Päivi Räsäsen vanha kirjoitus homoista syyte­harkintaan, epäillään kansan­ryhmää vastaan kiihottamisesta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rikosepäilyt

Päivi Räsäsen vanha kirjoitus homoista syyte­harkintaan, epäillään kansan­ryhmää vastaan kiihottamisesta

Poliisin esitutkinta Päivi Räsäsen homoutta koskevasta kirjoituksesta on valmistumassa. Räsänen ja Suomen Luther-säätiön dekaani kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Kansanedustaja Päivi Räsänen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Julkaistu: 8.7. 13:48

Poliisin esitutkinta kristillisdemokraattien kansanedustajan Päivi Räsäsen vanhasta kirjoituksesta on valmistumassa. Tapaus on siirtymässä syyteharkintaan epäiltynä kiihottamisena kansanryhmää vastaan.

Esitutkinta koskee Räsäsen kirjoitusta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”, jonka Suomen Luther-säätiö julkaisi vuonna 2004. Kirjoitus on edelleen luettavissa netissä.

”Esitutkinta on käytännössä valmis. Juttu siirtyy syyteharkintaan lähiaikoina”, sanoo tutkinnanjohtaja Teemu Jokinen Helsingin poliisilaitokselta.

Kirjoituksessaan Räsänen muun muassa totesi, että homous ei ole ”terve seksuaalisuuden variaatio”.

Lisäksi hän luonnehti pysyviä homosuhteita vahingollisiksi ja kirjoitti, että ”homoyhteisön ylimpänä mallina vaikuttavat irtosuhteet ja vaihtuvat parisuhteet”.

Esitutkinnan mukaan kiihottamisrikoksesta epäillään kahta henkilöä. Tutkinnanjohtaja Jokinen ei kommentoi epäiltyjen henkilöyksiä tai asemaa mitenkään.

Kansanedustaja Räsänen ja Suomen Luther-säätiön dekaani Juhana Pohjola vahvistavat HS:lle olevansa esitutkinnassa rikoksesta epäiltyinä.

Molemmat kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

”Pamflettini vuodelta 2004 oli seurakuntakäyttöön tarkoitettu vihkonen, jonka tarkoitus oli tuoda esiin Raamatun opetuksia silloin ajankohtaisiin seksuaalieettisiin kysymyksiin”, Räsänen sanoo.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi viime marraskuussa, että kirjoituksesta on aloitettava esitutkinta. Poliisi oli aiemmin päättänyt olla aloittamatta tutkintaa.

Toiviaisen mukaan oli syytä epäillä, että Räsänen on syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.

Myös toisesta Päivi Räsäsen kannanotosta on käynnissä rikosprosessi.

Toinen rikosepäily koskee Räsäsen twiittiä, jossa hän arvosteli kirkon päätöstä ryhtyä Helsingin Pride-tapahtuman viralliseksi kumppaniksi.

Räsänen kirjoitti twiitissään, että synti ja häpeä on nostettu ylpeyden aiheeksi.

Pride-tapahtuman tarkoitus on muistuttaa yhtäläisten oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.

Räsänen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen tässäkään tapauksessa.

Twiitti-tapaus on parhaillaan syyteharkinnassa. Valtakunnansyyttäjän on tarkoitus käsitellä yhtä aikaa molemmat Räsästä koskevat rikosepäilyt ja päättää, joutuuko kansanedustaja oikeudessa syytteeseen niistä.

Poliisi tutkii Päivi Räsäsen vanhan kannanoton homoista – Räsänen kieltäytyy muuttamasta viestintäänsä edes mahdollisen tuomion jälkeen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?