestä taivutetun nielurajoittimen”, liitto vinkkaa.

Rajoittimen voi tehdä itse, tai niitä voi kysyä esimerkiksi liiton paikallisista aluetoimistoista.

”Nielun leviämisen voi estää myös asentamalla nieluun useita nippusiteitä poikittain. Nippusiteiden on hyvä olla uv-suojattuja ja laadukkaita, jotta ne kestävät valon, veden ja lämmön aiheuttamaa kulutusta.”

Liitto vetoaa myös katiskojen myyjiin, jotta nämä kertoisivat asiakkaille kielloista ja antaisivat ohjeita norpille turvallisista katiskoista.

Saimaan kalastusrajoituksia koskeva asetus vanhenee ensi keväänä, ja sen uudistamisesta on käyty keskustelua. Eduskunta sai viime vuonna käsittelyynsä on myös kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan verkkokalastuksen kieltämistä norppavesillä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?