Kuinka nopeasti poliisin on saavuttava hälytys­paikalle? Työ­ryhmä määritteli eri alueille omat enimmäisajat - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa|Poliisi

Kuinka nopeasti poliisin on saavuttava hälytys­paikalle? Työ­ryhmä määritteli eri alueille omat enimmäisajat

Hallitusohjelman mukaan poliisille tulee määritellä enimmäisvasteajat koko Suomeen.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen (vas.), työryhmän puheenjohtaja, poliisiylitarkastaja Mika Heinilä Poliisihallituksesta ja sisäministeri Maria Ohisalo tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.

Julkaistu: 9.7. 9:29, Päivitetty 9.7. 12:28

Poliisihallituksen asettama työryhmä on laatinut esityksen siitä, kuinka nopeasti poliisin tulee saapua hälytyspaikalle eri alueilla Suomessa. Kiireellisissä poliisitehtävissä esitetyt enimmäisajat vaihtelevat alueittain 11 minuutista 55 minuuttiin.

Esityksen mukaan Suomen kunnat jaetaan riskiluokituksen perusteella viiteen eri ryhmään. Niille on esityksessä määritelty omat enimmäisajat, joiden puitteissa poliisipartioiden tulisi ehtiä paikalle.

Esitetyt enimmäisajat eivät nykyisin toteudu kaikissa kunnissa.

Nopeimmin poliisin pitäisi esityksen mukaan ehtiä paikalle sellaisissa kaupungeissa, joissa on yli 120 000 asukasta. Kyse on Suomen seitsemästä suurimmasta kaupungista eli Helsingistä, Espoosta, Tampereesta, Vantaasta, Oulusta, Turusta ja Jyväskylästä.

Niissä poliisin olisi saavuttava kiireellisissä tehtävissä hälytyspaikalle 11 minuutissa.

Esityksen mukaan tarkoituksena on, että 80 prosentissa A-kiireellisyysluokan tehtävistä päästäisiin tämän rajan alle.

Toinen ääripää ovat sellaiset maaseutumaiset kunnat, joissa poliisilla on keskimäärin alle 50 kiireellistä hälytystehtävää vuodessa. Niissä enimmäisaika olisi esityksen mukaan 55 minuuttia.

Viime vuonna 18 maaseutumaisessa kunnassa ei päästy esitettyyn 55 minuutin tavoitteeseen.

Näiden kahden ääripään väliin sijoittuisivat omina ryhminään kaupunkimaiset kunnat (enimmäisaika 18 minuuttia), taajaan asutut kunnat (30 minuuttia) ja maaseutumaiset kunnat (35 minuuttia).

Kaupunkien ja harvaan asuttujen alueiden välillä on suuri ero siinä, kuinka nopeasti poliisi saapuu hälytyspaikalle.

Esimerkiksi Helsingissä poliisilta kesti toissa vuonna saapua paikalle kiireellisissä tehtävissä keskimäärin viisi minuuttia, kun Savukoskella siihen meni 71 minuuttia.

Tosin tehtävämäärätkin vaihtelevat suuresti. Helsingissä kiireellisiä tehtäviä oli 9 200 ja Savukoskella neljä.

Työryhmän mukaan esityksen tarkoituksena on varmistaa, että ”eri alueilla asuvat ihmiset saavat hälytyspalveluita yhdenvertaisesti suhteessa niiden tarpeeseen ja samankaltaisia alueita kohdellaan samalla tavalla”.

”Toimintaa tehostamalla ja toteuttamalla raportin toimenpidesuosituksia asetetut enimmäistoimintavalmiusajat saavutetaan kaikissa kunnissa vuoden 2023 loppuun mennessä”, sanoo työryhmän puheenjohtaja, poliisiylitarkastaja Mika Heinilä.

Jotta tavoitteet toteutuisivat, harvaan asutuilla alueilla tulisi työryhmän mukaan lisätä poliisin resursseja. Osalle poliisilaitoksista sijoitettaisiin tavoitteen saavuttamista varten niin sanottuja HARVA-poliisipartioita.

Lisäksi työryhmä haluaisi, että viranomaisten tehtäväjakoa muutettaisiin tietyiltä osin, jotta poliisin työaikaa säästyisi.

Työryhmä esittää, että viranomaisille perustettaisiin yhteinen ”kuljetustoiminto”, joka hoitaisi vankien ja muiden kiinniotettujen kuljetuksia sekä vartiointia oikeudenkäynneissä.

Poliisitehtävät luokitellaan A-, B- ja C-kiireellisyysluokkiin.

A-luokan tehtävät on hoidettava heti. B-luokan tehtävät on myös hoidettava viipymättä, mutta poliisi voi tarvittaessa lykätä niiden suorittamista. C-luokan tehtävät eivät edellytä välittömiä toimenpiteitä.

Poliisin toimintavalmiusajat lasketaan nykyisin A- ja B-kiireellisyysluokan tehtävien perusteella.

Toimintavalmiusaika tarkoittaa sitä aikaa, joka tehtävän vastaanottamisesta kestää siihen, kun poliisipartio on hälytyskohteessa valmiina toimimaan.

Työryhmä esittää, että vastaisuudessa toimintavalmiusaika laskettaisiin vain kiireellisille A-luokan hälytystehtäville, koska niissä korostuu tarve nopeasti aloitettaville poliisitoimille.

Työryhmän esitys luovutettiin torstaina sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr). Ohisalo sanoi, että seuraavaksi sisäministeriö arvioi esitystä ja mahdolliset päätökset tehdään myöhemmin.

Esitys juontaa juurensa hallitusohjelmasta. Sen mukaan poliisille tulee määritellä enimmäisvasteajat koko Suomeen.

Poliisien määrä vähentynyt

Poliisien määrä on vähentynyt vuoden 2010 jälkeisinä vuosina. Kun poliiseja oli vuonna 2010 yli 7 600, määrä oli pudonnut vuonna 2017 runsaaseen 7 100:aan.

Hallitusohjelman mukaan poliisien määrä on tarkoitus palauttaa  7500:aan lähivuosina.

Enontekiöllä poliisia joutuu odottamaan kolme tuntia, mutta se ei ole ongelman kanssa yksin – kartta näyttää, kuinka kehno poliisitilanne on

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?