Matkustusrajoitukset kevenevät maanantaina, näistä maista voi pian matkustaa Suomeen – Ohisalon mukaan linja on ”korosteisen varovainen” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Rajoitukset

Matkustusrajoitukset kevenevät maanantaina, näistä maista voi pian matkustaa Suomeen – Ohisalon mukaan linja on ”korosteisen varovainen”

Hallitus sallii vapaan matkustamisen moneen Euroopan maahan, ja avaa työmatkaliikenteen muun muassa Kiinaan.

Matkailija odottaa lentoaan Bangkokin lentoasemalla Thaimaassa.

Julkaistu: 8.7. 20:08, Päivitetty 8.7. 21:10

Hallitus on päättänyt keventää koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetettuja matkustusrajoituksia. Maanantaina 13. heinäkuuta matkustaminen helpottuu Suomen ja 28 maan välillä.

Euroopassa sisärajavalvonnasta luovutaan 17 maan osalta. Vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelta maihin kuuluvat Alankomaat, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari, Liechtenstein ja Sveitsi.

Schengen-alueen ulkopuolelta sallittujen maiden listalle pääsevät Kypros, Irlanti, Andorra, San Marino ja Vatikaani.

Näistä maista pääsee siis matkustamaan vapaasti Suomeen.

Mailta poistetaan myös matkustusrajoitus, eli suomalaisia ei enää kehoteta välttämään maihin matkustamista, eikä maasta Suomeen saapuessa tarvitse asettua omaehtoiseen kahden viikon karanteeniin.

Lisäksi hallitus päätti keventää matkustusrajoituksia 11:een Euroopan ulkopuoliseen maahan. Nämä maat ovat Algeria, Australia, Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Kiina.

Näistä maista sallitaan työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Suomalaisten matkailijoiden ei tarvitse listan maista saavuttuaan asettua kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin.

Rajapäätöksiä tarkastellaan uudelleen kahden viikon kuluttua. Seuraavien matkustusrajoitusten muutoksien on tarkoitus tulla voimaan 27. heinäkuuta.

Hallituksen linjauksen mukaan jatkossa rajat voidaan avata maihin, joissa on ollut enintään kahdeksan uutta koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta 100 000 henkilöä kohti edellisen 14 vuorokauden aikana. Suositus on sama niin sisä- kuin ulkorajoillakin.

Mikäli koronavirustilanne säilyy hyvänä siis esimerkiksi Kiinassa tai Thaimaassa, voitaisiin myös vapaa-ajan matkailua näistä maista vapauttaa.

EU suositti ulkorajojen avaamista jäsenvaltioilleen 1. heinäkuuta alkaen. Suomi noudattaa rajojen suhteen sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan ”korosteisen varovaista linjaa”.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) muistutti keskiviikon tiedotustilaisuudessa, ettei Suomen päätös avata rajat tietylle maalle tarkoita välttämättä sitä, että kyseiseen maahan voi matkustaa vapaasti.

Jokainen maa päättää itse rajoituksistaan, ja esimerkiksi Japani on kieltänyt saapumisen kaikista Euroopan maista.

”Täytyy ottaa huomioon, että listallakin olevissa maissa voi olla omia määräyksiä siitä, millä ehdoilla sinne voi tulla. Eli matkustaessa pitää ottaa selvää mitä paikallisia tai alueellisia määräyksiä näissä maissa on”, Haavisto sanoi.

Ulkoministeriöllä on myös yhä rajoitetut keinot auttaa ihmisiä, jotka joutuvat ulkomailla esimerkiksi karanteeniin, ulkoministeri muistutti.

”Henkilökohtaisesti suosittelen kotimaan matkailua ihan jokaiselle. Se on tietysti tässä tilanteessa kaikista paras keino tukea meidän kotimaan yrittäjiä”, Ohisalo totesi.

Rajoitukset Ruotsin suuntaan jatkuvat ennallaan. Ruotsista voi kuitenkin matkustaa Suomeen muun muassa seurustelusuhteen takia.

Ohisalon mukaan Ruotsin tapauksessa voidaan harkita, että alueellisia tilanteita katsottaisiin erikseen. Monenlaisia höllennyksiä on hänen mukaansa jo tehty, kun esimerkiksi kiinteistökauppoja pääsee solmimaan Ruotsista Suomeen.

Tiedotustilaisuudessa Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas muistutti, että Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Suomen tartuntatilanteet näyttävät hyvin erilaisilta.

Lapissa uusia tapauksia on kesäkuussa ollut keskimäärin viisi 100 000 henkilöä kohti, kun Norrbottenissa Pohjois-Ruotsissa vastaava luku on 350.

Broaksen mukaa puolet Lapissa todetuista tuoreista koronavirustartunnoista on ollut peräisin Ruotsista.

”Turha tai tarpeeton matkailu alueelle jossa koronatapauksia paljon esiintyy pitäisi jäädä pois, eli loma- ja ostosmatkailu. On turha ottaa riskiä ja altistaa kanssaihmisiä mahdolliselle tartunnalle”, Broas sanoi.

Ohisalo muistutti, että hallitus suosittelee edelleen ihmisiä välttämään tarpeetonta matkustamista maihin, joihin kohdistuu rajavalvontaa.

Tällaisiin maihin matkustaneen on Suomeen palatessa asetuttava omaehtoiseen kahden viikon karanteeniin.

Kun epidemia alkoi Suomessa maaliskuussa, hallitusta ja viranomaisia arvosteltiin julkisuudessa muun muassa siitä, että ulkomailta palaavat matkustajat saattoivat vapaasti poistua lentokentältä julkisilla kulkuvälineillä. Matkustajia ei myöskään ohjattu kotikaranteeniin.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) myönsi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, etteivät ”ihan kaikki asiat menneet ensimmäistä kertaa aina putkeen” lentokentällä.

”Tällä hetkellä en pysty vielä kertomaan tarkemmin, minkälaisia asioita ja toimenpiteitä on tulossa, mutta tällä viikolla myös nämä yhteistyössä tehtävät toimet ovat valmistelussa”, Kiuru sanoi.

Työmatkaliikenteen sallimiselle Euroopan ulkopuolisista maista on ollut painetta, sillä mustikkasato kypsyy parhaillaan metsissä.

Perinteisesti Suomeen on tullut marjanpoimijoita Thaimaasta, mutta nyt on epäselvää, päästääkö Thaimaa poimijoitaan saapumaan Suomeen.

”Thaimaalla itsellään on pallo sen suhteen, millä ehdoilla he päästävät työntekijöitä Suomeen”, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi.

Haaviston mukaan Thaimaa on kieltänyt työntekijöiden lähettämisen niihin maihin, joissa koronavirusta on todettu Thaimaata enemmän.

Jos Thaimaa päästää poimijoita Suomeen, on suomalaisten työnantajien vastuulla tarjota terveyspalveluja työntekijöille. Työntekijöille on myös taattava tarpeeksi väljä majoitus.

Jo aiemmin Suomi on luopunut sisärajavalvonnasta Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan kohdalla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?