Maahanmuuttovirasto: Ensimmäiset Kreikasta siirrettävät pakolaislapset ovat saapuneet Suomeen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Pakolaisuus

Maahanmuuttovirasto: Ensimmäiset Kreikasta siirrettävät pakolaislapset ovat saapuneet Suomeen

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen siirretään ensimmäisessä ryhmässä 24 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä Kreikasta.

Pakolaislapsia nousi kohti Portugalia suuntaavaan lentokoneeseen 7. heinäkuuta Kreikan lentokentällä Ateenassa.

Julkaistu: 8.7. 13:56, Päivitetty 8.7. 20:43

Suomeen on saapunut keskiviikkona iltapäivällä Kreikasta 24 pakolaislasta. Asiasta kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri).

Kyseessä on ensimmäinen Suomeen saapunut ryhmä alaikäisiä turvapaikanhakijoita Kreikasta. Ensimmäisessä ryhmässä Suomeen saapui ilman huoltajaa olevia 10–16-vuotiaita. Suurin osa heistä on kotoisin Afganistanista.

Euroopan komission Suomen-edustusto kertoi keskiviikkona iltapäivällä puoli kahdelta lähetetyssä tiedotteessaan, että Kreikasta on siirretty Suomeen ja Portugaliin tiistaina ja keskiviikkona ilman huoltajaa olevia pakolaislapsia. Noin kello neljältä lapset olivat jo matkalla kohti Suomea.

Siirroissa on kyse järjestelystä, jota komissio koordinoi yhdessä Kreikan viranomaisten kanssa.

Hallitus sopi alkuvuonna ottavansa vastaan Välimeren alueelta yhteensä 175 turvapaikanhakijaa. Suomen ilmoittamasta kiintiöstä 130 paikkaa on varattu Kreikan kautta tuleville. Heistä 100 on alaikäisiä ja loput yksinhuoltajia lapsineen. Suomi on toivonut, että siirrettävät olisivat alle 17-vuotiaita ja tyttöjä.

Migrin mukaan seuraava siirto Kreikasta toteutuu muutaman viikon kuluttua. Lisäksi tällä hetkellä on käynnissä siirtojen valmistelu Kyproksen ja Maltan kanssa. Valmistelut koskevat Kyprokselta noin 30 ja Maltalta noin 26 turvapaikanhakijaa.

EU-maat ovat tarjoutuneet vastaanottamaan lapsia ja nuoria yhteensä 2 000. Komission mukaan pakolaislapsia on siirretty Suomen lisäksi myös Portugaliin.

Yhteensä lapsia siirrettiin 49.

”Suomeen ja Portugaliin siirretyt lapset aloittavat siirtojärjestelyjen päävaiheen”, sanoo komission tiedotuspäällikkö Pia Siitonen.

Seuraavat siirrot toteutetaan komission mukaan myöhemmin tässä kuussa. Belgiaan lapsia siirretään 18, Ranskaan 50, Saksaan 106, Sloveniaan 4 ja Liettuaan 2. Saksan lukuun sisältyy myös siirrettävien lasten sisaruksia ja vanhempia.

Komission mukaan siirtoja on tarkoitus toteuttaa lähikuukausina vaiheittain nyt, kun komissiossa tehdyt valmistelut on saatu päätökseen ja matkustusrajoituksia ollaan purkamassa.

Vielä toukokuussa tiedossa oli, että Kreikasta saapuisi Suomeen 25 pakolaislapsen ryhmä kesäkuussa ja toinen samankokoinen ryhmä heinäkuussa.

”Kesäkuun siirto myöhästyi koronavirustilanteesta tai tarkemmin sanottuna matkustusrajoituksista johtuen”, Siitonen sanoo.

Migrin mukaan siirroissa on huomioitu koronavirustilanne. Jokaiselle turvapaikanhakijalle tehdään ennen siirtoa terveystarkastus, johon sisältyy koronavirustesti. Kaikille tehdään myös Suomeen saapumisen jälkeen terveystarkastus. Suomessa saapuville on järjestetty 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely.

Migri on valmistautunut Välimeren siirtoihin lisäämällä nykyisiä ilman huoltajaa oleville lapsille ja nuorille tarkoitettuja vastaanottopaikkoja yksiköissä Espoossa, Kotkassa, Oravaisissa ja Oulussa. Lisäksi perusteilla on uusi ryhmäkoti Sipooseen.

Oikaisu 8.7. kello 14.20. Aiemmin uutisessa kerrottiin, että Kreikasta olisi siirretty Suomeen 49 pakolaista. Oikeasti 49 lasta olisi komission mukaan siirretty Suomeen ja Portugaliin.

Siirtolaisuus|Suomi vahvisti Kreikasta saapuvien pakolaislasten saapumisajan

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?