Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa nikotiini­valmisteissa havaittu terveydelle haitallisia pitoisuuksia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Terveys

Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa nikotiini­valmisteissa havaittu terveydelle haitallisia pitoisuuksia

Tulli kertoo takavarikoineensa kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, joista osassa on havaittu epätasalaatuisuutta.

Julkaistu: 9.7. 8:23

Nuuskan kaltaisissa nikotiinivalmisteissa on havaittu terveydelle haitallisia pitoisuuksia, varoittaa Tulli.

Kevään aikana Tullin laboratoriossa on tutkittu posti- ja rahtilähetyksistä takavarikoituja nikotiinivalmisteita, ja niissä on havaittu epätasalaatuisuutta.

Pakkausselosteiden ja kauppapaikkojen tietojen mukaan nikotiinipitoisuudet ovat olleet eri vahvuusluokissa 16, 14, 8 ja 6 milligrammaa grammaa kohden.

Valmisteiden todelliset pitoisuudet ovat kuitenkin Tullin mukaan vaihdelleet paljon. Pitoisuudet ovat voineet olla korkeampia tai jopa 40 prosenttia ilmoitettua pienempiä.

Kaikki Tullin tutkimat nikotiinivalmisteet ylittävät Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) asettaman reseptivapaan nikotiinivalmisteen rajan, joka on neljä milligrammaa annosta kohden. Jos valmiste ylittää tämän rajan, se edellyttää maahantuontilupaa.

”Tällä hetkellä ilman reseptiä myydään valmisteita, jotka sisältävät jopa 50 milligrammaa nikotiinia annosta kohden ja joiden nikotiinipitoisuus voi todellisuudessa olla jopa sitäkin suurempi. Tällöin voidaan jo puhua terveysriskistä”, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tiedotteessa.

Koska nikotiinivalmisteet eivät ole pitoisuuksiltaan tasalaatuisia, niiden myyntiä ja käyttöriskiä voisi Sinkkosen mukaan verrata esimerkiksi lääkeväärennöksiin.

”Ostaja ei voi luottaa pakkausselosteen tai kauppapaikan tietoihin. Käyttäjä ottaa tietoisen terveysriskin käyttäessään valmistetta”, hän sanoo.

Tullin tiedotteen mukaan lähes poikkeuksetta henkilöllä, joka tuo maahan vahvempia nikotiinivalmisteita, ei ole esittää sitä varten vaadittavaa asianmukaista tuontilupaa eli esimerkiksi reseptiä.

”Tällöin valmisteet jäävät meille, ja näissä tapauksissa alkaa mahdollisesti esitutkinta”, Sinkkonen kertoo.

Tulli kertoo kuluvan kevään aikana takavarikoineensa ennätysmäärän nikotiinivalmisteita rahti- ja postiliikenteestä sekä satunnaisesti matkustajatuonnista.

Määrän kasvua selittää osittain kevään koronaviruspandemia, joka on vaikeuttanut tupakkakasvia sisältävän nuuskan maahantuontia.

Myös nikotiinivalmisteiden helppo saatavuus esimerkiksi Virosta ja Ruotsista sekä verkkokaupoista näkyy Tullin tilastoissa.

”Kevään aikana olemme takavarikoineet lähes 300 lähetystä. Viime vuonna samaan aikaan vastaava luku oli alle kymmenen”, Hannu Sinkkonen kertoo.

Terveys|Nuuskalla on ominaisuus, jonka vuoksi siihen voi jäädä helpommin koukkuun kuin tupakkaan – Asiantuntijat kertovat, mitä nuuskan vaikutuksesta terveyteen todella tiedetään

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?